torsdag 8 mars 2012

Internationella kvinnodagen

Idag är det Internationella kvinnodagen och därför tyckte jag att det passade sig med lite boktips med fokus kring just kvinnor. Anledningen till att dagen finns beror ju på att kvinnor på många håll i världen har en väldigt ofördelaktig position i fråga om jämställdhet mellan könen. Således har jag valt böcker utefter ämnet utsatta kvinnor, dessvärre är några av böckerna baserade på verkliga händelser, vilket får det att knyta sig i magen på mig och har fått mina ögon att tåras mer än en gång. Tillägas ska givetvis att det även finns män som är utsatta, men då detta trots allt är en dag tillägnad just kvinnor är fokus på dem idag.Våld - En historia om kärlek, av Joyce Carol Oates är en tänkvärd och mycket välskriven roman om begreppet våldtäkt. Teena Maguire går en sommarkväll ensam hem med sin 12-åriga dotter. På hemvägen blir de överfallna av ett gäng män som utsätter Teena för en brutal gruppvåldtäkt som hennes dotter tvingas bli vittne till.
 Våld - En historia om kärlek är en mycket brutal bok som verkligen visar världens grymhet och inte släpper taget där, utan också tydligt visar varför rättegångsprocessen ibland kallas för "den andra våldtäkten".


Levande bränd, av Souad är en självbiografi där Souad beskriver sin uppväst i en liten by i Västbanken där hon får utstå fruktansvärd misshandel. Det är en männens värld där kvinnor inte är värda något, och där Souad och hennes systrars främsta funktion är att passa hemmet och bli bortgifta. Souad blir förälskad i en grannpojke och han lovar att be om hennes hand. När han sviker henne och det kommer fram att hon blivit gravid, finns det bara en utväg - hon har svikit familjens heder och måste därför dö.
Levande bränd är en bra bok som har ett mycket viktigt ämne. Hedersmord är alldeles för vanligt i världen och är något som ingen borde utsättas för. Boken tar vidare upp en fruktansvärd snedvriden syn på skillnaden i värdet mellan män och kvinnor, som tyvärr lever kvar på allt för många platser.

Rädda Ofelia, av Mary Pipher är en diskuterande bok kring rollen som flickor antar när de kommer upp i puberteten och blir mer medvetna om samhällets normer. Piphers bakgrund som terapeut lyfter boken då hennes resonemang grundar sig i hennes egna erfarenheter.
Rädda Ofelia för intressanta resonemang om utvecklingen av vad som är kvinnligt och hur flickor försöker anpassa sig till detta. Medias och samhällets bild av att vara kvinna är emellertid komplex, vilket gör att tonåren ofta är en svår tid för flickor. Titeln hänvisar till Shakespeares Ofelia som tog självmord efter ett helt liv av försök till anpassning.

Våldtäkt & Romantik, av Katrine Kielos är en bok som diskuterar begreppet våldtäkt och hur samhället ser på det. Kielos skriver rappt och träffsäkert om bakgrunden till detta samhällsproblem och faktorer som gör att det kan fortsätta i så stor skala.
Våldtäkt & Romantik har många intressanta infallsvinklar och framstående är synen på den egna kroppen och den kvinnliga rädslan som tycks vara så accepterad i dagens samhälle.

Såld, av Natasja T. och Vera Efron är en sann historia om den ryska flickan Natasja som blir lurad in i sexhandeln. Hon tror att hon ska få jobba som barnflicka i Sverige men kastas in i en lägenhet och säljs flera gånger om dagen till olika män som får utnyttja hennes kropp som de vill.
Såld är en otroligt stark bok som är jobbig att läsa då det är svårt att ta in allt detta lidande. Det är svårt att förstå att sådant händer i Sverige, i vilken stad som helst. Där Natasja såldes sprang män i trappuppgångarna hela dagarna, men ingen anmälde någon misstanke. Ingen undersökte om det inte försiggick något konstigt. Detta är nästan det mest hemska - att så många blundade för sanningen.

Kanske är det till viss del just detta som är problemet med förtryckandet av kvinnor. Som medmänniskor väljer vi kanske allt för ofta att inte se vad som försiggår. Inte uppmärksamma, inte ingripa eller försöka förändra situationen. Vi vet att problemen finns men vi väljer att inte tro på de tecken vi ser i vår vardag. Om vi ständigt försöker välja att se, så kanske en liten förändring kan åstadkommas och liv räddas. Att en person ser eller stöttar kan förändra hela världen för en människa. Och om så bara en enda människa räddas så är det värt det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar