lördag 24 mars 2012

Böcker på J i bokhyllan!


Dessa böcker var de enda böckerna vars titel började på J i min bokhylla, av vad jag kunde hitta. Blev lite chokad, J kan väl inte vara så ovanligt i början av titlar? De jag hittade var i alla fall Jag vill leva, av Nina Lugovskaja, Jag överlevde, av Mietek Grocher och Juryn, av John Grisham. (Det blev visst en liten ordvits som smög sig in där i titlarna - jag vill leva, jag överlevde).

Jag vill leva - En bra bok som på många sätt liknar Anne Franks dagbok men som jag faktiskt tycker bättre om, i fråga om väsentligt tidsdokument. Jag vill leva är en samling av skolflickan Nina Lugovskajas dagböcker som den ryska säkerhetspolisen KGB haft i sina arkiv, innan dess att de publicerades i denna bok. Dagböckerna beslagtogs och användes som bevis mot Lugovskaja då hon som artonåring blev dömd till fem års straffarbete för kontrarevolutionär aktivitet. En mycket intressant bok på många sätt!

Jag överlevde - Jag har inte läst denna bok än då den är ett rätt nytt tillskott i bokhyllan men den verkar väldigt intressant. Den beskrivs på baksidetexten som (vilket också fick mig att köpa den) "... ett fasansfullt vittnesmål som på ett mycket personligt sätt berättar om ett liv i förintelsens mörkaste skugga."

Juryn - Jag har inte heller läst Juryn då även den är relativt ny, köpte den för några månader sedan. Kort sagt köpte jag den för att jag älskade filmen som jag tyckte var väldigt välgjord och som hade en story som berörde mig djupt. En av mina första tankar efter att jag sett den var givetvis: Jag måste läsa boken!

4 kommentarer:

 1. Jag funderar på om Grishams Juryn är densamma som den som hette De utvalda (The runaway jury på engelska). Eller så har jag missat en bok :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet faktiskt inte vad boken heter på engelska med säkerhet, men filmens originaltitel var A time to kill. Den handlar väl kortfattat om rashat, rättvisa och hämnd - är det samma?

   Radera
  2. Ah, då vet jag vilken det är. Den har jag sett, men inte läst. Bra film var det i alla fall.

   Radera
  3. Ja jag tyckte också det, så det ska bli intressant att läsa boken!

   Radera