fredag 27 januari 2012

Eva & Adam - Fusk och farligheter, av Måns Gahrton och Johan Unenge


Eva och Adam vill att deras kompisar Annika och Alexander ska bli ihop - det vore så perfekt, då kunde det vara de fyra. Annika och Alexander börjar umgås allt mer med varandra och det är tydligt att något är på gång. Men det blir ändå inte som Eva och Adam tänkt sig. Det blir inte de fyra. Annika och Alexander har istället börjat umgås med Jontes gäng som fuskar på prov, snattar och bryter sig in i badhuset efter stängningsdags. Eva och Adam vill inte vara med i gänget men de vill inte heller förlora sina vänner...

Den fjärde boken om Eva och Adam följer som vanligt vardagens många små problem och glädjeämnen men berör också svårare ämnen såsom grupptryck och hur man ska hantera att hamna utanför om man inte gör som alla andra. Liksom i tredje boken så märks det att författarna tycker att vi känner Eva och Adam nu och att vi därför kan få ta del av lite tyngre problematik.

Upptrappningen av gängets bravader är en klassisk sådan. Det börjar med det relativt ofarliga i att fuska på matteprovet, vilket både Eva och Adam också gör men skäms innerligt för senare. Härnäst kommer emellertid det betydligt större att bryta sig in i badhuset efter stängningsdags vilket orsakar den tydliga klyftan mellan Eva och Annika, liksom mellan Adam och Alexander.

Främst behandlas problemet med grupp- och kompistryck som vi får ta del av från flera håll, men här kommer även vänskap och förändringar in. Adam tror att han nästan måste gå med i gänget om Alexander inte lämnar det. När Eva är på fest med gänget tror Adam att han snart inte har något val längre - han måste gå med, annars blir han helt ensam. Även här stegras problematiken från ett rakt nej till att vara med, till tvivel och funderingar.

Den fjärde boken bjuder även på nya perspektiv då vi får läsa ett kapitel ur Annikas perspektiv och ett kapitel ur Alexanders perspektiv. Det är intressant att även få följa deras tankegångar och speciellt Alexanders kapitel ger en ny syn på hans karaktär. Annikas tankar är vi kanske någorlunda bekanta med, då hon och Eva ständigt pratar om känslor, vilket Adam och Alexander inte gör och således är det mer givande att läsa Alexanders kapitel och få ta del av hans tankar och känslor.

Den fjärde boken beskriver situationer där man ofta hamnar när man är ung och är en av de bättre i serien. Positivt är att karaktärerna Alexander och Annika utvecklas lite mer, främst då Alexander, vilket ger en djupare inblick även i personerna omkring Eva och Adam.

Nästa bok i serien är Eva&Adam - Jul jul pinsamma jul

Jag har tidigare recenserat:
Eva&Adam - En historia om plugget, kompisar och kärlek
Eva&Adam - Att vara eller inte vara ihop
Eva&Adam - Bästa ovänner

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar