tisdag 31 januari 2012

Bokhög från biblioteket igen

Släpade hem en ny hög med böcker från biblioteket häromdagen, får alltid lite misstänksamma blickar från bibliotikarierna som signalerar att de misstänker att jag aldrig kommer hinna läsa alla böcker och att de därmed kommer att bli försenade - men tji fick ni, brukar alltid lämna tillbaka i tid!

måndag 30 januari 2012

Iskallt ute och te med bok inne

Uschanemej vad kallt det är ute! När jag kom hem upptäckte jag att mitt hår hade frusit fast i halsduken efter cykelturen! Fick försiktigt dra loss det och sedan springa in i värmen, där jag direkt la mig under täcket och började läsa Ödets hav av Elisabet Nemert och försökte få upp värmen.
Nu har jag förflyttat mig till datorn i sällskap av en tjock filt och en varm kopp te och känner att kroppen börjar tina upp nu.

Det är dock väldigt vackert ute idag med vacker frost som pryder träden och en stor sol på den klarblåa himlen! Jag njuter av synen inomhus och fortsätter nog snart att läsa vidare i Ödets hav...

söndag 29 januari 2012

Söndagscitat - Barnen på Bråkmakargatan

"Men på eftermiddan hade vi köttbullskorgen med oss och plockade smultron i den. Det finns så mycket smultron i hagarna hos mormor och morfar. Men o, vi blev så rädda när vi plockade smultron, för vi fick se en orm. Bara Totte blev inte rädd.
- Titta, där är en svans som inte har nån vovve, sa Totte. Han förstod inte att det var en orm."

Barnen på Bråkmakargatan, av Astrid Lindgren (s. 117-118).

lördag 28 januari 2012

Handla på bokrean?

Ja, egentligen är det ju inte en fråga om ifall jag ska handla på bokrean eller om jag inte ska det, eftersom att en sådan fråga blir överflödig då jag VET att jag kommer att handla på bokrean i vilket fall som helst. Frågan är snarare - hur mycket ska jag handla på bokrean i år?

Förra året blev det en hel del så i år tänkte jag att jag kanske ska hålla det nere lite. Men å andra sidan blir det ju väldans frustrerande om jag hittar alldeles för många bra böcker. Får kanske hoppas att utbudet är dåligt istället, så att jag inte blir frestad.

Ska nog fundera ut en liten budget för hur mycket det får kosta och sedan följa den...

Hur mycket handlar ni för på bokrean?

fredag 27 januari 2012

Eva & Adam - Fusk och farligheter, av Måns Gahrton och Johan Unenge


Eva och Adam vill att deras kompisar Annika och Alexander ska bli ihop - det vore så perfekt, då kunde det vara de fyra. Annika och Alexander börjar umgås allt mer med varandra och det är tydligt att något är på gång. Men det blir ändå inte som Eva och Adam tänkt sig. Det blir inte de fyra. Annika och Alexander har istället börjat umgås med Jontes gäng som fuskar på prov, snattar och bryter sig in i badhuset efter stängningsdags. Eva och Adam vill inte vara med i gänget men de vill inte heller förlora sina vänner...

Den fjärde boken om Eva och Adam följer som vanligt vardagens många små problem och glädjeämnen men berör också svårare ämnen såsom grupptryck och hur man ska hantera att hamna utanför om man inte gör som alla andra. Liksom i tredje boken så märks det att författarna tycker att vi känner Eva och Adam nu och att vi därför kan få ta del av lite tyngre problematik.

Upptrappningen av gängets bravader är en klassisk sådan. Det börjar med det relativt ofarliga i att fuska på matteprovet, vilket både Eva och Adam också gör men skäms innerligt för senare. Härnäst kommer emellertid det betydligt större att bryta sig in i badhuset efter stängningsdags vilket orsakar den tydliga klyftan mellan Eva och Annika, liksom mellan Adam och Alexander.

Främst behandlas problemet med grupp- och kompistryck som vi får ta del av från flera håll, men här kommer även vänskap och förändringar in. Adam tror att han nästan måste gå med i gänget om Alexander inte lämnar det. När Eva är på fest med gänget tror Adam att han snart inte har något val längre - han måste gå med, annars blir han helt ensam. Även här stegras problematiken från ett rakt nej till att vara med, till tvivel och funderingar.

Den fjärde boken bjuder även på nya perspektiv då vi får läsa ett kapitel ur Annikas perspektiv och ett kapitel ur Alexanders perspektiv. Det är intressant att även få följa deras tankegångar och speciellt Alexanders kapitel ger en ny syn på hans karaktär. Annikas tankar är vi kanske någorlunda bekanta med, då hon och Eva ständigt pratar om känslor, vilket Adam och Alexander inte gör och således är det mer givande att läsa Alexanders kapitel och få ta del av hans tankar och känslor.

Den fjärde boken beskriver situationer där man ofta hamnar när man är ung och är en av de bättre i serien. Positivt är att karaktärerna Alexander och Annika utvecklas lite mer, främst då Alexander, vilket ger en djupare inblick även i personerna omkring Eva och Adam.

Nästa bok i serien är Eva&Adam - Jul jul pinsamma jul

Jag har tidigare recenserat:
Eva&Adam - En historia om plugget, kompisar och kärlek
Eva&Adam - Att vara eller inte vara ihop
Eva&Adam - Bästa ovänner

torsdag 26 januari 2012

Alva - familjen Engströms barnjungfru och hushållerska


Jag har alltid gillat Alva i böckerna om Madicken. Hon är så stark och har ett sådant härligt temperament. Hon verkar alltid ha ett glatt leende på läpparna och ställer alltid upp när Madicken eller Lisabet behöver henne. Och ser hon något orätt är hon genast där och meddelar sin åsikt, som när Abbe lurar Madicken och skrämmer henne med spöken, då är Alva där och talar ett sanningens ord med Abbe. Men hon talar inte om det för Madickens mamma Kajsa, för Alva vet att Madicken inte får gå mer till Abbe då, och hon vet ju ändå vad Abbe betyder för Madicken.

Det är alltid tydligt att Alva är en del av familjen Engström, hon är med helt och hållet, inte bara lite på sidan. Visserligen medverkar hon inte i utflykten till kohagen men när det är jul finner vi henne där, sittande tillsammans med resten av familjen framför brasan och myser för att julen kommit.
Att Alva är upptagen i familjen framkommer kanske allra tydligast då Engströms är bjudna till borgmästarinnans höstbal och Alva får följa med. Och just balen är ju Alvas tid i böckerna, det är då hennes karaktär får störst fokus. Hon dansar med sotarn och när hon gått hem och balens drottning ska utses ropar Madickens pappa Jonas att det går inte för balens drottning har redan gått hem!

I den första boken möts vi främst av Alva ur Madickens perspektiv, hur hon ingår i vardagen, leker med Madicken och Lisabet och fejar runt i huset och pysslar med alla sina sysslor. I den andra boken får vi emellertid även se en annan Alva. En Alva som har en massa syskon som hon tog hand om när hon var liten, en Alva som är upp över öronen kär i den gifte sotaren i staden och en Alva som ensam får sitta på balen utan att bli uppbjuden för att borgmästarinnan inte tycker att tjänstefolk ska vara med på hennes fina bal.
Denna Alva är ett väldigt vackert porträtt av en kvinna som förmodligen har lidit en hel del i sitt liv men ändå ständigt går med ett leende på läpparna. Alva tycks mig således vara en mycket stark kvinna som kämpar sig igenom svårigheter och blir glad för och tar till vara på alla lyckoämnen som livet kan erbjuda. Detta gör Alva till en enastående förebild som jag blivit inspirerad av både som liten och som vuxen. Enligt mitt tycke är Alva en av Astrids allra starkaste och vackraste karaktärer, en mycket stark kvinna som är en källa till glädje för alla som möter henne.

onsdag 25 januari 2012

Systerskap, av Katerina Janouch

Cecilia Lund är tillbaka och nu möter vi henne fullt upptagen med skilsmässa, husförsäljning och jobbet som barnmorska. Singellivet känns ovant och hon oroar sig för sin kontakt med barnen och hur de ska påverkas av allt som händer.

Den andra boken om barnmorskan Cecilia Lund är inte fullt lika bra som den första. Den är visserligen väldigt bra och skön att läsa, det är svårt att lägga ner den, men jag tycker inte att det är riktigt samma flyt som det är i den första boken. Främst tycker jag att den parallella historien om Cecilias systerdotter Alexandra och Cecilias kollegas dotter Vendela känns lite dåligt sammanfogad med resten av boken. De klickar inte riktigt så snyggt som de skulle kunna göra.

Men det är ändå en bra bok som skildrar vardagens alla svårigheter samtidigt som just denna vardag frammålas som väldigt eftersträvansvärd mitt i Cecilias skilsmässa. Utvecklingen i förhållandet mellan Cecilia och John under skilsmässan, känns realistisk och välskrivet, då allting inte sker med stormsteg eftersom att känslor är kvar i alla fall och oftast i en enda stor röra.

Skildringen av Cecilia i sin yrkesroll är klockren, liksom i den första boken. Det känns äkta och man sitter som på nålar genom alla förlossningar som Cecilia möter. Mycket välskriven del av boken.

En bra uppföljare men inte fullt lika bra som den första boken!

Nästa bok i serien är Hittebarnet

Har tidigare recenserat:
Bedragen

tisdag 24 januari 2012

Böcker på B i bokhyllan!


Här är några böcker i min bokhylla som börjar på bokstaven B; Britt-Mari lättar sitt hjärta, Brottsplats Bråviken, Bilbo, Bortförda, Bränt barn söker sig till elden och Borta med vinden.

Britt-Mari lättar sitt hjärta - Astrid Lindgrens första publicerade bok som torde vara bland de allra första utgåvorna då min mormor antecknat på insidan att hon fått den i julklapp 1952. Älskar denna bok som har så mycket av Astrids resonemang kring sig med en tjej som minsann har lite skinn på näsan. Britt-Mari lever i något av en mysig drömvärld på ett svenssonaktigt sätt men ändock drömlikt. En läsvärd bok som många tycks missa i tron att Astrid bara skrev barnböcker.

Brottsplats Bråviken - Ja herregud vad är det här för bok tänkte jag när jag såg den i bokhyllan! Och jag har nog inte läst den, känner inte igen innehållet i alla fall. Känner igen titeln men det är nog det enda som jag har läst av den. Tänk hur många böcker man kan ha i bokhyllan som man inte ens har så mycket som bläddrat i! Det är synd och skam!

Bilbo - Gjorde rena fyndet på Myrorna en dag när jag såg denna, som hade rymt från bokavdelningen och lagts bland koppar och fat. Grabbade tag i den genast! Bilbo är en bra upptakt till Sagan om Ringen-triologin men kanske inte riktigt till samma målgrupp. Jag skulle nog beskriva detta som en barnbok, en väldigt mysig sådan. Ser spänt fram emot filmatiseringen som ska komma snart!

Bortförda - Det här var en av de böcker som klickades hem under bokrean förra året. Trodde att den skulle vara spännande och hjärtslitande in i det sista. Det var den inte. Visst var det sorgligt och hemsk vad mamman tvingades gå igenom när hennes man helt plötsligt "kidnappar" deras gemensamma barn och tar dem från USA till sitt hemland och vägrar lämna tillbaka dem. Men sympatikänslorna man kände drogs snabbt ner av bokens seghet och det faktum att jag i efterhand främst kan beskriva den som tråkig.

Bränt barn söker sig till elden - Köpte den tack vare titeln. Och den är visserligen bra men lite besviken blev jag allt. Trodde nog att det skulle vara en annan typ av bok, men läsvärd var den och titeln gillar jag fortfarande!

Borta med vinden - Den har stått där länge och samlat damm men ännu inte blivit läst. Det är ju en omtalad bok så jag får väl ta tag i det. Egentligen vet jag inte riktigt varför den hamnade i min bokhylla, jag har nämligen aldrig varit intresserad av att läsa den... och ändå gick jag och köpte den? Vad hände där?

måndag 23 januari 2012

Harry Potter och dödsrelikerna vs Harry Potter and the deathly hallows, part 1 & 2

Givetvis lästes boken före jag såg filmen (fanns det något annat alternativ?)

Jag har nu bara sett ”part 2” en gång och således har jag nog mest funderat över saker som stör mig. Främst stör jag mig på att de mestadels klippt bort historien om Dumbledore. Med tanke på att de tydligen ändå inte tänkte utveckla det tvivlet hos Harry (och läsaren) vilket görs i boken, så kändes det så onödigt att bara ta med små bitar av detta tvivel (som i filmen inte var något tvivel alls).

Och så stör jag mig på en sådan liten sak som att Lupin nämner hans och Tonks son i slutet av filmen trots att vi inte ens vet att ungen existerar (jag är småsint, jag vet). Det kändes i alla fall bara onödigt, om de nu ändå inte tyckte sig ha tid att ta med sonen så var det ju bara överflödigt att nämna honom alls.

En annan sak jag blev lite besviken på var hur det tycktes som att alla elever på Hogwarts ständigt var i panik och sprang för sitt liv, vilket inte var min uppfattning när jag läste boken. Tvärtom fick jag då känslan av att de elever som stannade kvar faktiskt stannade för att slåss och att de alla kämpade tappert. I filmen tycktes de snarare leta efter en väg ut allesammans (vilket man dock kan förstå).

Till det bra så var jag väldigt nöjd med hela ”part 1”, där var det ytterst få grejer jag störde mig på. Förutom då givetvis det lustiga i att den, för filmerna, helt okända brodern Bill Weasley helt plötsligt presenteras. Men i övrigt var jag nog väldigt nöjd med den. Visst har de ändrat småsaker där också, men det mesta känns helt befogat och man kan ju inte ta med allt.

Gällande ”Part 2” så fanns det ju en hel del bra där också. I stort sett tyckte jag att den var väldigt bra, ett bra slut på filmserien. Jag gillade skarpt ett par scener, bland annat då Voldemort går runt med nedblodade fötter bland de döda svartalferna, Harrys konfrontering med Snape framför alla elever och Snapes överlämnande av sina minnen till Harry, vilket följdes av själva minnena. Framförallt tyckte jag att de lyckas väldigt väl med scenen i Kings Cross, den hade kunnat bli så dålig men istället blev det en av de bästa scenerna i filmen! Och jag glömde ju nästan Nevilles tal! Det tyckte jag var riktigt bra, liksom tolkningen att Neville hade fallit för Luna, lite oväntat dock.

Så överlag tyckte jag att båda delarna av den sista delen, var väl filmatiserade även om jag hade en del invändningar här och där. Så har det ju emellertid alltid varit, det måste givetvis vara väldigt svårt att filmatisera sådana omtyckta böcker. Men givetvis är ju boken bättre än filmerna.

söndag 22 januari 2012

Söndagscitat - Frankenstein

"When you read their writings, life appears to consist in a warm sun and a garden of roses - in the smiles and frowns of a fair enemy, and the fire that consumes your own heart."

Frankenstein, av Mary Shelley (s. 83).

lördag 21 januari 2012

Bokhög från Myrorna

Myrorna är ett förträffligt ställe att hitta böcker på! Denna gång fann jag dessa:

fredag 20 januari 2012

Eva & Adam - Bästa ovänner, av Måns Gahrton och Johan Unenge


Eva och Adam är ihop och de tycker att deras bästa kompisar Annika och Alexander också ska bli det.
Eva och Adam försöker därför para ihop dem, men när den nya coola killen Jeremy börjar i klassen så blir det inte riktigt som de tänkt sig och Eva tror att hennes allra bästa vän har försvunnit ifrån henne...

Den tredje boken om Eva och Adam fokuserar mest på vänskap. I bakgrunden finns ju alltid kärleken men här förs handlingen framåt av relationen mellan de bästa vännerna Eva och Annika som bråkar och blir ovänner. Boken berör därför frågor kring vänskap och hur ensam man kan känna sig utan vänner.

Vänskap och ensamhet kommer också in då vi får stifta bekantskap med Kalle som också går i Eva och Adams klass. Kalle blir mobbad av klassens bråkstake Jonte och är oftast ensam. Adam ser ändå Kalle och tycker om honom, men det blir sällan av att han frågar om de ska hitta på något. Detta tycker jag väcker en intressant fråga gällande mobbning och hur lätt det ibland kan vara att hjälpa någon som är utanför. Precis som Adam konstaterar i boken så är det viktigaste att ha en kompis och det märks också att Kalle får nytt självförtroende när han får umgås med Adam och Alexander.
Kalle är egentligen inte viktig i boken, han är ingen huvudkaraktär, men jag tycker att han står för ett tyngre ämne som boken berör och som på ett bra sätt skildrar vad man kan göra åt det.

I den tredje boken om Eva och Adam kommer det således in lite svårare ämnen som också är viktigt att fundera över. Det märks här att författarna tycker att vi har lärt känna karaktärerna rätt bra och att vi därför kan möta dem i svårare problem - såsom mobbning, bråk och vänskap.

Nästa bok i serien är Eva & Adam - Fusk och farligheter.

Jag har tidigare recenserat:
Eva & Adam - En historia om plugget, kompisar och kärlek
Eva & Adam - Att vara eller inte vara ihop

torsdag 19 januari 2012

Kan inte kommentera inläggen?

Det är något fuffens med kommentarerna här på bloggen och jag kan själv inte kommentera eller ens komma in på kommentarerna. Tror att det var samma sak för mig på någon annans blogg från Blogger. Något som vet vad som kan vara felet?

Hoppas att tekniken löser sig, men jag är i alla fall alltid lika glad för kommentarer till inläggen även om jag för tillfället inte kan svara på dem. Så fortsätt hemskt gärna att lämna kommentarer om jag skriver något av intresse! :)

onsdag 18 januari 2012

Skräckens hus, av Allan Hall

Skräckens hus är en bok om Josef Fritzl och hans ofattbart grymma handlingar mot sin dotter Elisabeth och deras gemensamma barn. Boken beskriver hans tjugofyraåriga terrorvälde i vad han kallade sitt eget privata kungarike - en specialdesignad källare där han låste i sin egen dotter och utsatte henne för de mest hemska saker.

Alla känner väl till detta fruktansvärda fall som uppdagades för några år sedan och hur Österrike återigen hamnade i allas blickfång då ännu en källare kom att beskrivas i media. När Natascha Kampusch fall omtalades i media några år tidigare förfasades vi alla över grymheten i hennes förövares tilltag, men att det bara några år senare skulle komma ytterligare ett fall som var tusen gånger värre, är svårt att begripa.

Det är svårt att förstå. Svårt att acceptera att detta kan vara möjligt. Att det kan finnas en människa som kan göra dessa gärningar och fruktansvärda brott. Hur kan det vara möjligt? Det är något av de olika frågor som boken vill diskutera.
Hall gör kopplingar till Fritzls uppväxt, hans sjuka förhållande till sin mor och hans tidigare brottsliga verksamhet. Men ett stort fokus läggs i detta sammanhang till att Fritzl växte upp under nazismens intåg i Österrike. Han fick i skolan lära sig om undermänniskor och predikade i hela sitt liv liknande åsikter. Tydligen lär just kända nazister ha varit människor han fascinerades av och såg upp till.
Det är en intressant koppling, men liksom Hall själv skriver, om detta var en stor bidragande faktor - hur kommer det sig att andra människor är fullt normala trots samma miljöpåverkningar? En viktig ståndpunkt men kopplingen till de nazistiska värdena är ändock intressant.

När boken skrevs fanns det ännu ingen dom mot Fritzl och det stod inte heller klart exakt vad han skulle åtalas för, man arbetade ju bland annat för att åtala honom för mord på en av barnen i källaren och inte bara vållande till annans död. Efter vad jag minns fick han i slutändan livstids fängelse och ansågs skyldig till alla åtalspunkter. Detta är emellertid ingen stor fråga i boken, då Hall tycks anta att domen i alla fall kommer att vara så pass omfattande att Fritzl inte skulle komma ut levande ur fängelset.

I övrigt beskrivs händelserna väldigt omfattande, utom just domen då som vid tidpunkten ännu inte fällts. Hall tar startpunkten i Fritzls barndom och beskriver därefter hans tonår, hur han träffade sin fru och hur de fick barn. Hans tidigare kriminella brott, bland annat en våldtäkt som han dömdes för, berörs också. Hall fokuserar sedan till stor del på Elisabeth och hennes situation både som barn och senare som inlåst i källaren. Hall beskriver också Fritzls misshandel av Elisabeth och hur han började utnyttja henne sexuellt redan när hon var elva år.
Tiden i källaren beskrivs vidare oväntat ingående med tanke på hur lite man egentligen vet. Men huvuddelen består dock enligt mitt tycke av människor omkring Josef Fritzl och Elisabeth. Vad de tänkte, vad de trodde och hur de resonerar nu i efterhand, vilket är väldigt fascinerande!
Slutligen beskriver Hall nuläget, hur Elisabeth och barnen befriades och hur de nu kan leva i frihet, som dock är kantad av andra problem, bland annat av deras psykiska men och den uppmärksamhet media ger dem.

Hall har skrivit en intressant bok som försöker beskriva hur ett sådant fruktansvärt och planerat brott kan hända. Varför reagerade ingen? Varför gjorde inte myndigheter och alla människor som hade misstankar mer? Detta för i slutet in honom på en intressant diskussion om Österrrikes skuld i frågan och hur man hade kunnat förhindra det som skedde.

Boken framför också en tydlig respekt för Elisabeth som genomlevde dessa förhållanden och alltid var stark för sina barns skull. Och jag håller givetvis med Hall i detta, Elisabeth tycks sannerligen vara en mycket modig och imponerande kvinna. En ofattbart stark människa som trots dessa hemska förhållanden kunde visa sina barn en sådan stor kärlek.

Boken har gett många nya perspektiv och frågor att fundera över, men det är givetvis fortfarande fullständigt groteskt och oerhört skrämmande att det kan existera sådana här människor, sådana monster som Josef Fritzl.

tisdag 17 januari 2012

Halva tiden på Vinterns läslista

Har hittills läst:
Varför gråter inte Emma? av Magnus Wennerholm och Emma Jangestig
Den försvunna prinsen, av Deborah Cadbury
O.S.A., av Denise Rudberg
Min typ brorsa, av Johanna Lindbäck
Marley och jag, av John Grogan
Bakom stängda dörrar av Kristina Hansen, Agneta Cras och Bengt-Åke Cras
Antiloper, av Ester Roxberg
En julsaga, av Charles Dickens
Min bästa väns dotter, av Dorothy Koomson

Har kvar:
Övertalning, av Jane Austen
Två städer, av Charles Dickens
En dag, av David Nicholls
I häxornas tid, av Maj Bylock
Jag är ingen häxa, av Kim M. Kimselius
Om Jesus, av Jonas Gardell
I djävulens spår, av Jean-Christophe Grangé
I väntan på Godot, av Samuel Beckett
Presidentens hustru, av Curtis Sittenfeld
Ödets hav, av Elisabet Nemert
Den röda bokstaven, av Nathaniel Hawthorne


Har alltså läst 9st av 20, vilket är rätt bra - nästan halvvägs i alla fall. Får se om resten också blir lästa...

måndag 16 januari 2012

Grogans Marley och jag vs. Frankels filmatisering av boken

Såg filmen innan jag läste boken.

Att se filmen innan boken gjorde inte så mycket i detta fall enligt mitt tycke. Känner att det inte inverkade i någon större mening och ser dem som bra båda två.

Jag tycker att filmatiseringen har lyckats och att den är rätt trogen boken. Det finns emellertid ett större fokus på Marley och ett mindre på John i boken vilket filmen ignorerar till viss del och istället väljer att visa delar av Johns liv och känslor som inte beskrivs i boken. Detta är dock inget som stör mig på något sätt. Jag tycker inte att boken förlorar på att inte fokusera på John, medan filmen kan behöva detta fokus för att få till en snyggare historia på vita duken.

En bra filmatisering av en bra bok, där båda har olika fördelar medan ingen för mig är den uppenbara förloraren dem emellan.

söndag 15 januari 2012

Söndagscitat - Eva & Adam - Att vara eller inte vara ihop

"Adam står i matkön. Längre fram i kön står Eva och pratar med Kajsa. Det luktar ärtsoppa. Det stinker ärtsoppa. Hur kan det vara kö en dag som denna? Adams pappa tycker om ärtsoppa. Adam funderar på att ta med sin portion hem till honom. Själv tänker Adam bara äta knäckebröd.
- Lite, tack, säjer Eva.
Hon får en stor slev av den gulslemmiga sörjan. Mattanterna är sadister."

Eva & Adam - Att vara eller inte vara ihop, av Måns Gahrton och Johan Unenge (s. 112-113).

lördag 14 januari 2012

Eva & Adam - Att vara eller inte vara ihop

Eva och Adam är ihop. Det är pirrigt och lite nervöst. Men det känns bra. Ja, de är båda väldigt lyckliga. Men ibland blir saker jobbigt. Eva vill inte längre spela gitarr med Adam, istället vill hon spela teater och Adam tycker att det tar upp all hennes lediga tid så att hon inte längre hinner träffa honom. Eva vill att Adam ska förstå att man inte kan göra allting tillsammans. På teatern spelar Eva upp pjäsen Hamlet som frågar sig om han ska vara eller inte vara. Eva undrar om hon ska vara eller inte vara - ihop med Adam...

Den andra boken om Eva och Adam är mer centrerad kring ett konkret problem. När den första boken är lite hoppig mellan olika ämnen för att beskriva vardagen, så fokuserar den andra nästan uteslutande på Eva och Adams nya förhållande och de problem de möter. På en kant skildras också Annikas problem hemma, då hennes föräldrar ska skiljas.

Fokuset på Eva och Adams förhållande gör att känslorna går lite djupare i denna bok och att de beskrivs mer ingående. Samtidigt är författarna noga med att behålla ett barnperspektiv. När Eva funderar över sitt och Adams förhållande gör hon inte en djupgående analys över vad problemet kan vara, för det skulle inte en elvaåring göra. Författarna lyckas således ta ner problemet på huvudpersonernas nivå och låter dem föra trovärdiga argument för sin ålder.

Som helhet och fristående bok, är den andra boken i serien bättre än den första, eftersom att denna har en tydlig huvudsaklig handling medan den första boken är mer spretig. Det är intressant att författarna valt att ge Eva och Adam problem i relationen så tidigt i serien, redan i andra boken skriker Eva att hon vill göra slut och det tyder väl på en förankring i verkligheten där allting inte är rosenrött hela tiden...

Nästa bok i serien är: Eva & Adam - Bästa ovänner

Jag har tidigare recenserat Eva & Adam - En historia om plugget, kompisar och kärlek

fredag 13 januari 2012

Månadens Boktips!

Fortfarande Alice, av Lisa Genova

Fortfarande Alice är en fantastiskt bra och rörande bok om hur det är att drabbas av Alzheimers sjukdom eller att ha en anhörig som drabbas.

Otroligt läsvärd och så välgjord att man måste buga och bocka för Genova redan efter några sidor, då hon skrivit en sådan verklighetstrogen bok om detta svåra ämne.

Boken träffade rakt i hjärtat och många tårar sökte sig fram medan jag läste om skildringen av hur Alice sjunker allt djupare in i sjukdomen. Men hon är ändå fortfarande Alice och det är viktigt att komma ihåg att även om hon är förvirrad, inte minns eller agerar konstigt så är Alice kvar därinne och det är bara en av de många viktiga budskap boken har...

torsdag 12 januari 2012

Ingen har läst Hungerspels-trilogin?

Jag har funderat lite kring Hungerspels-trilogins populäritet. Efter vad jag hört har man tillkännagett även den andra filmens premiärdatum och det verkar ju då som att man räknar med framgång för den första filmen som ju inte ens visats än. Det måste ju betyda att det finns ett stort intresse för filmen och böckerna. Och i bokbloggs-världen är ju trilogin mäkta populär och de allra flesta tycks ha läst böckerna och fascinerats av dem.

Personligen läste jag Hungerspelen av en ren slump, råkade se den första boken på biblioteket och tyckte att den lät intressant. Jag hade inte hört någon rekommendera den eller läst om den tidigare. Och jag har nu hittills inte heller mött någon i verkliga livet som läst böckerna, eller överhuvudtaget hört talas om dem! Det förvånar mig lite med tanke på hur spridda de är bland bokbloggare men annars tycks de inte vara så uppmärksammade. Finner det lite lustigt, det är ju visserligen ungdomsböcker men det tycks ju finnas en stor popularitet för dem i USA så kanske är de mer spridda bland allmänheten där?

onsdag 11 januari 2012

Den försvunne prinsen, av Deborah Cadbury

Varning för spoilers (om denna historiska period och den franska prinsen Louis-Charles öde inte är bekant sedan innan).


I Den försvunne prinsen redogör Cadbury för den kungliga familjens öden under franska revolutionen. Det är ingen vacker syn vi möts av trots de storstilade ord som var målet för revolutionen; Frihet, jämlikhet och broderskap.
I skolan lär man sig oftast att se den franska revolutionen som något bra, ett slag för rättvisan. Denna bok presenterar den andra sidan av myntet, för revolutionens framgångar medförde även ett ohyggligt förhållningssätt till kungligheter och aristokratin. Många fick falla offer för vad folket uppfattade som rättvisa. Cadbury har främst valt att skildra tronföljaren Ludvig XVII - Ludvig XVI och Marie-Antoinettes son Louis-Charles. Hon gör emellertid även ingående beskrivningar av både Ludvig XVI och Marie-Antoinette och även senare Marie-Thérèse som var den enda i familjen som överlevde franska revolutionen.

Cadbury är en duktig berättare som på ett levande sätt beskriver den lilla Marie-Antoinette påväg mot ett av Europas största kungariken för att gifta sig med en pojke hon aldrig mött förut. Hon skildrar vidare deras krokiga äktenskap som av många uppfattades som kärlekslöst och stelt. Cadbury visar emellertid också en annan bild som främst präglas av en god vänskap.

Hälften av boken beskriver Marie-Antoinette och Ludvid XVI. Cadbury beskriver deras relation till folket och till varandra, deras problem och hur de framställdes i media. Detta är ett bra sätt att lägga grunden för boken, för trots att den handlar om Louis-Charles så är det avgörande att vi förstår bakgrunden för revolutionen för att kunna förstå orsakerna till det hemska öde han senare mötte.

När revolutionen väl utbryter kommer barnens perspektiv in mer, men här stiftar vi även bekantskap med exempelvis Axel von Fersen och hans försök att rädda kungafamiljen undan revolutionens fasor.
Stor vikt läggs efter detta (och stort sidantal) kring tiden som familjen spenderade i Templet som blev deras fängelse. Under denna del lyckas Cadbury förmodligen arbeta upp en medlidande inställning för kungafamiljen hos läsaren, även om denne kanske är kritisk innan. Cadbury beskriver deras lidande ingående och skildrar Ludvig XVI och Marie-Antoinettes avrättningar lidelsefullt. Det är svårt att inte fatta tycke för denna plågade familj.

Till sist är då bara barnen kvar, utom kungens syster som också senare avrättas, och det är vid denna del som det verkligt hjärtskärande kommer. Cadbury beskriver skickligt och med stor respekt den lilla tronarvingens lidanden då han låses in i totalt mörker, sakta blir uppäten av skadedjur och fick vistas i flera månader med sin egen avföring som ingen gav honom möjlighet att städa bort. Vi får även ta del av den brutala behandling han får av sina fångvaktare, hur han blir misshandlad och manipulerad, tvingad att sjunga revolutionära sånger och säga hemska saker om sin familj. Somliga tror att pojken även blev sexuellt utnyttjad under denna tid men detta kan inte fastställas då bevis saknas.
Ett hemskt öde mötte denna lilla pojke medan hans äldre syster Marie-Thérèse ständigt försökte få veta något om hans hälsa, bara några rum bort, men ständigt nekades någon somhelst information om sin bror.

Louis-Charles avlider senare, högst troligen på grund av de förhållanden han tvingats leva under. Och det är då Cadbury gör denna bok till något utav en dektetivhistoria. Effekten av Louis-Charles dödsförklaring blev nämligen anmärkningsvärd och många trodde att han egentligen levde och hade blivit utbytt mot en redan sjuk pojke. Rojalistiska flyktplaner diskuterades flitigt och snart kom massvis av pojkar att påstå att de var Louis-Charles - den rättmätiga kungen av Frankrike.

I denna del märks det tydligt att Cadbury väljer att ta avstånd från dessa rykten, då hon i detta med både språk och perspektiv skildrar sin uppfattning om dessa pojkar som ljög för rikedom, sociala fördelar och uppmärksamhet. Hon skildrar Marie-Thérèse i detta, och hur hon måste ha lidit av att tvivla på sin brors död och våndas över att han kanske fortfarande levde. Därför blir det heller inte någon större chock när hon i slutet beskriver att man med hjälp av DNA numera vetenskapligt kan bevisa att pojken som dog i Templet faktiskt var Louis-Charles - den okrönte franska kungen Ludvig XVII, son till Ludvig XVI och Marie-Antoinette.

Cadbury är som sagt skicklig i sitt berättande och även om man tidigare kanske sett ner på Marie-Antoinette är det nog svårt att uppehålla denna uppfattning efter att ha läst denna bok med tanke på Cadburys passionerande försvar till både henne och hela kungafamiljen, som endast skildras som offer i situationen.

Cadbury har skrivit en mycket bra bok som beskriver hur man kan se franska revolutionen från ett annat håll, från kungafamiljens perspektiv och kanske främst då Louis-Charles som fick lida så för sina förfäders tidigare synder. Ett litet barn som på grund av revolutionen mördades, för att sona brott som hans föräldrar ansågs ha begått. Louis-Charles sågs, sorligt nog, endast som en bricka i ett större spel. Vart finns rättvisan i det?

tisdag 10 januari 2012

Eva & Adam - En historia om plugget, kompisar och kärlek, av Måns Gahrton och Johan Unenge

Adam kommer ny i klassen och känner sig väldigt osäker. Men han träffar snart Alexander som blir hans bästa vän. På gitarrlektionerna stiftar han även bekantskap med Eva som går i samma klass som honom. De blir bra kompisar och Eva försöker förklara för sin bästa kompis Annika att hon och Adam är kompisar och ingenting annat! Men ibland kan det vara svårt att bara vara kompisar, speciellt när hjärtat säger något annat...

Den första boken om Eva och Adam är charmig och introducerar oss på ett bra sätt för de många nya karaktärerna, med tanke på bokens längd. Vi får träffa Eva och Adam i vardagliga situationer, i skolan, i badhuset och på disco. Givetvis förstår vi att något börjar spira upp mellan de två, men det är roligt att se speciellt Evas brist på insikt i detta.

Jag har alltid gillat den här serien och läste och följde den slaviskt på TV när jag var liten. Jag minns att allting kändes så på pricken rätt, att författarna verkligen förstod vad det innebar att gå på mellanstadiet, vara kär och kunna fnittra åt allt möjligt med sina bästa vän. När jag nu läser om böckerna instämmer jag fortfarande, Gahrton och Unenge förstår vad det vill säga att vara ung i Sverige, vad man drömmer om och vilka problem man har.
En bra introduktion för en bra bokserie!

Nästa bok i serien är Eva och Adam - Att vara eller inte vara ihop

måndag 9 januari 2012

Bokhög från biblioteket


Åkte till biblioteket idag för att låna lite böcker. Tänkte mig fem stycken och hoppades att de inte var så stora som jag trodde. Speciellt Statistikens grunder (hatar man inte kurslitteratur ibland?) som mycket väl skulle kunna ha varit världens största kloss till bok. Men blev mycket lättad när det visades att den var liten och tunn, och därför kunde transporteras lätt (det blir jämt så tung i väskan när jag varit på biblioteket - förstår inte varför?). Men mest lättad blev jag ju egentligen, om jag ska vara ärlig, för att denna bok var tunn och således snabbläst, för något tråkigare ämne än statistik har jag svårt att komma på...

I övrigt blev det också Min bästa väns dotter, Katitzi i Stockholm, I väntan på Godot och Den skarlakansröda bokstaven. Vill kasta mig över dem genast (med stort undantag för Statistikens grunder då) men nu ska jag faktiskt komma igenom I djävulens spår först, annars blir den aldrig utläst...

söndag 8 januari 2012

Söndagscitat - Högläsaren

”Varför? Varför förvittrar det vackra för att vi i efterhand får veta att det gömde på gräsliga sanningar? Varför fördärvas minnet av mångårig äktenskaplig lycka när det visar sig att den älskade i alla år hade en annan älskad? För att man med facit i hand inte kan vara lycklig? Men man var lycklig! Redan ett sorgligt slut fördunklar ofta minnet av lyckan. För att lyckan bara räknas när den är evig? För att det som ändar i sorg måste ha burit sorgen i sig, bara att man inte varit medveten om det? Men hur kan man vara omedveten om sorg?”

Högläsaren, av Bernhard Schlink (s. 31)

En väldigt tänkvärd del av boken, som på sätt och vis sammanfattar huvudpersonens tankar inför sitt liv och hans känslor då han ser tillbaka på de lyckliga stunderna som nu i efterhand känns förgiftade av de sanningar han fått reda på.

lördag 7 januari 2012

Litterära nyårslöften

Här är mina litterära nyårslöften för år 2012!

- Att läsa minst en författare för varje bokstav i alfabetet, utefter efternamn (ex. Andersson, Bengtsson, Carlgren osv)
- Att läsa minst 10 böcker av nobelpristagare
- Att läsa minst 20 böcker som står i bokhyllan och aldrig blir lästa
- Att läsa klart Katarina Taikons självbiografiska bokserie om zigenarflickan Katitzi
- Att läsa minst 5st skräckböcker
- Att läsa minst 5st biografier över historiska personer som fascinerar mig

fredag 6 januari 2012

Den sanna Enid Blyton

Helena Bonham Carter som Enid Blyton

I måndags visade SVT2 filmen Den sanna Enid Blyton med Helena Bonham Carter i huvudrollen som Enid Blyton. Vi får möta Enid i hennes barndom som tycks ha präglats av mycket bråk, varpå hon flydde till fantasins värld och berättade sagor för sina bröder. När hon växte upp fick fantasin sitt rum i alla hennes böcker som kom att göra henne känd. Hon lär ha skrivit över 700st böcker som enligt filmens eftertexter fortfarande säljer i otroliga mängder. Men vi möter inte bara författaren Enid Blyton utan även hennes mer privata personlighet som enligt filmen tycks ha varit en hård människa som inte hade mycket till övers för sina egna barn..

Det är ett intressant porträtt av denna hyllade författare som jag ju läst så många böcker av. Det känns konstigt att se denna hårda kvinnas behandling av sina egna barn, då detta står i sådan kontrast till den person jag själv föreställde mig skrev alla dessa barnböcker om fem-gänget och andra äventyr. Det slog mig att hon påminner en del om Georges griniga pappa Quentin, som ständigt skäller på barnen för att de ska vara tysta och inte föra sådant oväsen. Det är fascinerande att Enid Blyton själv skapat denna karaktär som hon beskriver med sådan irritation och som tycks vara en riktig glädjedödare, och samtidigt själv ha så stora likheter med honom (förutsatt att filmens porträtt av henne är sant).

En annan författare kom fram bakom böckerna och jag tror att det faktiskt har förändrat min syn på böckerna en aning. Inte så att de blir sämre, men de får kanske flera lager och jag tror nog att jag skulle se personer och händelser i böckerna i ett nytt ljus nu.
Jag håller dock inte med vissa som påstår att Enid Blyton endast målas upp som en fruktansvärd människa i denna film, då jag tycker att det fanns ett djup i Blytons porträtt som ändå gjorde hennes agerande förståeligt. Det är ett vackert porträtt som för mig visar en själsligt skadad människa, som tog sin tillflykt i fantasin där människor inte kunde skada henne. Men huruvida denna framställning av den kända författaren stämmer eller inte, är ju en annan sak...

Den riktiga Enid Blyton 1897-1968

torsdag 5 januari 2012

Marley och jag, av John Grogan

Marley och jag handlar om livet med och kärleken till världens värsta hund. En hund som äter upp inredningen, blir helt okontrollerbar vid åskan och ser det som ett projekt att ta sönder dörrar. En hund som vilt hoppar upp på alla människor han möter och slickar dem i ansiktet. En hund som skyddar sina ägare när det gäller och som skulle dö hellre än att sluta försvara dem. En hund som tröstar när man är ledsen och som ständigt finns vid din sida. En hund som älskar dig mer än själva livet och blir överlycklig varje gång du vill ägna en stund åt honom.

Marley och jag är en underbar bok som jag är övertygad om att de allra flesta hundägare skulle uppskatta. Man skrattar igenkännande och ler åt partier som man känner igen.
Men främst berörs man, ända in i hjärteroten över hur vacker, ren och äkta kärlek mellan hund och människa kan se ut. Så oförfalskad och så utan kompromisser och krav som man ofta möts av i förhållandet mellan människor.
En hund älskar dig vem du än är, så länge du visar den kärlek. Och det är vad denna bok förmedlar på ett mycket rörande och vackert sätt, men även på ett otroligt roligt sätt.

En charmig bok med glimten i ögat och en allvarlig underton som reflekterar över livets viktiga ting.

onsdag 4 januari 2012

Hur såg bokåret 2011 ut?

Jag får väl utgå ifrån april till och med december, för det är under denna tid som jag skrivit ner vad jag läst på bloggen. Har inte koll alls på vad jag läste i början av året..

Antal böcker lästa: 143st
Antal skönlitterära böcker: 95st
Antal barn- och ungdomsböcker: 66st
Antal sanna historier: 16st
Antal facklitteraterära böcker: 38st
Antal kvinnliga författare: 122st
Antal manliga författare: 29st

Vissa siffror blir lite ologiska då det ibland exempelvis är både en manlig och en kvinnlig författare till samma bok.

143st böcker är jag ganska nöjd med, jag lär väl emellertid ha läst fler eftersom att januari, februari och mars inte är med i uträkningen. Det är många skönlitterära böcker och ett stort antal barn- och ungdomsböcker, men det blir väl lätt så eftersom att dessa är så snabblästa. Fast jag trodde att jag läste fler sanna historier, men bara 16st av 143 var ju inte så mycket...

Jag är dock lite chockad över att jag nästan bara läser böcker av kvinnliga författare! Trodde nog att det var lite mer balanserat i alla fall. Undrar hur det kommer sig? Intressant är också att nästan alla böcker skrivna av manliga författare som jag läst, är facklitterära böcker som jag oftast läser som kurslitteratur.

tisdag 3 januari 2012

Böcker på S i bokhyllan!



Här är ett axplock av böcker från min bokhylla som börjar på bokstaven S; Så länge vi båda andas, Sandor Slash Ida, Sagan om Ringen, Shutters Island, Såld och Sommarsystrar.

Så länge vi båda andas - Fjärde och sista boken i Twilight-serien. En av mina favoriter trots att slutet var en stor besvikelse för mig. Det är intressant att inte bara höra Bellas tankar utan att också få ta del av Jacobs värld. Har läst den två gånger och kommer förmodligen att läsa om hela serien när andan faller på.

Sandor slash Ida - Ungdomslitteratur när den är som bäst! Älskar denna bok som på ett träffsäkert sätt beskriver hur det är att vara tonåring i dagens Sverige. Gillar verkligen att det är flera ungdomar med i handlingen som vävs in på olika sätt och att alla är rätt olika varandra. Det ger boken en bredd som passar väl in i formatet. Har förmodligen läst denna ett antal gånger under tonåren, men minns dock inte så mycket av den nu och borde kanske läsa om den.

Sagan om Ringen - Tolkiens första bok i mästerverket om Härskarringen. Jag läste denna första gången som 10 år och har nog bara läst den en eller två gånger därefter. Tänkte läsa igenom trilogin förra sommaren och kom igenom denna och halva av tvåan, men sedan glömde jag tydligen bort den och läste något annat. Ska nog ta och läsa om hela trilogin igen och komma igenom hela denna gång!

Shutters Island - Blev totalt fängslad av filmatiseringen av denna bok och fick då av sambon boken bakom filmen. Boken är minst lika bra, om inte bättre. Även om jag verkligen vrider mig som en mask i slutet, personligen ser jag ett annat mer dolt slut än vad som ytligt presenteras läsaren men mycket talar emot min teori känns det som. Vill så gärna veta vad författaren tänkte!

Såld - Någon sommar under gymnasiet var jag på tältsemester i Öland och behövde något att läsa då böckerna jag tagit med mig tagit slut snabbt. Hittade denna på någon lokal ICA-affär. Läste slut den på en gång. Fruktansvärt bra och gripande bok om sexhandel i Sverige som öppnar ögonen för att det händer överallt, även i de lugnaste vatten. En sann och läsvärd historia som berör ända in i hjärteroten!

Sommarsystrar - Detta är en av alla böcker som jag inte läst men som står i bokhyllan eftersom att jag någongång fått infallet att köpa den. Den verkar lagom lättsmält och underhållande men har ändå inte kommit till skott - det kanske får bli i sommar, på ett badlakan vid vattnet?

måndag 2 januari 2012

Läst i December 2011


Antiloper, av Ester Roxberg - 215 sidor
Att intervjua barn, av Stiftelsen Allmänna Barnhuset - 72 sidor (Recension här)
Bakom stängda dörrar, av Kristina Hansen, Bengt-Åke Cras och Agneta Cras - 302 sidor (Recension här)
Julfritt, av John Grisham - 178 sidor
Lucia, av Cannie Möller - 152 sidor
Marley och jag, av John Grogan - 320 sidor
Min typ brorsa, av Johanna Lindbäck - 253 sidor
O.S.A., av Denise Rudberg - 360 sidor
Professionsetik, av Svein Aage Christoffersen - 172 sidor
Skräckens hus, av Allan Hall - 217 sidor
Skönhetsbibeln, av Karina Ericsson Wärn - 200 sidor
Varför gråter inte Emma? av Magnus Wennerholm och Emma Jangestig - 280 sidor (Recension här)

Antal böcker lästa: 12st
Skönlitteratur: 6st
Facklitteratur: 2st
Barn- och ungdomslitteratur: 3st
Sanna historier: 4st

Antal sidor lästa: 2721 sidor

De böcker jag tyckte bäst om var: Bakom stängda dörrar, Julfritt, Marley och jag, Min typ brorsa och Varför gråter inte Emma?

(Rödmarkerade = Läst innan)

Efter jullov...

Det har blivit ett jullov här på bloggen och jag har istället ägnat mig åt familj och vänner. Men nu ska jag nog ha lite mer tid till att uppdatera här!

Julen bjöd på en del läsning och jag fick två böcker av tomten - Oliver Twist, av Dickens och Du gamla du fria, av Liza Marklund. Har inte hunnit dyka ner i dem ännu då det ligger andra böcker och väntar också, men  snart så..

Hoppas att ni alla haft en härlig jul och ett roligt nyår! Själv ser jag fram emot 2012 och alla nya upplevelser (såväl läsupplevelser som vanliga) som det nya året har att bjuda på!