tisdag 6 mars 2012

Eva&Adam - Sista pyjamaspartyt, av Måns Gahrton och Johan Unenge

Adams pappa söker ett jobb i Stockholm och det som inte får hända händer. Adams pappa får jobbet och Adam måste lämna sin hemstad och flytta till Stockholm. Han måste flytta från sin skola, sitt fotbollslag, sina vänner och... från Eva...

Den sjätte boken om Eva och Adam är en riktig snyfthistoria som främst fokuserar på hur Adam hanterar att han måste flytta och hur Adam och Eva ska kunna skiljas ifrån varandra och bo i olika städer. Det blir därför ganska mycket ångest och oro i denna bok som liksom de tidigare behandlar ett ämne som barn oftast möts av i livet någon gång.

Då allting är som värst och Eva känner att hon kommer att förlora Adam, får hennes storebror Tobbe ett uppsving som karaktär då han pratar om det och stöttar Eva. Tobbe har ju tidigare endast beskrivits som en hjärndöd apa men nu får han nya, mer omtänksamma sidor, vilket gör karaktären mer nyanserad.

Vi får även en ökad inblick i Adams familj som annars inte beskrivs så mycket, vilket förmodligen beror på att Evas familj väsnas så mycket mer, att även läsaren främst lyssnar till deras bråk och skrik framför Adams lugna föräldrar som beskedligt dricker te ihop eller kanske brer en smörgås.

Jonte är en karaktär som ofta får vila långa perioder i serien men sedan hoppar fram igen. I början av serien beskrivs han främst som jobbig, störig och elak men ju längre serien går, så läggs fokus främst på hans utsatta situation som barn till en alkholiserad pappa. Ungefär vid denna bok börjar det nog mer och mer tippa över i att Jonte blir en karaktär att tycka synd om och i och med detta erbjuds ju även en förklaring till hans beteende i skolan och varför han känner ett behov av att trycka ner andra. Personligen ser jag Jonte som en av seriens mest intressanta karaktärer och tycker att det egentligen är synd att vi inte ser mer utav honom.

Nästa bok i serien är Eva&Adam - En midsommarnattsmardröm

Jag har tidigare recenserat:
Eva&Adam - En historia om plugget, kompisar och kärlek
Eva&Adam - Att vara eller inte vara ihop
Eva&Adam - Bästa ovänner
Eva&Adam - Fusk och farligheter
Eva&Adam - Jul jul pinsamma jul

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar