lördag 28 maj 2016

Bokhyllor säljs inte längre?

Nu i samband med flytten så försöker jag ju rensa lite bland alla mina böcker och försöker också få ordning på de jag vill spara. Just nu har vi två Billy-bokhyllor, samt lite andra ställen där böcker också förvaras. Jag skulle vilja byta ut de här Billy-bokhyllorna mot en lite större och riktigt snygg bokhylla. Jag har tröttnat lite på Billy-bokhyllorna även om de är praktiska. Därför har vi nu varit och kollat runt lite efter bokhyllor i diverse olika möbelbutiker och vi har kammat hem exakt noll och ingenting. Bokhyllor tycks inte säljas längre? Det finns liksom inte någonstans.

Billy-bokhylla, IKEA
Vi har hittat bokhyllor på två ställen - IKEA och Chilli. IKEA har vi strukit eftersom att vi inte vill ha fler Billy-bokhyllor, det är ju hela grejen med det här bytet. Och Chilli har visserligen fina bokhyllor, men de jag vill ha kostar uppåt 20 000kr och det är jag faktiskt inte villig att betala hur snygga de än är.

Men jag blir så förvånad. Köper inte folk bokhyllor längre? Vart ställer man sina böcker då? Visst, e-böcker har väl blivit populärt men det säljs ju fortfarande vanliga böcker! Eller? En tanke slog mig att det kanske inte är så vanligt att ha den mängden böcker som jag (och säkerligen de flesta andra bokbloggare) har. Många kanske bara har typ 20st böcker hemma och då är det ju förståeligt att man inte köper en stor bokhylla för dem. Vad har ni för bokhyllor och vart köpte ni dem?

Min lösning har i alla fall blivit vitrinskåp. Det är det som mest liknar bokhyllor som finns att köpa idag verkar det som. Har spanat in ett specifikt vitrinskåp som jag tror kan bli riktigt snyggt att använda som bokhylla. En stor fördel med att den har glasdörrar är ju också att man inte behöver damma böckerna längre!




fredag 27 maj 2016

Ny sommarläsning?

Hos Beas bokhylla finns nu chansen att vinna lite sommarläsning i form av En sommar på luffen av Eli Åhman Owetz. Det är en feelgood-roman som utspelar sig i den svenska sommaren, perfekt att läsa nu under juni, juli eller augusti med andra ord.

"En vild idé …

När trettioårskrisande Anna-Lisa ramlar över romanen ”Vägen till Klockrike” på en loppis tar hennes liv en ny vändning. Hon fascineras av berättelsen om luffaren Bolle och bestämmer sig för att själv gå på luffen i Sommarsverige. Skaffa sig mat och husrum genom att måla staket och klippa gräs. Tjäna pengar på det hon är allra bäst på, att fynda dyrgripar på loppis och sälja vidare. Fundera över vad hon vill göra med resten av sitt liv.

Och kanske finns där ute någonstans en kille för henne?

En omöjlig man … Men den flirtiga raggaren som ger Anna-Lisa lift i sin risiga Cheva är verkligen så långt från drömkillen man kan tänka sig. Hur kan någon vara så irriterande?

En sommar som förändrar allt … När luffen går mot sitt slut har Anna-Lisa vandrat många mil genom Roslagen, Norduppland, Bergslagen och Östergötland. Hon har mött både snälla och farliga människor, jobbat sig fram och sovit under stjärnorna.

Och tagit ett beslut som förändrar hela hennes liv."


Inte mindre än tre exemplar lottas ut! Här hittar ni tävlingen. Möjlighet att anmäla sig finns maj månad ut, så passa på.


torsdag 26 maj 2016

#TBT Filmatiseringar, citat och öroninflammation

För fyra år sedan skrev jag om att Bröderna Lejonhjärta skulle filmatiseras på nytt. Vad hände med det här? Någon som vet? Jag har inte hört något alls om det här sedan dess. Jag känner mig, precis som då, kluven till idéen men det är ju ändå roligt att se nya tolkningar av älskade böcker.

"Bröderna Lejonhjärta är en av mina favoriter bland Astrid Lindgrens böcker och jag kommer nog alltid att tänka på Hellboms film som filmatiseringen av boken. Men å andra sidan ser jag anledningen till att göra en ny version, då det finns mycket tekniska effekter som kan gynnas av det."


För tre år sedan var det söndag och således ett söndagscitat, den gången från Ljusets dotter av Elisabeth Nemert.

"De ord hon sagt till torgmor den där natten när allting vände gällde öven för henne själv, "ord är billiga men handling kostar"."


För två år sedan skrevs ingenting alls här på bloggen den 26 maj för då hade jag öroninflammation. Usch vad ont det gjorde! Minns fortfarande smärtan.






onsdag 25 maj 2016

20 snabba!

Hittade den här listan på 20 snabba frågor hos Vargnatts bokhylla som i sin tur hittat den hos Tickmicks bokblogg. Det kändes som ungefär den koncentrationsförmåga jag kan uppbåda idag.

Således:

Snabbläsare eller långsamläsare 

Tegelstenar eller tunna böcker 

Bibliotek eller bokhandel 

Inbunden eller pocket

Facklitteratur eller skönlitteratur

Bokmärke eller hundöra 

Läsa i soffan eller sängen 

En bok i taget eller slalomläsning

Övernaturliga böcker eller fantasy

Läsa ute eller inne

Läsa i myskläder eller finkläder

E-bok eller vanlig bok 

Låna böcker eller köpa böcker

Läsa på kvällen eller morgonen

Sitta och läsa hela tiden eller aldrig mer få läsa igen

Läsa eller skriva

Läsa tillsammans med andra eller läsa själv 

Sortera böckerna i bokstavsordning eller färgordning

Instagramma om böcker eller blogga om böcker

Läsa när du äter eller läsa när du åker



måndag 23 maj 2016

Och så kom sommaren!




Man kan väl säga att sommaren har kommit nu tycker jag. Det är varmt redan tidigt på morgonen och solen lyser de allra flesta dagar. Det kändes som ett litet steg bakåt här förra veckan men nu tycks värmen vara tillbaka igen för att stanna. Härligt!

Jag hoppas bara att det håller sig på ungefär den här nivån, när det blir sådär sjukt varmt tycker jag att det blir för mycket. Då orkar man ju inte röra sig utomhus längre. Och eftersom vi bor längst upp i ett lägenhetshus så blir det varmt som en bastu även inomhus och då tycker jag faktiskt inte att det är det minsta härligt längre. Så det får gärna fortsätta att vara som det är nu, varmt och skönt men inte för varmt.


Idag försöker jag rensa lite i bokhyllan och gå igenom böcker som jag eventuellt inte vill ha längre. Det är så många böcker som jag tyckte om men aldrig kommer att läsa igen och varför ska jag ha kvar dem? Hur tänker ni kring sådant? De böcker ni har i bokhyllan, är det böcker ni vill läsa om eller sparar ni alla böcker oavsett hur ni känner för dem?



söndag 22 maj 2016

Söndagscitat - Den vita liljan


"Det gäller att njuta av ögonblicket och inte förstöra det med oro inför en morgondag som vi i alla fall inte vet vad den bär i sitt sköte."

Den vita liljan, av Elisabet Nemert (s. 17).



torsdag 19 maj 2016

Hantera konsumtionen vid en flytt

När man flyttar blir det ju så att man dels försöker rensa och slänga mycket av sådant man sparat på sig och inte vill ha längre och dels så att man gärna vill köpa nya saker. Jag tycker att det är svårt att inte dras med och förnya i princip alla möbler vi har och köpa nya gardiner och hela kalaset. Men det är också svårt att slänga och jag samlar på mig en massa skräp.

Man sparar så sjukt mycket saker och man inser inte hur mycket det är förrän man ska flytta till en ny bostad. Vi försöker verkligen rensa i den här röran nu inför vår flytt i sommar, för det känns så onödigt att flytta med en massa saker vi inte använder. Mycket försöker vi skänka vidare, till ställen som Myrorna eller till vänner och familj som vill ha, men en hel del har också blivit slängt på återvinningsstationen. En del saker är ju halvt trasiga och så har man kvar det ändå. Jag försöker i första hand tänka om jag kan använda det till något annat, en del textilier har till exempel fått packas ned vid min symaskin för att jag ska kunna göra något nytt av det. Men mycket är ju sådant som man egentligen borde ha slängt för länge sedan och som man aldrig kommer att använda igen. Det känns så onödigt att fylla sitt hem med sådant.



Men sedan har vi ju den andra sidan av saken - att köpa nytt. När man flyttar till en ny bostad är det ju så lockande att köpa nya grejer. Nya möbler som skulle passa i den nya bostaden och nya inredningsdetaljer och småplock som kan få det nya stället att kännas som vårt. Det här kan bli en väldigt dyr historia. Den här flytten har jag och sambon bestämt oss för att hålla nere det här till ett minimum och istället vänta lite och se hur det känns när vi faktiskt flyttat in. Vi kanske inte behöver köpa nya bokhyllor direkt till exempel. Vi kan vänta och se hur vi tycker att våra gamla passar. Kanske vill vi i slutändan inte ens ha nya bokhyllor?


Jag tror att mycket av konsumtionshetsen i samhället beror på att vi vill ha saker direkt. Om vi under lunchen kommer på att vi vill ha något ska det helst vara köpt på kvällen. I alla fall i mitt eget fall kan jag känna att det är sådant som lätt gör att jag konsumerar. Det ska jag därför försöka tänka på nu när vi flyttar - att inte bestämma mig för snabbt utan fundera lite först och se hur det blir utan de här sakerna ett tag. Annars blir det lätt så att man köper saker som sedan kanske inte ens passar. Och då gör man sig av med det och köper nytt. Igen. Jordens resurser behöver faktiskt inte pressas ännu mer bara för att jag inte vill vänta några månader och känna efter först.

tisdag 17 maj 2016

Den här boken tillägnas...

Jag tycker att det är så himla fint när författare skriver en dedikation i sina böcker och tillägnar dem någon. Så jag tänkte försöka hitta lite sådana som jag tycker sticker ut lite eller bara är väldigt fina. En av mina absoluta favoriter är J.K. Rowling i sjunde Harry Potter-boken så jag börjar med den.



söndag 15 maj 2016

Idag packar vi böcker!


I sommar ska vi flytta och det är därför fullt upp här hemma med att packa. Det är lite svårt att jonglera allting ibland med flyttpackning och en bebis men det går rätt bra trots allt. Idag är det fokus på böcker. Idag ska de flesta av böckerna packas ned. Några måste såklart sparas för att kunna läsas fram till flytten. Det funkar liksom inte för mig att vara "boklös" i flera veckor.

Men majoriteten av böckerna ska alltså ned idag! Ska försöka packa ned dem varvat med lite lättare saker som kuddar och sånt för att det inte ska bli för tungt. Har ni några briljanta tips i övrigt på det här med att flyttpacka böcker? Eller flyttpackning över huvud taget? Eller för själva flytten? 

Tips mottages tacksamt!

Merlins sätt att packa böcker verkar smidigt!



fredag 13 maj 2016

onsdag 11 maj 2016

Vaknätter och verklighetskaos i Vasastan av Anna Winberg





Emma och Shirin träffas i en föräldragrupp som BVC håller i. De finner varandra och börjar umgås även utanför gruppen. Emma känner att ingenting är riktigt som hon tänkt sig att det skulle vara att få barn. Hon är missnöjd med sin smutsgula barnvagn och blir allt oroligare för att sonen som nu är fyra månader inte fått något namn ännu. Shirin blev lämnad av sin pojkvän bara dagar innan deras dotter föddes. Hon hör inte längre av sin bästa vän och har sin familj boendes långt bort. Hon har inget jobb att gå tillbaka till efter föräldraledigheten och sms-lånen hopar sig.
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Vaknätter och verklighetskaos i Vasastan (häftad)Vaknätter och verklighetskaos i Vasastan är något så nischat som mum-lit. Det är som chick-lit, fast för mammor. Boken vänder sig kanske främst till nyblivna föräldrar men går väl minst lika bra att läsa om man gillar chick-lit rent allmänt.

Jag gillar den här boken kanske allra mest för karaktärerna. Jag fastnar för både Emma och Shirin och gillar deras funderingar, allmänna klagande och stora problem. Anna Winberg har en underbar ton i boken som lägger grunden för både humor och allvar. Igenkänningsfaktorn är skyhög och det diskuteras en hel del kring vad som förväntas av föräldrar idag. Man ska vara så perfekt - ha bra rutiner vid läggdags, hålla gnistan vid liv med sin partner, skapa en pedagogisk miljö för barnet, ha samma sociala liv som tidigare och gud nåde den som inte lagar egen barnmat från grunden. Samtidigt så ska det också vara jobbigt. Det är liksom inte riktigt okej att som Shirin ha ett barn som sover utan problem och aldrig vaknar nattetid. Det är som om andra föräldrar då tittar lite snett på en och undrar om man egentligen inte ljuger.


Vaknätter och verklighetskaos i Vasastan vinner såklart mycket på sin igenkänning. Jag skrattar många gånger på grund av just detta och känner själv fasan när Emma glömt sin egen baddräkt till babysimmet eller då hon febrilt försöker bestämma ett namn till sin fyra månader gamla son. Med smått panik läser jag om hur Shirins dotter blir riktigt sjuk och hon måste åka in till akuten och taxichauffören inte vill låta henne gå in för att hon inte kan betala för taxiresan (hur kan man för övrigt vara så hjärtlös!?). Många situationer känns igen och kanske känner jag framför allt igen Emmas och Shirins tankar kring föräldraskapet och hur samhället och vänner kan se på det.

Kort sagt träffade Vaknätter och verklighetskaos i Vasastan mitt i prick för mig. Jag kommer definitivt att hålla utkik efter fler böcker av Anna Winberg och skulle dessutom gärna läsa en uppföljare om Emma och Shirin.

----------------------------------------------------------------------------------------------
Vaknätter och verklighetskaos i Vasastan. Författare: Anna Winberg. Förlag: Lind & Co Förlag, Pocketförlaget (2016).
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Andra som skrivit om Vaknätter och verklighetskaos i Vasastan är Jennies boklista.



måndag 9 maj 2016

Jag utan dig av Kelly Rimmer

Callum arbetar på en PR-byrå i Sydney men bor utanför storstaden. Av en slump träffar han en dag på vägen hem den engagerade miljökämpen Lilah. Deras förhållande blir snabbt intensivt och de faller båda för varandra. Lilah försöker dock ta avstånd från Callum och vill inte släppa honom in på livet. Hon ger till sist upp och låter känslorna ta över. Men i takt med att deras förhållande blir allt starkare blir Lilah svagare och trots att hon försöker dölja symtomen för Callum blir det tydligt att Lilah inte är frisk.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Jag utan dig

Jag utan dig är en väldigt fin bok. Såklart ganska förutsägbar men det är inte i själva händelserna som bokens stora behållning ligger, utan i känslan. Kelly Rimmer är en ny författare för mig men jag blev genast intresserad av att läsa mer av henne. Hennes språk flyter så lätt och samtidigt får hon till många riktigt snygga meningar som jag stannar upp vid och funderar över. Hon lyckas också, kanske framförallt, få fram en väldigt fin känsla i boken. Jag hade svårt att lägga den ifrån mig.

Jag utan dig handlar mycket om att leva och att ta tillvara på den tid vi har. Att inte låta livet gå förbi oss. Jag gillar att Rimmer här trycker på de små sakerna. Att uppskatta sådant som växer, att äta en god glass och att få rensa i trädgården. Att ta tillvara på livet behöver inte nödvändigtvis innebära stora handlingar och förändringar, utan kanske snarare att se och uppskatta det som finns intill oss.

Boken marknadsförs som ett måste för de som gillade David Nicholls En dag, Jojo Moyes Livet efter dig eller Nicholas Sparks Dagboken. Jag förstår tanken. Kanske inte riktigt En dag, men Livet efter dig och Dagboken. Absolut. Men jag tycker nog att Jag utan dig ännu mer påminner om Nicholas Sparks Undrens tid där Landon träffar Jamie, de är väldigt olika men faller för varandra. Deras förhållande utvecklas snabbt och Jamie får Landon att se på livet och världen på ett nytt sätt. Men Jamie undanhåller för Landon att hon är obotligt sjuk. Så ja, en hel del likheter med Jag utan dig. Men det gör inte så mycket på samma sätt som att man inte bryr sig om att man förstår hur boken ska sluta efter att ha läst handlingen. Det är så mycket känslor i boken att det väger upp. Jag skrattar, gråter och vänder blad snabbt för att få fortsätta läsa.

Jag utan dig är allt det jag hoppades att den skulle vara. Den får mig att fälla en tår men utan att bli för klyschig. Det är en underbar bok i sin genre och jag vet redan en rad personer jag kommer rekommendera att läsa den.

Stort tack till Modernista för recensionsexemplaret!

----------------------------------------------------------------------------------------------
Jag utan dig. Författare: Kelly Rimmer. Förlag: Modernista (2016).
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Andra som skrivit om Jag utan dig är Hyllan, Beas bokhylla, Boktok73 och Bims blogg.



söndag 8 maj 2016

Läst i April 2016


April har inte varit någon fantastisk läsmånad men jag har ändå känt att jag fått en hel del lästid. Så till antalet ser det kanske inte så bra ut men det har ändå känts som en bra läsmånad trots allt.


Antal böcker lästa: 4st
Antal sidor lästa: 1 159 sidor

 
Pocket: 1st
Inbundna: 1st
Ljudbok: 2st
E-bok: -
 
Omläsningar: -
 
Svenska: 4st
Engelska: -
Annat språk: -
 
De två böcker jag tyckte bäst om var: Vaknätter och verklighetskaos i Vasastan och Den vita liljan.


Och med nyårslöftena ser det ut såhär efter att april passerat:


Om jag ska hinna med nyårslöftena så är det alltså 70st böcker kvar att läsa, varav 23st ska vara hyllvärmare och 5st ska vara klassiker.

 

lördag 7 maj 2016

Halva tiden för Historietemat


Nu har halva tiden gått för Historietemat med svenskt 1700-tal i fokus!

Historietemat omfattar de här böckerna:

Drottningens chirurg av Agneta Pleijel
Den vita frun av Frida Skybäck
I vargavinterns land av Cecilia Ekbäck

Hittills har jag läst Barnbruden, Pottungen, Räfvhonan och Den vita frun. Jag har påbörjat I vargavinterns land.

Den som är kvar, som jag inte påbörjat alls är alltså Drottningens chirurg.


Det är spännande att vistas i det svenska 1700-talet. Anna Laestadius Larsson skildrar mycket av det svenska samhället både från de högre och de lägre klassernas synvinkel. En stor del av hennes böcker ägnas just åt diskussionen kring skillnaderna mellan klasser och vad det innebar i det vardagliga livet. Hon lägger också stort fokus på kvinnans ställning och hur hennes villkor skiljer sig från mannens, både för den allra rikaste drottningen och den fattigaste tjänsteflickan. Detta märks även i Frida Skybäcks Den vita frun där jämförelser sker mellan högättade och tjänstefolk. Skybäck ger oss också lite tidsmarkörer som är roliga att läsa i form av litterära verk som är aktuella för tillfället och liknande. Det märks också att Skybäck har koll på tidsperioden och hon får in en del fakta i bakgrunden på ett naturligt sätt.
I vargavinterns land sticker hittills ut en hel del från de andra. Här befinner vi oss inte i de vackra salarna med pudrade ansikten och höga frisyrer. Här är vi i Lappland och möter människor som lever i en helt annan verklighet med på många sätt hårdare villkor. Det här är också mer utav en deckare (hittills) och skiljer sig därmed också från de andra som är drama.

Halva tiden har alltså gått och jag är klar med fyra av sex böcker och har påbörjat den femte. Det ser för ovanlighetens skull bra ut och jag ligger till och med före i planeringen!


torsdag 5 maj 2016

#TBT Nya böcker som känns gamla och citat

Jag gillar ju det här med återblickar så tänkte börja med lite tbt - throwback thursday. Det lär inte bli varje torsdag till en början men lite då och då. Jag börjar med att blicka bakåt på 5 maj.


För fyra år sedan skrev jag ett kort inlägg för att tipsa om Cirkeln. Det känns väldigt länge sedan som den boken var ny. Jag har fortfarande inte införskaffat den sista delen i trilogin, Nyckeln, även om jag läst den. Det känns inte helt okej att bara ha två böcker i en trilogi man gillar. Såhär i efterhand kan jag känna att filmatiseringen av första boken drog ned serien lite för mig. Men böckerna förtjänar verkligen en omläsning snart!


För tre år sedan var det söndag och inte helt oväntat hittar vi där ett söndagscitat. Just den söndagen var det från Vi är inte sådana som i slutet får varandra av Katarina Sandberg.

"Det ska bli spännande. Ett studiebesök i allt jag föraktar. Plus att man säkert växer som människa om man möter sina rädslor. Det hade Beatrice sagt till mig och lagt huvudet på sned. Och jag hade spontant velat kräkas. Tur för alla inblandade att Beatrice inte är här. Det blir ju så tråkig stämning med kräk på golvet. Dessutom: väldigt tråkiga fläckar av magsyra på parkettgolv."



tisdag 3 maj 2016

Liten enkät för att kicka igång Maj

Vad läser du nu?
LÄSER JUST NU:Just nu läser jag Rasputins dotter av Kathryn Harrisson. Får en helt ny bild av Rasputin kan jag säga! Jag gillar också att man får veta mer om den yngsta av barnen Romanov, sonen Aleksej. Annars brukar det mest handla om Anastasia.


Vilken bok läste du senast?
I tiden av Lyra Ekström Lindbäck. Recension finns här.


Vilken bok ser du fram emot mest att läsa?
Det är nog Arvet efter dig av Jojo Moyes. Jag kan dock inte bestämma mig om jag ska läsa om Livet efter dig först eller börja direkt på Arvet efter dig. Hrm...


Vilken bok upptar dina tankar mest nu?
Jag längtar efter att få läsa Maze Runner så den finns absolut i mina tankar. Jag går också och känner av om det är läge att läsa om Harry Potter. Det var länge sedan jag läste dem nu. Jag är också kvar lite i Den vita liljan av Elisabet Nemert som jag nyss läste ut.



Vilken utgivning längtar du mest efter just nu?
Det får nog bli Vargarnas tid av Elisabet Nemert, är så peppad!



Vilken bok står härnäst på att-köpa-listan?
Jag ska ju försöka dra ner på att köpa en massa nya böcker så min tanke är att försöka hålla mig tills Vargarnas tid släpps i juli. Vi får se om det går.











söndag 1 maj 2016

Söndagscitat - Den vita liljan

"Hon kysste de blonda fjunen, de sidenmjuka läpparna, kände att hon ville skydda detta barn från allt ont, från all olycka, samtidigt som hon visste att det inte var möjligt och heller inte önskvärt.

Livet måste levas helt och fullt, först då var det ett riktigt liv."

Den vita liljan, av Elisabet Nemert (s. 10).