fredag 20 januari 2012

Eva & Adam - Bästa ovänner, av Måns Gahrton och Johan Unenge


Eva och Adam är ihop och de tycker att deras bästa kompisar Annika och Alexander också ska bli det.
Eva och Adam försöker därför para ihop dem, men när den nya coola killen Jeremy börjar i klassen så blir det inte riktigt som de tänkt sig och Eva tror att hennes allra bästa vän har försvunnit ifrån henne...

Den tredje boken om Eva och Adam fokuserar mest på vänskap. I bakgrunden finns ju alltid kärleken men här förs handlingen framåt av relationen mellan de bästa vännerna Eva och Annika som bråkar och blir ovänner. Boken berör därför frågor kring vänskap och hur ensam man kan känna sig utan vänner.

Vänskap och ensamhet kommer också in då vi får stifta bekantskap med Kalle som också går i Eva och Adams klass. Kalle blir mobbad av klassens bråkstake Jonte och är oftast ensam. Adam ser ändå Kalle och tycker om honom, men det blir sällan av att han frågar om de ska hitta på något. Detta tycker jag väcker en intressant fråga gällande mobbning och hur lätt det ibland kan vara att hjälpa någon som är utanför. Precis som Adam konstaterar i boken så är det viktigaste att ha en kompis och det märks också att Kalle får nytt självförtroende när han får umgås med Adam och Alexander.
Kalle är egentligen inte viktig i boken, han är ingen huvudkaraktär, men jag tycker att han står för ett tyngre ämne som boken berör och som på ett bra sätt skildrar vad man kan göra åt det.

I den tredje boken om Eva och Adam kommer det således in lite svårare ämnen som också är viktigt att fundera över. Det märks här att författarna tycker att vi har lärt känna karaktärerna rätt bra och att vi därför kan möta dem i svårare problem - såsom mobbning, bråk och vänskap.

Nästa bok i serien är Eva & Adam - Fusk och farligheter.

Jag har tidigare recenserat:
Eva & Adam - En historia om plugget, kompisar och kärlek
Eva & Adam - Att vara eller inte vara ihop

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar