onsdag 18 januari 2012

Skräckens hus, av Allan Hall

Skräckens hus är en bok om Josef Fritzl och hans ofattbart grymma handlingar mot sin dotter Elisabeth och deras gemensamma barn. Boken beskriver hans tjugofyraåriga terrorvälde i vad han kallade sitt eget privata kungarike - en specialdesignad källare där han låste i sin egen dotter och utsatte henne för de mest hemska saker.

Alla känner väl till detta fruktansvärda fall som uppdagades för några år sedan och hur Österrike återigen hamnade i allas blickfång då ännu en källare kom att beskrivas i media. När Natascha Kampusch fall omtalades i media några år tidigare förfasades vi alla över grymheten i hennes förövares tilltag, men att det bara några år senare skulle komma ytterligare ett fall som var tusen gånger värre, är svårt att begripa.

Det är svårt att förstå. Svårt att acceptera att detta kan vara möjligt. Att det kan finnas en människa som kan göra dessa gärningar och fruktansvärda brott. Hur kan det vara möjligt? Det är något av de olika frågor som boken vill diskutera.
Hall gör kopplingar till Fritzls uppväxt, hans sjuka förhållande till sin mor och hans tidigare brottsliga verksamhet. Men ett stort fokus läggs i detta sammanhang till att Fritzl växte upp under nazismens intåg i Österrike. Han fick i skolan lära sig om undermänniskor och predikade i hela sitt liv liknande åsikter. Tydligen lär just kända nazister ha varit människor han fascinerades av och såg upp till.
Det är en intressant koppling, men liksom Hall själv skriver, om detta var en stor bidragande faktor - hur kommer det sig att andra människor är fullt normala trots samma miljöpåverkningar? En viktig ståndpunkt men kopplingen till de nazistiska värdena är ändock intressant.

När boken skrevs fanns det ännu ingen dom mot Fritzl och det stod inte heller klart exakt vad han skulle åtalas för, man arbetade ju bland annat för att åtala honom för mord på en av barnen i källaren och inte bara vållande till annans död. Efter vad jag minns fick han i slutändan livstids fängelse och ansågs skyldig till alla åtalspunkter. Detta är emellertid ingen stor fråga i boken, då Hall tycks anta att domen i alla fall kommer att vara så pass omfattande att Fritzl inte skulle komma ut levande ur fängelset.

I övrigt beskrivs händelserna väldigt omfattande, utom just domen då som vid tidpunkten ännu inte fällts. Hall tar startpunkten i Fritzls barndom och beskriver därefter hans tonår, hur han träffade sin fru och hur de fick barn. Hans tidigare kriminella brott, bland annat en våldtäkt som han dömdes för, berörs också. Hall fokuserar sedan till stor del på Elisabeth och hennes situation både som barn och senare som inlåst i källaren. Hall beskriver också Fritzls misshandel av Elisabeth och hur han började utnyttja henne sexuellt redan när hon var elva år.
Tiden i källaren beskrivs vidare oväntat ingående med tanke på hur lite man egentligen vet. Men huvuddelen består dock enligt mitt tycke av människor omkring Josef Fritzl och Elisabeth. Vad de tänkte, vad de trodde och hur de resonerar nu i efterhand, vilket är väldigt fascinerande!
Slutligen beskriver Hall nuläget, hur Elisabeth och barnen befriades och hur de nu kan leva i frihet, som dock är kantad av andra problem, bland annat av deras psykiska men och den uppmärksamhet media ger dem.

Hall har skrivit en intressant bok som försöker beskriva hur ett sådant fruktansvärt och planerat brott kan hända. Varför reagerade ingen? Varför gjorde inte myndigheter och alla människor som hade misstankar mer? Detta för i slutet in honom på en intressant diskussion om Österrrikes skuld i frågan och hur man hade kunnat förhindra det som skedde.

Boken framför också en tydlig respekt för Elisabeth som genomlevde dessa förhållanden och alltid var stark för sina barns skull. Och jag håller givetvis med Hall i detta, Elisabeth tycks sannerligen vara en mycket modig och imponerande kvinna. En ofattbart stark människa som trots dessa hemska förhållanden kunde visa sina barn en sådan stor kärlek.

Boken har gett många nya perspektiv och frågor att fundera över, men det är givetvis fortfarande fullständigt groteskt och oerhört skrämmande att det kan existera sådana här människor, sådana monster som Josef Fritzl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar