torsdag 8 september 2011

Katitzi, av Katarina Taikon


Katitzi är den första boken i en serie om Katarina Taikons egna uppväxt och liv. Katitzi bor på barnhem och trivs bra där, även om flickan Rut ibland retar henne. En dag kommer emellertid Katitzis pappa till barnhemmet och vill hämta hem henne till sin familj. Väl hemma får Katitzi uppleva ett helt annat liv än vad hon blivit van vid på barnhemmet. Men hon tycker om sina syskon och sin pappa och finner sig således rätt snart till rätta. Hon har dock svårt att förstå alla orättvisor hennes familj möter och inser snart att romer inte anses vara riktigt som alla andra i samhället…

Jag läste böckerna om Katitzi när jag var liten men kom aldrig att läsa de sista böckerna i serien och tänkte att jag därför ska göra det nu.
Jag tyckte om de här böckerna när jag var liten men efter att nu ha läst om den första boken, tänker jag att jag förmodligen inte förstod allting i böckerna då. Särskilt då åtminstone den första boken har många underliggande politiska diskussioner. Dessa diskussioner och den kritik till samhället som Katarina Taikon framför är intressant och gör boken mycket läsvärd!

Det är intressant att författaren valt att skriva en barnbok om ett så svårt och viktigt ämne och detta faktum gör att böckerna blir väldigt spännande att läsa även som vuxen. Nu har jag läst den första boken och om jag denna gången hittar resten av serien på biblioteket så kanske jag kan få reda på hur det hela slutar den här gången!

Nästa bok i serien är Katitzi och Swing!

6 kommentarer:

 1. Jisses, vad jag älskade Katitzi när jag var liten. Jag både läste böckerna, såg filmerna och klädde ut mig till zigenare med jämna mellanrum. :) Katarina Taikon har säkerligen varit viktig för att befästa romernas rättigheter i Sverige.
  Mvh Sofia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gjorde jag med.Bara älskade katitzi och kallade mig själv det och min kompis för lena hahahah.....Fick min mamma att köpa svart peruk och klädde mig i lång kjol,pappas blå gamla skjorta och en röd väst hahah.Prövade även att farga min hud mörkare....Mamma mia.

   Radera
 2. Haha jag med, det är härligt med lite nostalgi! Just dessa böcker tycks dock ha mycket mer att erbjuda än bara nostalgi då Katarina Taikon ju ständigt för fram politiska åsikter, vilket jag hade glömt eller förmodligen inte uppfattade som barn. Hur långt har man filmatiserat dessa böcker? Jag såg nog bara filmatiseringen på de två första tror jag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev tyvärr bara filmatisering av dom 2 första böckerna :( Tycker alla borde bli filmatiserat....Vad med en remake? Ska ju bli remake av Bröderna Lejonhjärta så varför inte remake av Katitzi också? Har en dotter(6.5 år) som faktisk liknar Katititzi som visas på denna boken hehe.

   Radera
 3. Hm, jag minns inte riktigt hur de följde böckerna. Jag hade i alla fall två VHS-filmer med kanske tre avsnitt på varje. Det slutade i alla fall med att Rosa gifte sig, har jag för mig. Sök på "Katitzi" på YouTube. Det finns en massa avsnitt uppladdade där. :)

  SvaraRadera
 4. Nej vad roligt! Ska genast kolla upp det! :)

  SvaraRadera