fredag 7 oktober 2016

Välkommen till Amerika av Linda Boström Knausgård

"I Välkommen till Amerika möter vi en familj på randen till katastrof. Det är nu länge sedan flickan slutade prata. Mamman, skådespelerskan, och brodern, som spikar igen sin dörr och kissar i flaskor, har båda vant sig. Och alla vill de vara ifred. Samtidigt längtar de ofantligt mycket efter varandra.
Den döda fadern kan plötsligt sitta i flickans säng när hon kommer hem från skolan. Bara flickan vet att hans död är hennes skuld."
--------------------------------------------------------------------------------------------

Välkommen till Amerika
Välkommen till Amerika är en dyster bok med många grå nyanser som slingrar sig om varandra utan att bringa fram något ljus. Det är en tung bok att läsa trots att den endast är 96 sidor lång. Jag har sett många andra som tycker annorlunda och som inte alls upplevde den där tunga känslan när de läste boken men själv upplevde jag den som tung. Därmed inte sagt att detta är något negativt.

Linda Boström Knausgård skriver med ett väldigt fint språk vilket lättar upp och gör att boken ändå känns lättläst mitt i det tunga. Då mycket sker under ytan blir det nästan lite som att läsa poesi.

Välkommen till Amerika är en bok om en familj på gränsen till sammanbrott. De lever i spillrorna efter den döde faderns sjukdom och missbruk. Boken tar upp många viktiga saker men för mig blir den lite för kort för att jag på allvar ska hinna fastna ordentligt i den. Men det är såklart en smaksak, hade boken varit längre hade det kanske blivit allt för ältande och för mörkt.

En på sitt sätt vacker bok om en tung verklighet och om hur man lever vidare och hanterar skuldkänslorna och minnena.

Stort tack till Modernista för recensionsexemplaret!


Välkommen till Amerika. Författare: Linda Boström Knausgård. Förlag: Modernista (2016)
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Andra som recenserat boken är bland annat och dagarna går, Bear books och Bloggbohemen.


1 kommentar: