torsdag 27 oktober 2011

Katitzi, Rosa och Paul, av Katarina Taikon


Katitzi, Rosa och Paul är den femte boken i Katarina Taikons självbiografiska bokserie om den romerska flickan Katitzi.
I denna bok ger sig Katitzi, Rosa och Paul av på egen hand och bor i ett eget läger. De möter många problem i den nya tillvaron men träffar också nya vänner såsom snälla Gösta och den halta Karin som vill bli konstnär.
Det här är enligt mig en av de bättre böckerna i serien om Katitzi, då den har en tydlig röd tråd men samtidigt ger utrymme för många olika historier.
Intressant är att se karaktärerna Rosa och Paul få mer plats när de nu har intagit någon slags föräldraroll för Katitzi.

Hotet från Tyskland börjar också kännas allt mer nära i denna bok, då vi får höra mer om Hitler och hotet om att skickas till arbetsläger. Misstron till myndigheterna är ständigt närvarande i böckerna men dras här till sin spets då Paul inte ens vill anta den snälla landfiskalen Göstas erbjudande om skjuts av kommunen varthelst de vill åka, då Paul är rädd att de istället ska bli skjutsade till ett arbetsläger och aldrig komma därifrån.

I den här boken får vi också se en mer eftertänksam Katitzi. Det märks att hon börjar växa upp och reflektera mer över de orättvisor som finns i samhället och vad dessa beror på. Detta gör att det känns mer spännande att läsa vidare i serien, då denna kritik förmodligen kommer att utvecklas allt mer.

Nästa bok i serien är Katitzi i Stockholm!

Jag har tidigare recenserat Katitzi, Katitzi och Swing, Katitzi i ormgropen och Katitzi rymmer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar