onsdag 11 maj 2016

Vaknätter och verklighetskaos i Vasastan av Anna Winberg

Emma och Shirin träffas i en föräldragrupp som BVC håller i. De finner varandra och börjar umgås även utanför gruppen. Emma känner att ingenting är riktigt som hon tänkt sig att det skulle vara att få barn. Hon är missnöjd med sin smutsgula barnvagn och blir allt oroligare för att sonen som nu är fyra månader inte fått något namn ännu. Shirin blev lämnad av sin pojkvän bara dagar innan deras dotter föddes. Hon hör inte längre av sin bästa vän och har sin familj boendes långt bort. Hon har inget jobb att gå tillbaka till efter föräldraledigheten och sms-lånen hopar sig.
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Vaknätter och verklighetskaos i Vasastan (häftad)Vaknätter och verklighetskaos i Vasastan är något så nischat som mum-lit. Det är som chick-lit, fast för mammor. Boken vänder sig kanske främst till nyblivna föräldrar men går väl minst lika bra att läsa om man gillar chick-lit rent allmänt.

Jag gillar den här boken kanske allra mest för karaktärerna. Jag fastnar för både Emma och Shirin och gillar deras funderingar, allmänna klagande och stora problem. Anna Winberg har en underbar ton i boken som lägger grunden för både humor och allvar. Igenkänningsfaktorn är skyhög och det diskuteras en hel del kring vad som förväntas av föräldrar idag. Man ska vara så perfekt - ha bra rutiner vid läggdags, hålla gnistan vid liv med sin partner, skapa en pedagogisk miljö för barnet, ha samma sociala liv som tidigare och gud nåde den som inte lagar egen barnmat från grunden. Samtidigt så ska det också vara jobbigt. Det är liksom inte riktigt okej att som Shirin ha ett barn som sover utan problem och aldrig vaknar nattetid. Det är som om andra föräldrar då tittar lite snett på en och undrar om man egentligen inte ljuger.


Vaknätter och verklighetskaos i Vasastan vinner såklart mycket på sin igenkänning. Jag skrattar många gånger på grund av just detta och känner själv fasan när Emma glömt sin egen baddräkt till babysimmet eller då hon febrilt försöker bestämma ett namn till sin fyra månader gamla son. Med smått panik läser jag om hur Shirins dotter blir riktigt sjuk och hon måste åka in till akuten och taxichauffören inte vill låta henne gå in för att hon inte kan betala för taxiresan (hur kan man för övrigt vara så hjärtlös!?). Många situationer känns igen och kanske känner jag framför allt igen Emmas och Shirins tankar kring föräldraskapet och hur samhället och vänner kan se på det.

Kort sagt träffade Vaknätter och verklighetskaos i Vasastan mitt i prick för mig. Jag kommer definitivt att hålla utkik efter fler böcker av Anna Winberg och skulle dessutom gärna läsa en uppföljare om Emma och Shirin.

----------------------------------------------------------------------------------------------
Vaknätter och verklighetskaos i Vasastan. Författare: Anna Winberg. Förlag: Lind & Co Förlag, Pocketförlaget (2016).
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Andra som skrivit om Vaknätter och verklighetskaos i Vasastan är Jennies boklista.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar