torsdag 1 september 2011

En ö i havet, av Annika Thor


De judiska systrarna Steffi och Nelli tvingas fly från sitt hemland Österrike när andra världskriget börjar breda ut sig. Deras föräldrar skickar dem i säkerhet till Sverige och de tas om hand av två olika familjer på en ö utanför Göteborg. Nelli finner sig snabbt tillrätta och får många nya vänner, men Steffi har svårare att passa in och oro för mamma och pappa hemma i Wien blandar sig med smärtsamma minnen från de senaste åren i hemlandet.

En ö i havet är en bra bok som visar på en del av andra världskriget som sällan uppmärksammas - situationen för de flyktingbarn som kom till Sverige, vilket inte alltid innebar en så fördomsfri tillvaro.

Thor beskriver Steffis tillvaro med en skarpsynt blick och hon skildrar även världskrigets fasor på ett sådant sätt att inte all tyngd läggs på detta ämne men att allvaret ändå inskärps, vilket passar sig med tanke på målgruppen.

Något jag tycker framkommer i boken är hur en person kan göra stor skillnad, vilket bland annat ses i sommargästerna på ön vars fördomar skulle kunna innebära en skrämmande realitet även om de förmodligen inte ens själva inser det.

En läsvärd bok, som också har tre uppföljare om Steffi och Nelli!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar