tisdag 13 mars 2012

Onkel Toms stuga, av Harriet Beecher Stowe

Onkel Toms stuga skrevs 1852 och blev snabbt väldigt läst och populär. Den diskuterar och skildrar "de svartas" situation i USA under mitten av 1800-talet. Den är i hög grad politisk och blev också ett viktigt inlägg i debatten kring slaveriet som var på tapeten innan och under amerikanska inbördeskriget.

I Onkel Toms stuga får vi dela många öden som binds samman av karaktären Onkel Tom som så att säga är den röda tråden i boken. Tom är slav hos en vit man som han tycker om och som är god mot honom och hans familj. Men dessvärre tvingas mannen sälja Tom som därmed måste skiljas från sin familj. Toms framtid är nu oviss och han befarar att han ska tvingas arbeta på de hårda plantagen för onda män...

Onkel Toms stuga är en intressant bok som man förstår var mycket uppseendeväckande på sin tid. Stowe fick kritik för att, både positiv och negativ, jämställa svarta och vita till samma nivå och värde. Och givetvis var denna bok radikal utifrån sitt perspektivet - på 1800-talet. För med dagens ögon så smiter nog en hel del rasistiska tankar och kommentarer in i Stowes bok.
Svarta jämställs exempelvis med djur och Stowe menar också att deras sinnen är lika utvecklade som barns. Vidare framställs svarta i boken ofta som något enfaldiga och med en lägre intelligens än de vita. Men man får ju såklart komma ihåg att boken skrev 1852 och för sin samtid var Stowe väldigt jämställd i sitt tänk.

Det är svårt att bortse ifrån att bokens syfte är att vara ett inslag i den aktuella debatten, vilket färgar mycket av handlingen, men utöver detta tycker jag att boken är välskriven med en bra dramaturgi. Jag tycker dock inte riktigt om att boken är så splittrad som den är. Då boken väver samman flera olika livsöden blir det ibland lite väl många personer att ta till sig. Det är visserligen inte rörigt, men det blir lite splittrat. Jag tror att boken skulle tjänat på att främst fokusera på Tom, vars livshistoria är spännande och engagerande nog (även i politiskt avseende).

Onkel Toms stuga är en väldigt intressant bok som med fördel läses med lite kunskap om den politiska situationen i USA under mitten av 1800-talet, i bakhuvudet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar