lördag 7 maj 2016

Halva tiden för Historietemat


Nu har halva tiden gått för Historietemat med svenskt 1700-tal i fokus!

Historietemat omfattar de här böckerna:

Drottningens chirurg av Agneta Pleijel
Den vita frun av Frida Skybäck
I vargavinterns land av Cecilia Ekbäck

Hittills har jag läst Barnbruden, Pottungen, Räfvhonan och Den vita frun. Jag har påbörjat I vargavinterns land.

Den som är kvar, som jag inte påbörjat alls är alltså Drottningens chirurg.


Det är spännande att vistas i det svenska 1700-talet. Anna Laestadius Larsson skildrar mycket av det svenska samhället både från de högre och de lägre klassernas synvinkel. En stor del av hennes böcker ägnas just åt diskussionen kring skillnaderna mellan klasser och vad det innebar i det vardagliga livet. Hon lägger också stort fokus på kvinnans ställning och hur hennes villkor skiljer sig från mannens, både för den allra rikaste drottningen och den fattigaste tjänsteflickan. Detta märks även i Frida Skybäcks Den vita frun där jämförelser sker mellan högättade och tjänstefolk. Skybäck ger oss också lite tidsmarkörer som är roliga att läsa i form av litterära verk som är aktuella för tillfället och liknande. Det märks också att Skybäck har koll på tidsperioden och hon får in en del fakta i bakgrunden på ett naturligt sätt.
I vargavinterns land sticker hittills ut en hel del från de andra. Här befinner vi oss inte i de vackra salarna med pudrade ansikten och höga frisyrer. Här är vi i Lappland och möter människor som lever i en helt annan verklighet med på många sätt hårdare villkor. Det här är också mer utav en deckare (hittills) och skiljer sig därmed också från de andra som är drama.

Halva tiden har alltså gått och jag är klar med fyra av sex böcker och har påbörjat den femte. Det ser för ovanlighetens skull bra ut och jag ligger till och med före i planeringen!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar