tisdag 31 juli 2012

Livets fest, av Moa Martinson



Livets fest är en bok som skildrar många människors liv och vi befinner oss i Norrköping under 1800-talet. Vi möter bönder och godsägare, såväl som pigor, gatmajor och sömmerskor. Gemensamt väver deras historier en berättelse om hur livet kunde gestalta sig under denna tid.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Livets fest är på många sätt en intressant historia som har ett bra upplägg. Det är samtidigt roligt att veta att Martinson baserat uppgifterna på verkliga händelser och människor. Och jag kan ju såklart inte låta bli att tycka att det är väldigt roligt att höra om alla gator inne i Norrköping och orter utanför staden, såsom Vånga och Kuddby med tanke på att det är här jag växt upp. Men något fattas.

Ja, jag vet faktiskt inte riktigt om jag kan sätta fingret på det, men någonting fattas. Kanske har jag svårt att leva mig in i alla dessa olika människoöden. Eller så är det att jag inte fastnar för någon speciell karaktär, vilket brukar få mig att tappa intresset rätt snabbt. Det kan för all del också vara själva utgåvan som hade liten och ihoptryckt text med sidor som nästan ramlade av.

Något är det i alla fall, för denna bok griper mig inte alls så mycket som Kvinnor och Äppelträd gjorde. Där kände jag verkligen hur jag satt i Moas sällskap medan hon berättade för mig hur allting var. Men här sitter hon inte bredvid mig. Hon är inte här och kanske är det främst det som gjorde mig lite besviken.

Så nej, Livets fest var inte min kopp te men jag hade kanske för höga förväntningar efter Kvinnor och Äppelträd...

måndag 30 juli 2012

Böcker på M i bokhyllan!



Här är fem av de böcker i min bokhylla som börjar på M: Min bror vinden, Mitt himmelska kramdjur, Mias hemlighet, Mannen som kunde tala med hästar och Morden i Midsomer: Morden i Badgers drift.

Min bror vinden - Den här är nyligen inköpt och inte läst än! Jag gillade dock den första boken Moder Jord, Fader Himmel så det här kan nog vara något. Min bror vinden är den tredje boken i serien och innan denna kommer Min syster månen.


Mitt himmelska kramdjur - Jag fastnade verkligen för Katarina Mazettis stil i Grabben vid graven bredvid och köpte därför denna. Och jag gillade den här också. Den är lite mer av det deppiga slaget men härlig ändå på något sätt.


Mias hemlighet - Det var länge sedan jag läste den här boken. Minns att jag tyckte att historien var slut här, det räckte med Gömda och Asyl. Kanske borde läsa om serien och se om åsikten står kvar fortfarande?


Mannen som kunde tala med hästar - Åh, hur många gånger såg jag inte på den här filmen som liten!? Älskar den! Såg boken på Myrorna någon gång och köpte den genast och läste den strax därpå. Minns att jag gillade de förändringar som filmen gjort, men att bokens alternativ var bättre.


Morden i Midsumer: Morden i Badgers drift - Den enda boken med Barnaby som jag läst. Men jag gillade den väldigt mycket. Men så är ju också just Morden i Badgers drift mitt favoritavsnitt i serien också.

söndag 29 juli 2012

Söndagscitat - Alla vi barn i Bullerbyn

"Rätt som vi gick tog Britta fram sin sagobok. Hon luktade på den. Och sen fick vi lukta allihop. Nya böcker luktar så gott, så man kan känna på lukten hur roligt det ska bli att läsa dom."

Alla vi barn i Bullerbyn, av Astrid Lindgren (s. 91).

Åh, så rätt Astrid Lindgren har - nya böcker luktar verkligen gott! Det är något riktigt speciellt med att hålla en ny bok i handen och långsamt öppna den och höra det där lilla knastrande ljudet av en inbunden bok som öppnas för första gången.

lördag 28 juli 2012

En bok som gör mig glad

Den femtonde och sista boken i Femton böcker-utmaningen blir Ödets hav av Elisabet Nemert. För jag blev väldigt glad när jag läste den här boken och lite rörd också över hur långt somliga människor går för att ställa upp för varandra. En fin bok om vänskap som gjorde mig glad!

fredag 27 juli 2012

Eva&Adam - Lyckliga idioter av Måns Gahrton och Johan Unenge


Eva och Adam är inte ihop och det känns svårt att vara kompisar. Plötsligt kommer också Petra in i bilden, Annikas nya plastsyster. Adam och Petra fattar tycke för varandra och Eva inser att hon fortfarande är kär i Adam, men nu är allting försent. Eller?

------------------------------------------------------------------------------------------

Den tolfte och sista (på sätt och vis) boken om Eva och Adam är ett bra avslut på en bra serie. Jag tycker om den här boken, det är mycket som händer och för ovanlighetens skull är det Adam som går vidare och Eva som blir ensam kvar.

Har man sett filmen Eva och Adam - Fyra födelsedagar och ett fiasko känner man igen mycket därifrån. Det är konserten som Eva och Petra ska sjunga på, Tobbe som träffar Sara och Annika som bara kan tänka på David. Men i fokus står såklart Eva och Adam. Eva som vill ha tillbaka Adam och Adam som är kär i Petra och som kanske, kanske har glömt bort sina känslor för Eva?

Gahrton och Unenge lyckas få till ett bra slut där de största karaktärerna får ett bra avslut på sina respektive historier. Eva och Adams förhållande kommer till sin spets och vi får veta hur det hela kommer att sluta. Men vi får även ta del av Alexanders framtidsdrömmar och hur han inser att fotboll inte är hans grej, han ska bli musiker istället. Och så blir vi lugnade av att Annika äntligen träffat någon att tycka om, någon som passar henne. Till och med Evas odrägliga storebror Tobbe hittar någon att bli kär i.

Karaktärerna runt omkring de allra största, exempelvis klassens alla figurer såsom Jonte och Kalle, får vi inte veta så mycket mer om. De får lämna plats för de mest grundläggande karaktärerna och kanske är det helt rätt såhär i slutet av en serie. Men jag skulle allt bra gärna ha velat veta vad som hände med Jonte och hans alkoholiserade pappa och med Kalle som ofta var ensam och utanför.

Allt som allt är det emellertid ett väldigt bra avslut på serien och det känns okej att lämna karaktärerna här och låta dem leva vidare utan vår vetskap...

Nej, egentligen vill jag veta mycket mer - vem försöker jag lura?

Nåja, det finns ju faktiskt en bok kvar i serien. Boken som utspelar sig innan allting började, innan Eva och Adam först träffades - Eva&Adam - Första ögonkastet.

Har tidigare recenserat:
Eva&Adam - En historia om plugget, kompisar och kärlek
Eva&Adam - Att vara eller inte vara ihop
Eva&Adam - Bästa ovänner
Eva&Adam - Fusk och farligheter
Eva&Adam - Jul jul pinsamma jul
Eva&Adam - Sista pyjamaspartyt
Eva&Adam - En midsommarnattsmardröm
Eva&Adam - Inte som en dans
Eva&Adam - Prins eller vanlig groda
Eva&Adam - Solen skiner, sura miner
Eva&Adam - Rätt tjej och fel kille

torsdag 26 juli 2012

En bok som har med idag att göra

Den fjortonde boken i utmaningen blir 1001 böcker du måste läsa innan du dör av Göran Hägg för idag ska här läsas, men jag skulle emellertid bli högst chockad om jag gick igenom 1001st!

onsdag 25 juli 2012

Slutet på Bylocks häxserie

Forsättningen på Bylocks serie om Annelie och hennes son Ulv. De tre första böckerna i serien är Häxprovet, Häxans dotter och Häxpojken. Min recension av dem kan hittas här. Överlag måste jag nog säga att de två första böckerna är de absolut bästa i serien, efter det går det mer och mer neråt.


Häxguldet - Ulv kan äntligen återvända hem till mor och far, och han har dessutom med sig mors bror som hon inte träffat på så länge. Men strax efter att Ulv återvänt hem blir han rastlös och bestämmer sig därför för att resa till Stockholm för att söka lyckan.
Häxguldet är inte lika bra som de tre tidigare böckerna men den flyter på i ett lagom tempo men häxerierna hålls tyvärr på en ganska återhållsam nivå. Jag gillar inte riktigt den här boken och kanske beror det främst på karaktären Ulv som jag har ganska svårt för. Han känns alldeles för rastlös. Jag hinner inte ens själv reagera över att han gjort sig hemmastadd i en situation, innan han blir uttråkad och vill därifrån.

Häxkatten - Ulv råkar spela bort sin älskade häst Kastanj och bestämmer sig för att gå med i Karl XII:s armé för att få tillbaka hästen. När han återvänder från kriget har han en helt annan syn på världen och livet. Han bestämmer sig återigen för att återvända hem till mor och far, men snart lockar nya äventyr.
Häxkatten blir för mig ett tydligt bevis på att serien går ner sig mer och mer för varje bok. Den är inte dålig, det är mer att det inte kommer upp i de höjder som de första böckerna är uppe i. Jag blir också allt mer irriterad på den rastlösa Ulv som aldrig kan vara nöjd och som ständigt ska fara och flänga överallt.

Häxbrygden - Ulv har nu blivit studerande vid Uppsala och det är mycket nytt att lära sig. Han träffar spännande människor och stiftar också närmare bekantskap med en känd professor.
I Häxbrygden har det faktiskt tagit sig lite. Ulv driver inte längre omkring helt planlöst utan har faktiskt ett syfte med sin vistelse den här gången. Det är också intressant att få ta del av det gamla Uppsala som studentstad och Bylock lyckas beskriva staden på ett intressant sätt. Men fortfarande saknar jag förstås Annelie och hade egentligen velat att samtliga böcker hade henne som huvudperson.

Häxdoktorn - Ulv återvänder till Karlstad för att praktisera som läkare men det finns många som inte gillar hans metoder och hotet om att anklagas för häxeri hänger tungt över Ulvs sinne. Men han träffar också kärleken...
Häxdoktorn är liksom Häxbrygden bättre än både Häxguldet och Häxkatten som enligt mig är en tydlig nedgång i serien. Men även i dessa två sista böcker saknas det något. Och detta något är Annelie. Jag har lite svårt för Ulv och hade verkligen mycket hellre läst vidare om Annelie. Serien i sig är inte alls dålig men den tappar väldigt mycket från de första två böckerna till de senare. Häxprovet och Häxans dotter är således de böcker som är absolut bäst i serien och där skulle i alla fall jag kunna sluta läsa. Annelie är den som höjer serien enligt mig, hon var en underbar karaktär och Ulv blir blek i jämförelse med henne.

tisdag 24 juli 2012

En bok som påminner mig om min ungdom


















Den trettonde boken i Femton böcker-utmaningen blir böckerna om Wendy! Jag älskade att läsa om henne och alla hennes äventyr med hästarna. Själv red jag en bit in på tonåren tills jag tröttnade på ridskolan som inte var den bästa. Tyvärr fortsatte jag inte någon annanstans. Idag saknar jag ridningen väldigt mycket. Ridningen påminner mig om min ungdom och Wendyböckerna följde mig genom hela den tiden.




måndag 23 juli 2012

Böcker på L i bokhyllan!


Här är ett par böcker som börjar på L i min bokhylla: Ljudet av ditt hjärta, Levande bränd, Livstid, Lilla hjärtat och Ladies.

Ljudet av ditt hjärta - Den tredje boken om Bella. Jag gillar den här serien, böckerna mer än filmerna, och av vad jag minns så tyckte jag att den här boken var en av de bästa i serien. Samtidigt som deras största fiender gör sig påminda så ställs kärleken på spets.

Levande bränd - En hemsk men fin bok som visar att det går att överleva även om man upplevt hemska saker. Det är givetvis en sann historia men det är svårt att förstå den smärta som författaren måste ha genomlevt. Det är fruktansvärt att kvinnor kan behandlas på det här sättet och att detta försvaras.

Livstid - En av mina favoriter i serien om Annika Bengtzon! Jag gillar verkligen själva fallet och hur det utvecklas. Intressant och spännande!

Lilla hjärtat - Jag läste nyligen denna bok och är lite kluven. Historien är bra och spännande. Karaktärerna är också värda att utvecklas, men det känns som att historien aldrig kom igång. Den bara malde på utan att det hände så mycket.

Ladies - Den här vet jag att jag har läst. Tror att jag inte gillade den något vidare. Men har absolut inget minne alls av vad den handlade om!

söndag 22 juli 2012

Äntligen är den här!

Äntligen kommer den! Som jag längtat och hoppats på att det skulle bli en fortsättning! Och nu är den här!

Den sista dagen i december, av Mariette Glodeck - fortsättningen på Röda vita rosen!



Adlibris beskrivs boken såhär:

En blivande brud, en misstagsfar, en snobb från Saltsjö-Boo, en regissör, en alkis, en lesbisk wannabe, en ovillig pop-prinsessa och en bajsprins. Är det vad de blev?

Milla och Måns och Carl och Jens och Pepsi och Tove och Frida och Teddy. Gamla vänner med en historia ihop. Det är klart, de hinner inte ses lika ofta längre. Frida har suttit ett år i turnébuss. Måns jobbar sena kvällar bakom en bardisk. Teddy har tagit över pappas firma. Tove tragglar med sina läkarstudier. Men när de väl ses brukar allt kännas som vanligt. Och att Milla ska gifta sig kommer visserligen som en verraskning, men det borde inte förändra någonting. Eller?

Det handlar om relationer och andra katastrofer. Om att kollidera och kanske mötas på nytt igen. Om allt man önskar och det man får istället. En varm och underhållande samtidsroman om ett gäng unga människor som befinner sig i ett skede då valen man gör är mer betydelsefulla än någonsin tidigare. Och då skamliga hemligheter måste komma upp i ljuset för att spricka som spöken.

Gud så spännande! Jag kan knappt vänta tills den släpps, måste förhandsboka den så fort det blir möjligt!

Dagens litterära datum - Juryn

Bokens engelska omslag
Dagens datum, den 22:e juli, är den dag då rättegången mot Carl Lee Hailey börjar i Grishams bok Juryn. Vi följer berättelsen främst ur advokaten Jake Birgances ögon. Carl Lee anklagas för mordet på de två män som brutalt våldtagit, misshandlat, kidnappat och försökt mörda hans tioåriga dotter. Det är en fruktansvärd berättelse om rättvisa och moral som är spännande ända in i slutet.

"Måndagen den 22 juli. Inte så lång tid efter den sista margaritan flög Jake upp från soffan och stirrade på klockan på skrivbordet. Han hade sovit i tre timmar. En svärm fladdrande fjärilar utkämpade en vild strid i hans mage. En nervös smärta ilade genom ljumskarna. Han hade inte tid med någon bakfylla." (Grisham, s. 340)

Bäst i boken är förmodligen slutpläderingarna där bokens frågeställningen verkligen kommer fram svart på vitt och Grisham frågor oss vad vi skulle göra;

"Jake lät inte ett enda tillfälle gå honom förbi. Antag, sade han, att er tioåriga dotter blir våldtagen, och ni är Vietnamveteran och väldigt skicklig på att hantera ett M16-gevär, och ni kommer över ett sådant vapen medan er dotter ligger på sjukhuset och kämpar för sitt liv. Antag att våldtäktsmännen grips, och sex dagar senare lyckas ni komma på mindre än en och en halv meters avstånd från honom när han lämnar rätten. Och ni har ett M16-gevär.
Vad gör ni?"
(Grisham, s. 444)

Filmatiseringen med Matthew McConaughey och Samuel L. Jackson

lördag 21 juli 2012

En bok som har med en sak jag aldrig ska göra att göra

Den tolfte boken i Femton böcker-utmaningen är Diskret matematik och diskreta modeller av Kimmo Eriksson och Hillevi Gavel - för jag kommer aldrig att förstå saker som diskret matematik eller någon matematik över huvud taget som går över nivån av de allra mest basala kunskaperna jag tillägnat mig i grundskolan. Det är definitivt en sak jag aldrig kommer att göra!

fredag 20 juli 2012

Katitzi och Lump-Nicke, av Katarina Taikon


Katitzi och Lump-Nicke är den sjunde boken om den romerska flickan Katitzi. Serien är en självbiografi av Katarina Taikon. I den sjunde boken träffar Katitzi nya vänner och får även vara hemma ensam några dagar och är fri ifrån sin fars nya fru som hon kallar tanten.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Den sjunde boken är inte en av mina favoriter. Den är överlag ganska seg och det är tydligt att det är en mellan-bok i serien, för det händer inte så mycket. Liksom den tidigare så blir det lite långtråkigt och det känns som att det mesta vi får reda på är sådant som vi redan känner till sedan innan. Taikon har här hamnat i samma gamla hjulspår utan att historien egentligen utvecklas.

Lump-Nicke är en ny karaktär för boken och han har en del intressanta perspektiv av samhället att bjuda på, men han är ändå inte ett tillräckligt nyskott för att boken ska komma upp sig.

Nej, detta är precis som den sjätte boken en ganska seg bok och vi stampar fortfarande på samma ställe utan att komma något vart.

Nästa bok i serien är Katitzi i skolan

Jag har tidigare recenserat:
Katitzi
Katitzi och Swing
Katitzi i ormgropen
Katitzi rymmer
Katitzi, Rosa och Paul
Katitzi i Stockholm

torsdag 19 juli 2012

En bok som har med en semesterresa jag har gjort att göra

Den elfte boken i utmaningen blir Insight guides Bali & Lombok av Alexia Georgiou, då jag för några år sedan spenderade tre härliga veckor på Bali.

onsdag 18 juli 2012

En bok som har med något uppifrån att göra

Den tionde boken i Femton böcker-utmaningen är I taket lyser stjärnorna, som både rent konkret handlar om stjärnorna i taket men också symboliskt handlar om det uppifrån.

tisdag 17 juli 2012

Halva tiden för Sommarens läslista

När nu halva juli passerat har halva tiden för Sommarens läslista gått och så här ser det ut:

Har läst:
Tigerkvinnan, av Katerina Janouch
Det borde finnas regler, av Lina Arvidsson
Kvinnor och äppelträd, av Moa Martinson
Eld, av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren
Näckrosdammen, av Annika Thor
Sms från Soppero, av Ann-Helén Laestadius
Katitzi och Lumpnicke, av Katarina Taikon
Havets djup, av Annika Thor
Öppet hav, av Annika Thor
Lilla hjärtat, av Sophie Hannah
Om det ändå vore sant, av Marc Levy
Häxguldet, av Maj Bylock
Häxkatten, av Maj Bylock
När lammen tystnar, av Thomas Harris
Katitzi i skolan, av Katarina Taikon
Katitzi Z-1234, av Katarina Taikon
Katitzi barnbruden, av Katarina Taikon
Jag skulle aldrig ljuga för dig, av Moa Herngren
Livets fest, av Moa Martinson
Häxbrygden, av Maj Bylock
Mor gifter sig, av Moa Martinson
Häxdoktorn, av Maj Bylock
Kampen om järntronen, av George R R Martin


Har kvar:
Geralds lek, av Stephen King
Syskonmakaren, av Lisa Jewell
Havsmannen, av Carl-Johan Vallgren
Millie, av Catherine Cookson
Kristin Lavransdotter, av Sigrid Undset
Alla dessa små bevis på vår vänskap, av Bronwyn Donaghy
Sommarsystrar, av Judy Blume
Häxa, av Celia Rees
Nästa sak på min lista, av Jill Smolinski
En fråga om heder, Unni Wikan
Min syster månen, av Sue Harrison
George, Carrie, Dexter, av Johan Åkesson
Den sista konkubinen, av Lesley Downer
Katitzi på flykt, av Katarina Taikon
Katitzi i Gamla stan, av Katarina Taikon
Katitzi uppbrott, av Katarina Taikon
Det blödande hjärtat, av Andrew Taylor
Väster om månen, av Barbara Bickmore
Jag överlevde, av Mietek Grocher
I hennes skor, av Jennifer Weiner
Voodoo, av Lynda La Plante
Kyrkbröllop, av Moa Martinson
Hästarnas dal, av Jean M. Auel
Gycklarens dotter, av Catherine Cookson
Greven av Monte Cristo, av Alexandre Dumas 
Kungens rosor, av Moa Martinson
Delirium, av Lauren Oliver

Jag har alltså läst 23st böcker av totalt 50st. Det är ju trots allt nästan hälften, så det rullar på rätt bra med årstidens läslista för en gångs skull!

måndag 16 juli 2012

En bok som har med en blomma jag tycker om att göra

Den nionde boken i utmaningen är Doft av rosor av Nora Roberts för jag älskar verkligen alla sorters rosor, det är något speciellt med dem.

söndag 15 juli 2012

Söndagscitat - Barnen på Bråkmakargatan

"Kan ni gissa, vad Lotta gjorde en gång på landet hos morfar och mormor? Det är en stor gödselhög bakom lagårn, där tar farbror Johansson gödsel och häver ut på åkrarna för att det ska växa bra.
- Varför ska man ha gödsel för, frågade Lotta. Och då sa pappa att allting växte så bra om det kom gödsel på det.

- Och regn måste det också vara, sa Lotta, för hon kom väl ihåg det där som mamma hade sagt när det regnade så mycket den där lördan.
- Just det, sa pappa.
På eftermiddagen började det regna.
- Är det nån som har sett till Lotta, sa pappa.
Men vi hade inte sett henne på en lång stund, och vi började leta efter henne. Först letade vi överallt inne i huset och i alla garderoberna, men där fanns ingen Lotta. Och pappa blev orolig, för han hade lovat mamma att se efter henne. Till sist gick vi ut och letade, Jonas och pappa och jag, i lagårn och på höskullen och överallt. Men sedan gick vi bakom lagårn, och tänkt, där stod Lotta mitt i regnet och mitt i gödselhögen, och var alldeles genomvåt.
- Nej men, kära lilla Lotta, varför står du där, sa pappa.
Då grät Lotta och sa:
- För att jag ska växa och bli stor som Jonas och Mia.
Oj, vad hon är barnslig, Lotta!"

Barnen på Bråkmakargatan, av Astrid Lindgren (s. 16-18).

lördag 14 juli 2012

En bok som har med något nödvändigt ont att göra

Den åttonde boken i Femton böcker-utmaningen är Bara han diskar ska nog allt gå bra av Kjell Dahlin, för att diska är ju verkligen ett nödvändigt ont!

fredag 13 juli 2012

Böcker på K i bokhyllan!


Det här är tre av de böcker som börjar på K i min bokhylla: En massa Kitty-böcker, serien om Kulla-Gulla och slutligen den lilla nätta boken Kloka råd för hem och trädgård.

Kitty - Serien om Kitty lästes ju flitigt när man var mindre. De står fortfarande i min bokhylla för det är mysigt att ta upp en av dem då och då. Klassiker!

Kulla-Gulla - Det var länge sedan jag läste Kulla-Gulla - för länge sedan! Jag älskade dem när jag var liten och har läst om dem många gånger.

Kloka råd för hem och trädgård - Den här lilla boken kunde jag bara inte motstå, den är ju fantastiskt söt med små förmanade tips och mycket trix och knep för hemmet. En väldigt charmig bok!

torsdag 12 juli 2012

En bok som har med en plats jag vill till just nu att göra

Den sjunde boken i Femton böcker-utmaningen blir Kafka på stranden av Haruki Murakami, då jag idag längtar till stranden och att få ligga och sola och bada hela dagen.


onsdag 11 juli 2012

En bok som har med en onödig sak som gör mig ”lycklig” att göra

Den sjätte boken i utmaningen blir Krukväxter: ursprung, skötsel och förökning av Katarina Stenman och Anders Wennström, då jag älskar krukväxter och verkligen gillar att få pyssla om dem, vattna och flytta omkring.

Kulla-Gulla på TV idag!

Jag måste bara få tipsa om att filmatiseringen från 1956 av böckerna om Kulla-Gulla sänds på TV idag! Den sänds på svt1 kl. 14.35.

Jag är inte övertygad om att jag har sett denna, tror att jag nog såg TV-serien från 1986. Kan bli spännande att se hur filmen ser ut! Så idag ska jag nog sitta i soffan mitt på dagen och se om denna är lika bra som jag minns serien...

tisdag 10 juli 2012

Halva tiden för Moa Martinson

Nu i början av juli har ungefär halva tiden gått för min egen utmaning där jag satt Moa Martinson i fokus och tänkt läsa följande böcker av henne:

1. Kvinnor och äppelträd
2. Livets fest
3. Mor gifter sig
4. Kyrkbröllop
5. Kungens rosor

Jag ska även läsa biografin Moa Martinson - Ordet och kärleken av Kerstin Engman.

Hittills har jag läst Kvinnor och äppelträd, Livets fest och börjat på Moa Martinson - Ordet och kärleken, samt kommit halvvägs i Mor gifter sig.

Recensionerna på böckerna kan hittas här:
Kvinnor och äppelträd

Recensionen av Livets fest och så småningom även de andra böckerna kommer att trilla in vart efter.

Bilden härifrån

Den 15 augusti är det slut på utmaningen och då kommer jag med en liten sammanfattande tanke kring Moa Martinsons författarskap.

måndag 9 juli 2012

En bok som påminner mig om min barndom

Den femte boken i Femton böcker-utmaningen blir Ronja Rövardotter av Astrid Lindgren då denna bok har betytt mycket för mig när jag växt upp.

söndag 8 juli 2012

Söndagscitat - Madicken

"Madicken heter egentligen Margareta. Men när hon var liten kallade hon sej själv Madicken. Och fastän hon nu är stor och nästan sju år heter hon fortfarande så. Det är bara när hon har ställt till någonting och behöver förmanas, som hon kallas Margareta. Ganska ofta kallas hon Margareta."

Madicken, av Astrid Lindgren (s. 7-8).

lördag 7 juli 2012

Den sista akten, av Mari Jungstedt

En kvinnlig journalist hittas död och Knutas kallas in för att lösa brottet. Men ett gammalt fall gör sig påminnt och Knutas reser utomlands och Karin får ta över huvudansvaret för utredningen av mordet på journalisten.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Den nya boken om kommisarie Knutas är inte en av mina favoriter i serien. Historierna som ständigt utvecklas parallellt med fallen flyter på i vanlig takt och är lagom intressanta. Jag blir dock aldrig tagen av själva fallet i denna bok. Det känns för uppenbart och det är alldeles för lätt att lösa, vilket tar bort en del av spänningen för mig.

Jag blir också lite missnöjd över att Knutas nu skiljer sig ifrån sin fru Line, även om det såklart varit väntat ett tag. Jag tyckte dock om Line och kommer nog sakna henne om serien fortsätter. Jag undrar också hur det ska bli med Johan - ska han försvinna nu eller följer vi honom i Stockholm?

Kort sagt är det en helt okej bok i serien, men som självständig bok var det inte riktigt någon höjdare i min mening. Jag älskar dock fortfarande Jungstedts lätta stil som gör att boken tar slut innan man vet ordet av. Det är skön underhållning i sommarvärmen!

fredag 6 juli 2012

En bok som har med något jag ser fram emot att göra

Fjärde boken i Femton böcker - utmaningen är Sune i Grekland av Sören Olsson och Anders Jacobsson. Jag har nämligen länge drömt om att få åka till Grekland och nu har resemålet spikats och sparandet till resan börjat! Det ligger visserligen en bit fram i tiden men snart är vi där! Snart blir det Louise i Grekland!

torsdag 5 juli 2012

Näckrosdammen, Havets djup och Öppet hav

Jag läste på några dagar igenom böckerna Näckrosdammen, Havets djup och Öppet hav av Annika Thor, som är de tre sista böckerna i serien om de judiska systrarna Steffi och Nelli som kommer till Sverige som flyktingbarn i början av andra världskriget. Eftersom att jag läste dem så tätt inpå varandra så har händelserna flutit in lite i varandra och jag är inte riktigt säker på vad som hände i vilken bok. Därför blir det en sammanfattande recension av alla tre.

Jag älskade den här serien! Jag minns att jag gillade den första boken, En ö i havet, men att jag inte fastnade för den så mycket ändå. Det blir skillnad i dessa tre böcker som jag knappt kunde lägga ifrån mig. Jag vill ständigt veta mer, hur det ska gå för Steffi och hennes lillasyster Nelli. I slutet blir jag nästan lite bitter över att vi lämnar dem så hastigt och att vi inte får veta vad som händer mer i deras liv och hur de levde vidare efter allting de tvingats gå igenom.

Den här serien har verkligen ett rikt galleri av karaktärer som fascinerar mig. Jag gillar verkligen faster Märta som är hård och stram utanpå men så snäll under ytan. Och Hedvig Björk tycks verkligen vara en lärare som man skulle ha haft i högstadiet, ständigt inspirerande och uppmuntrande. Jag älskade också Steffis vän Maj som kändes så rejäl, sund och god, alltid med ett gott humör och hoppet kvar.

Jag funderade mycket kring hur hemsk boken kunde bli med tanke på målgruppen. Det visade sig till min glädje att Annika Thor inte har satt skygglappar på handlingen men ändå skapat en bra balans mellan vad som bör skildras och vad som kan lämnas osagt. Hon får också på ett bra sätt fram Steffi och Nellis känslor inför kriget och vad som händer deras föräldrar.
Steffi ser mest kriget som ett lidande och tycks inte ha så stort utrymme för ilska. Den som står för de arga känslorna inför kriget får istället bli Steffis vän Judith som inte tycks tro på någons goda vilja längre, utan bara ser mörker. Hennes öde berörde mig djupt även om jag inte egentligen gillade karaktären något vidare.


Annika Thor har lyckats skapa en väldigt rörande berättelse som jag engagerat följer och funderar på även nu efteråt. Steffi och Nelli kommer nog att stanna kvar hos mig ett tag. Liksom tant Märta och Maj. Och inte minst Judith som lider så svårt. Även om händelserna är bekanta skapar Thors karaktärer ett djupt intrycket på mig. Det går inte att lämna dem bakom sig i en handvändning. De kommer nog att stanna kvar i mina tankar ett bra tag framöver och det om något är väl ett gott betyg för böckerna!

onsdag 4 juli 2012

En bok som har med en ovana jag har att göra

Tredje boken i utmaningen är Skurken i datorn av Margaret Mahy. Datorn är nämligen skurken och tar upp alldeles för mycket av min tid. Jag har verkligen en ovana att sitta för länge och bara slösurfa utan att egentligen göra något vettigt!

tisdag 3 juli 2012

Månadens Boktips!

Röda Vita Rosen, av Mariette Glodeck


Den här boken är verkligen sommar för mig. Den utspelar sig under midsommarafton då ett gäng unga vuxna ska fira midsommar i skärgården. Men med många personligheter och gamla oförrätter kan mycket hända på en kväll. Allting ställs på sin spets under kvällen då de bestämmer sig för att leka röda vita rosen...



måndag 2 juli 2012

Månadens många (eller ja, två) boktips

Den här månaden har det varit fullt upp och det känns som att jag inte riktigt haft tid att läsa andra bloggar så mycket som jag skulle vilja. Men de här två böckerna var några av de som jag fastnade för den här månaden!



Träna dig 10 år yngre, av Shirin Djavidi som recenserades av Malin på Malins bokblogg. Den här boken lät väldigt inspirerande så den måste jag kolla upp!



Belle, av Lesley Pearse som recenserades av Malin på Nilmas bokhylla. Det verkar vara en bok som kan intressera mig så denna måste jag komma ihåg att skriva upp på nästa läslista! Älskar dessutom omslaget!

Litterära nyårslöften - Juni

Såhär ser framgångarna med mina nyårslöften ut nu när juni har passerat:
Tillagda denna månad = blåfärgade.




1. Att läsa minst en författare för varje bokstav i alfabetet, utefter efternamn
A - Austen, Jane - Övertalning
B - Björkelid, Anders - Ondvinter
C - Cadbury, Deborah - Den försvunna prinsen
D - Dickens, Charles - A christmas carol

E - Eriksson, Maria & Weigl, Kerstin - Mias systrar
F - Frazier, Charles - Åter till Cold Mountain
G - Gardell, Jonas - Om Jesus
H - Hammarlund, Claes-Otto - Bearbetande samtal
I
J - Janouch, Katerina - Systerskap
K - Koomson, Dorothy - Min bästa väns dotter
L - Lundberg, Lotta - Ön
M - Milewski, Jenny - Skalpelldansen
N - Nemert, Elisabet - Ödets hav
O
P - Pipher, Mary - Rädda Ofelia
Q
R - Rowling, J.K. - Harry Potter och De vises sten
S - Stowe, Harriet Beecher - Onkel Toms stuga
T - Taikon, Katarina - Katitzi i Stockholm
U
V
W - Weiss, Julianna & Ståhl, Anna-Britta - Du fattar ju ingenting. Om kvinnligt och manligt i relationerX
Y
Z
Å
Ä
Ö - Ökvist, Lennart - En sinnessjuk värld


2. Att läsa minst 10 böcker av nobelpristagare
1. I väntan på Godot, av Samuel Beckett som fick nobelpriset 1969
2. Det femte barnet, av Doris Lessing
3. Älskade, av Toni Morrison
4. Ben - Ben ute i världen, av Doris Lessing
5.
6.
7.
8.
9.
10.


3. Att läsa minst 20 böcker som står i bokhyllan och aldrig blir lästa
1. Ödets hav, av Elisabet Nemert
2. Nord och Syd, av John Jakes
3. Åter till Cold Mountain, av Charles Frazier
4. En dag, av David Nicholls
5. Juryn, av John Grisham
6. Dansar med vargar, av Michael Blake
7. Du gamla, du fria, av Liza Marklund
8. Älskade, av Toni Morrison
9. Jag, Tina, av Tina Turner och Kurt Loder
10. Lilla hjärtat, av Sophie Hannah
11. Om det ändå vore sant, av Marc Levy
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.


4. Att läsa klart Katarina Taikons självbiografiska bokserie om zigenarflickan Katitzi
Utlästa böcker är fetmarkerade och har ett kryss (X) efter titeln.
Katitzi i Stockholm (X)
Katitzi och Lumpnicke (X)
Katitzi i skolan
Katitzi Z-1234
Katitzi barnbruden
Katitzi på flykt
Katitzi i Gamla Sta'n
Katitzis uppbrott


5. Att läsa minst 5st skräckböcker
1.Carrie, av Stephen King
2. Skalpelldansen, av Jenny Milewski
3.
4.
5.


6. Att läsa minst 5st biografier över historiska personer som fascinerar mig
1.
2.
3.
4.
5.

söndag 1 juli 2012

Läst i Juni 2012

  • Tigerkvinnan, av Katerina Janouch - 445 sidor (Recension)
  • Det borde finnas regler, av Lina Arvidsson - 317 sidor
  • Ben - Ben, ute i världen, av Doris Lessing - 212 sidor (Recension)
  • Kvinnor och äppelträd, av Moa Martinson - 234 sidor (Recension)
  • Växla ner! av Karin Lilja - 201 sidor (Recension)
  • Jag, Tina, av Tina Turner och Kurt Loder - 267 sidor (Recension)
  • Eva&Adam - Rätt tjej och fel kille, av Måns Gahrton och Johan Unenge - 163 sidor
  • Indianprinsessan Pocahontas, av Virginia Watson - 243 sidor
  • Näckrosdammen, av Annika Thor - 168 sidor
  • Sms från Soppero, av Ann-Helén Laestadius - 152 sidor
  • Eva&Adam - Lyckliga idioter, av Måns Gahrton och Johan Unenge - 128 sidor
  • Den sista akten, av Mari Jungstedt - 311 sidor
  • Katitzi och Lump-Nicke, av Katarina Taikon - 101 sidor
  • Havets djup, av Annika Thor - 167 sidor
  • Öppet hav, av Annika Thor - 199 sidor
  • Lilla hjärtat, av Sophie Hannah - 350 sidor
  • Eld, av Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren - 634 sidor
  • Om det ändå vore sant, av Marc Levy - 239 sidor
  • Kvinnor, barn och fester i medeltida mirakelberättelser, av Janken Myrdal och Göran Bäärnhielm - 197 sidor
(Rödmarkerade = Läst innan)

Antal böcker lästa: 19st
Skönlitteratur: 15st
Facklitteratur: 4st
Barn- och ungdomslitteratur: 9st
Sanna historier: 2st
Pocket: 5st
Inbundna: 14st
Omläsningar: 3st
Kvinnliga författare: 15st
Manliga författare: 6st
Antal sidor lästa: 4 728 sidor

De böcker jag tyckte bäst om var: Tigerkvinnan, Eld, Kvinnor och äppelträd, Växla ner, Näckrosdammen, Havets djup och Öppet hav.