fredag 28 februari 2014

Hyllvärmare vs. biblioteksböcker

I år ska jag försöka dra ner på alla dessa biblioteksböcker. För jag har tusen olästa böcker i bokhyllan. Så känns det i alla fall. Och jag vill ju läsa dem. Men så blir det alltid att jag prioriterar biblioteksböcker eftersom de ska lämnas tillbaka. Men nu ska jag försöka dra ner på det och istället läsa mer böcker från bokhyllan. Mer hyllvärmare. Självklart kommer det att bli biblioteksböcker också men lite mindre än tidigare.

Det här måste jag verkligen tänka på när jag skriver läslistor, som till Vårens läslista som kommer snart - det är ju vår snart, det känns så efterlängtat och underbart! Vårens läslista ska innehålla många hyllvärmare och kanske en del överflyttningar från Vinterns läslista då jag inte hunnit med alla där. Får se hur jag gör, det blir nog en del bokrea-böcker också.

Jag tittade förresten igenom vad jag köpte på förra årets bokrea - pinsamt nog har jag inte läst igenom alla av dem ännu. I år lovar jag mig själv högtidligen att läsa samtliga böcker inhandlade på bokrean innan det blir dags för nästa års bokrea. Förhoppningsvis kan jag hålla det.

someecards

torsdag 27 februari 2014

Vindsträdgården, av Virginia Andrews

Varning för Spoilers!

Syskonen Cathy, Chris, Cory och Carrie har en idyllisk barndom tills deras far dör i en bilolycka. Det visar sig att familjens ekonomiska läge är ansträngt och modern berättar att hon ordnat så att de kan komma och bo hos hennes föräldrar som barnen tidigare inte träffat. Väl framme förklarar modern att de måste hållas inlåsta för att morfadern inte ska få veta att de finns, eftersom hon då inte får ut sitt arv. Hon lovar att det ska vara några dagar, max en vecka. Men veckor blir till månader. Månader blir till år. Barnens enda hopp är att modern som blivit allt mer girig en dag ska släppa ut dem ur sitt fängelse, men hon besöker dem allt mer sällan.
------------------------------------------------------------------------------------------------

Jag har läst om den här boken ett antal gånger och jag har alltid lite svårt att veta vad jag egentligen tycker om den. På många sätt älskar jag den. Men det är tydligt att Virginia Andrews inte hade mycket till övers för genustänk men det går faktiskt att ha överseende med det. Det finns en skräckfylld romantik över boken som griper tag och som får mig att huttra till nu, precis som det gjorde när jag läste den som liten.

Mormodern skapar verkligen en skräckfylld stämning och hon känns knappt mänsklig. Förut skrämde hon mig mest. Men nu är faktiskt mamman värre. Jag vill förstå henne, förstå hur någon kan göra som hon gör mot sina barn, hur man kan byta ut sina barn mot pengar på det sättet. Men det går faktiskt inte. Det är oförståeligt och oförlåtligt. Och det gör det lätt att förstå Cathys hämndbegär i de efterföljande böckerna.

I mitten av boken blir det lite långsamt. Men jag tror att det behövs. Vi behöver förstå hur långsam och enformig barnens vardag är. Det skulle såklart vara hemskt för en vuxen att vara inlåst också men för barn går ju dagarna mycket långsammare och de är så beroende av att få vistas utomhus och få bra mat för att växa som de ska. De är dessutom så beroende av de vuxna som är deras fångvaktare, på ett sätt som en vuxen person inte är då vuxna är mer självständiga. Barn är så tillitsfulla och blir därför väldigt sårbara.

Huset de är inlåsta i är ytterligare en aspekt som ständigt upprätthåller skräckstämningen. Det är stort och har så många skräckfyllda aspekter kring sig att man känner sig ruggig bara man tänker på det. Jag skulle minsann inte vilja springa omkring där, vare sig som gäst eller som inlåst fånge på vinden. Jag ryser bara jag tänker på hur mamman har smugit omkring där och hällt arsenik på munkarna. Ondskan är sannerligen närvarande där!

Som sagt, genustänket existerar inte överhuvudtaget och jag blir illamående när Cathy ber om ursäkt för att hennes storebror Chris har våldtagit henne. Och ja, de kallar det själva för en våldtäkt. Och ja, ni läste rätt, HON ber HONOM om ursäkt. Det är rent ut sagt vedervärdigt, men boken har många andra aspekter som jag gillar och som konstigt nog väger upp detta. Det där underliggande skräckfyllda och känslan av att barnen bor tillsammans med ondskan är kittlande och väldigt "mysrysigt".

Nästa bok i serien är Blomblad för vinden.

onsdag 26 februari 2014

Boka Catching fire!

Igår bokade jag Catching fire! Releasedatum är 12 mars vilket ju faktiskt inte är så långt borta. Det ska bli spännande att se den igen för det är mycket som jag inte kommer ihåg och jag minns att jag verkligen var väldigt nöjd med allting. Så när den kommer blir det filmmys på kvällen med sambon, godis och annat gott!

Nu längtar jag efter Mockingjay som kommer på bio i november i år. Den första affischen har redan släppts - nu flyger härmskrikan.

Mockingjay del 1

tisdag 25 februari 2014

Nyckeln, av Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg

Det är dags för den sista kampen mot demonerna och cirkeln är färre än någonsin. Nu är de bara fyra kvar och de tycks få allt svårare att stå enade. Samtidigt står det klart att det är den ursprungliga cirkelns alla medlemmar som har nyckeln till framtiden. Slutet närmar sig och demonerna tar sig allt närmare vår värld.
-------------------------------------------------------------------------------------------

Det gick knappt att lägga ned den. Slutet ligger så nära att man inte vill vänta med att se hur det blev. Och jag gillar att författarna inte viker undan när det verkligen gäller utan ger oss ett slut och en förklaring till hur det blev efteråt. Jag känner mig... nöjd tror jag är rätt ord. Jag är nöjd med slutet. Det är ett bra slut på en bra serie.

Jag gillar att samtliga medlemmar i cirkeln är viktiga och att vi får mer glimtar av de som redan är borta. Jag tycker också om att Ida spelar en viktig roll trots att hon inte längre tillhör vår värld, då jag alltid gillat hennes karaktär. Hon är komplicerad och det är svårt att sympatisera med henne, vilket gör henne till en spännande karaktär - speciellt i förhållande till de andra.

En sak jag inte riktigt gillar är Minoos val. Det känns lite konstigt och det är faktiskt delarna kring henne som jag tycker är mest irriterande. För det finns små delar i boken som irriterar mig och som känns lite konstlade. Men med den magiska bakgrunden är det såklart ganska lätt att acceptera sådant som sticker lite i ögonen.

En stor favoritscen var rättegången! Underbar! Många cliffhangers och vändningar. Ibland kan man undra om den faktiska ondskan ligger hos demonerna eller om den finns närmare än så.

Nyckeln är en värdig avslutning på Engelforstrilogin. Trådarna knyts ihop och en del saker lämnas öppna på ett sätt som jag gillar. Det finns ett tydligt avslut men samtidigt många frågor kvar. Författarna har ju lovat att det inte kommer en fortsättning men ingen kan väl klandra mig för att jag ändå hoppas lite på att få veta vad som hände sedan?

fredag 21 februari 2014

Mina inköp på bokrean 2014

Nu har jag bestämt mig! Dessa böcker nedan har jag nu klickat hem från bokrean 2014! Är lite besviken i år faktiskt, tyckte inte alls att jag hittade speciellt mycket. Hittade ni mycket bra?


tisdag 18 februari 2014

Tips på bokrean hos Adlibris

Hos Adlibris bokrea tyckte jag att det var lite glesare med bra böcker, men de här blev jag i alla fall intresserad av:

måndag 17 februari 2014

Tips från bokrean på Bokus

Nu har ju bokrean dragit igång och jag gissar att många av oss boknördar är i full fart med att förhandsboka en massa böcker. Här är några av de böcker jag fastnade för hos Bokus bokrea:

lördag 15 februari 2014

Skulle vilja ha en stör ej-skylt...

Idag har jag planerat in många timmars läsning, förhoppningsvis med väldigt få avbrott. Ibland skulle det vara bra med en stor skylt som man kunde sätta upp framför sig i soffan, vänd mot resten av rummet. Stör ej - läsning pågår!

Man skulle också kunna träna på sin Hermione-blick som så tydligt säger kom ej med dumma frågor, avbryt mig inte, jag läser.

Stör ej - läsning pågår

fredag 14 februari 2014

Boktips på temat Kärlek

Idag är det ju Alla hjärtans dag och då är det väl passande att uppmärksamma kärleken lite. Förra året skrev jag en lista på mina favoritpar i litteraturen - läs den här. I år tänkte jag att jag skulle skriva en likadan lista fast med böcker med tema kärlek, men så kände jag att det blev alldeles för svårt att välja hipp som happ så därför har jag nedan listat de böcker jag läste förra året som jag tyckte har en fin kärlekshistoria.



Anna Karenina, av Lev Tolstoj
En av litteraturhistoriens mest kända kärlekshistorier? Vidare motivering känns överflödig.

Röd måne, av Elisabet Nemert
Klassisk kärlekshistoria i en historisk miljö. Jag gillar Nemerts starka kvinnor och hur deras män ger dem utrymme att vara sig själva. Detta är inget undantag och även om boken såklart innehåller väldigt mycket mer - Nemerts favorittema civilkurage bland annat - så är kärleken en av stråken som binder samman boken.

Ljusets dotter, av Elisabet Nemert
Ja, det är som sagt Nemert - behövs det vidare förklaring så se ovan.

Eld, av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren
Det finns såklart flera kärlekshistorier här, jag gillar bland annat Idas kärlek till Gustaf som är så omöjlig men ändå på något sätt fin. Men mest tänkte jag dock på kärleken mellan huvudpersonerna och hur de blir allt närmare vänner i denna del.

Om jag kunde drömma, av Stephenie Meyer
Jag blev så positivt överraskad när jag läste om första Twilight-boken! Jag minns nu varför jag gillade böckerna så mycket och känner att filmerna har överskuggat det lite. Men det finns en klar anledning till att När jag hör din röst inte är med på den här listan - där spyr jag faktiskt på Bellas brist på självständighet och egen personlighet över huvud taget.

Barnbruden, av Anna Laestadius Larsson
Även här finns en kärlek mellan vännerna Hedvig och Sophie som jag gillar. Tyckte deras vänskap blev en grundsten för berättelsen.



Before midnight, av Cameron Dokey
Här kan vi verkligen tala om klassisk kärlekshistoria! En nyversion av Askungen med alla de vanliga ingredienserna som brukar närvara i sagor. Mysigt och gulligt.

Golden, av Cameron Dokey
Liknande Before midnight så är detta en klassisk kärlekshistoria som är en nyversion av Rapunzel/Fröken Persilja. Gullig historia som faktiskt handlade om mycket mer än bara den romantiska kärleksdelen.

Fatta eld, av Suzanne Collins
Kärleken till sina nära och kära kommer verkligen fram i den andra boken av Hungerspels-trilogin, liksom i de övriga böckerna. Detta blir väldigt tydligt bland annat i hur Mags anmäler sig frivilligt istället för Annie eller i scenen där Katniss och Finnick plågas av Prims och Annies skrik.

Harry Potter och Den flammande bägaren, av J.K. Rowling
Här börjar kärleken mellan Ron och Hermione spira och det blir uppenbart för samtliga (utom Ron) att Ron är kär i Hermione. Överlag svallar ju känslorna i denna bok inför julbalen, på så sätt liknar det lite sjätte boken där det också är mycket kärleksfunderingar.

Det är så logiskt alla fattar utom du, av Lisa Bjärbo
Älskade den här boken! Gullig tonårskärlek när man inte vet om det är rätt och hur man i sådana fall ska förklara. Bra karaktärer och trovärdig historia.

Torka aldrig tårar utan handskar - 3. Döden, av Jonas Gardell
Den oerhört starka avslutningen på Gardells trilogi. Jag grät både en och två gånger när jag läste den. Såhär i efterhand är det nog främst Benjamin och Rasmus relation som stannar kvar längst och mitt hjärta brister bara av tanken på hur Rasmus föräldrar behandlar Benjamin.





Hoppas ni alla får så lite eller så mycket firande ni vill idag! Själv ska jag ha en lugn hemmakväll med sambon, god mat och en bra film!




torsdag 13 februari 2014

Borde Hermione ha valt Harry?

Emma Watson som Hermione Granger
J.K. Rowling gick ju nyligen ut i en intervju och sa att Hermione egentligen borde ha valt Harry och att det är tveksamt om Ron skulle kunna göra Hermione lycklig. Personligen tycker jag det känns fel att säga att det slut man själv skrivit egentligen inte överensstämde med karaktärernas personligheter. Har man skrivit ett visst slut så har man. Dessutom hoppades jag alltid på att det skulle bli Ron och Hermione i slutändan. Och vart försvann plötsligt Ginny? Passar inte hon och Harry tillsammans nu när Hermione egentligen borde ha fått Harry? Och varför diskuteras i sådana fall inte Harrys "felval"?

Mest av allt irriterar det mig att det ska diskuteras vem Hermione skulle ha blivit ihop med eller inte, för hon är inte en karaktär som är beroende av vem hon i slutändan gifte sig med. Det finns så mycket mer kring henne som karaktär. När man tänker efter så känns det bara dumt att hänga upp sig på en sådan sak med tanke på hur självständig hon är, hur lite hon är beroende av andra och hur bra hon klarar sig på egen hand. Vem av Ron eller Harry hon passar bäst med känns helt irrelevant såhär i efterhand för det är inte det hennes resa handlar om. Hon har så många andra kvaliteter än att bara vara någons fru.

Jag kan också känna att Hermione är en karaktär som stått över sådant. Samtliga kvinnliga karaktärer i Harry Potter är väldigt självständiga och starka. Deras utvecklingar och historier handlar inte om vem de är kära i, vem de ska gifta sig med eller vilken kille som är kär i dem. Deras historier handlar om modet att vara sig själv och att stå upp för det som är rätt och de slåss mot ondskan på precis samma villkor som samtliga män i böckerna. Därför kan det faktiskt störa mig att J.K. Rowling nu ska diskutera vem Hermione borde ha gift sig med eller inte, för det diskuteras inte om någon av killarna valde rätt. Om Hermione nu borde ha varit med Harry kunde ju lika gärna fokus legat på vem Harry skulle ha valt? Men istället blir det tjejen som skulle ha fått någon annan och det känns som att det blir så endast för att Hermione är just tjej.

Vad tycker ni? Tolkar jag in för mycket i det kanske? Bör man som författare tala om att man "ändrat" sig angående slutet på sina böcker? Är det intressant att veta vem Hermione egentligen "borde" ha valt? Jag känner mig väldigt skeptisk till det.

onsdag 12 februari 2014

5 frågor om min bokhylla!

Jag blev utmanad av Lotten på Lottens Bokblogg att svara på nedanstående frågor, det kändes som en lagom ansträngande aktivitet så här kommer svaren!

1. En bok du inte läst ännu men verkligen ser fram emot.
Åh, Vägen mot Bålberget av Therése Söderlind! Fick den i julklapp men har inte hunnit börja med den ännu, ser väldigt mycket fram emot att få läsa den!

Älskar ju så många av mina böcker!
2. Den bästa boken du har hemma. 
Hur är det tänkt att man ska kunna välja det? Hade man frågat efter de 20st bästa böckerna hade jag kanske kunnat klämma fram ett svar men nu får jag faktiskt säga pass. Omöjlig fråga för en boknörd. Det känns som att jag är otrogen mot mina andra favoriter om jag bara nämner en av dem.

3. En bok du önskar hade varit bättre och som kanske var lite onödig att köpa.
Rapunzel - the one with all the hair av Wendy Mass. Den ligger på min att-ge-bort-till-besökande-hylla i bokhyllan.

4. Någon bok du var jättepepp på när du köpte den men som sedan bara blivit stående.
Det är nog en av alla klassiker som ännu inte blivit lästa, bland annat Idioten av Dostojevskij - kanske får ta tag i det i årets klassiker-utmaning?

5. En bok du köpt mest för att den hade vackert omslag. 
Köpte den inte, men önskade mig en vackrare utgåva av Dickens En julsaga och det var ju enbart för omslagets skull för jag har redan en liten pocketutgåva av boken.



Jag utmanar alla som känner sig uppmanade och som inte har gjort denna enkät ännu!

måndag 10 februari 2014

Shakespeares 2014!

William Shakespeare
Shakespeare fyller 450år i år och det är ju väldans spännande! Det ger ju en perfekt chans att få läsa de där pjäserna man ännu missat eller återse gamla vänner i de man redan läst. Själv tänkte jag försöka uppmärksamma honom i den mån jag hinner!

För mig kommer Shakespeares 2014 därför se ut såhär:
As you like it
  • Pjäser jag missat
    Jag kommer försöka läsa en del av de pjäser jag missat och som jag verkligen vill läsa. Jag skäms ju lite över att inte ha läst Macbeth och Så tuktas en argbigga till exempel! Det måste verkligen bli av i år!
  • Pjäser jag älskar
    Det kommer också bli omläsningar av de pjäser som jag verkligen älskar! Hamlet, En midsommarnattsdröm, Som ni vill ha det, ja listan kan göras lång. Favoriterna kommer att läsas och kanske också några som jag är sådär lite tveksam till. Jag vill till exempel älska Romeo och Julia men den har inte riktigt fastnat hittills.
  • Teateruppsättningar
    Förmodligen inspelade på film, om det inte skulle visas några i närheten av mig. Tror det finns någon på Netflix också, får titta där!
  • Filmatiseringar
    Åh, Hamlet och En midsommarnattsdröm kommer definitivt att ses om! Ryser bara vid tanken! Det var alldeles för länge sedan jag såg dem, särskilt Hamlet - Kate Winslet gör en fantastisk Ofelia.
  • Nytolkningar
    Det kommer nog även bli en del filmer som man aldrig skulle gissa var Shakespeare men som faktiskt har verk av honom i grunden för historien - till exempel 10 things I hate about you.
Kate Winslet och Kenneth Branagh som Ofelia och Hamlet
Citat - Hamlet


Nu blev jag supertaggad på det här, vad roligt det ska bli! Har sett att vissa andra också ska försöka läsa lite Shakespeare under året och jag kommer med stort intresse att följa er! Först och främst ska jag nog planera in att se Hamlet, den är ju ett par timmar så det krävs nog en planering av den om jag inte ska dela upp den. Hursomhelst blir det Hamlet nästa!


fredag 7 februari 2014

Helgen är här!

Snart är det helg och jag hoppas på att få mycket tid till läsning och på att få avnjuta några glas vin, både i sällskap med andra och kanske ett tillsammans med en god bok. Något sådant här får det gärna se ut:

 
Men först ikväll blir det middag med några vänner och imorgon blir det såklart Melodifestivalen på kvällen. Men lite tid till läsning ska det nog bli också.

Hur kommer eran helg att se ut?

torsdag 6 februari 2014

Det här med ljudböcker - igen

Jag har ju börjat med ljudböcker lite mer frekvent nu på senare tid. Vet att jag upprepar mig, men måste verkligen visa den här listan! 13 reasons audiobooks are awesome, as told by cats. Det går ju inte att inte gilla?

Några av mina favoritpunkter:

Hands-free Reading!

Which means you can multi-task while taking in a great book.

You can read while cleaning the house.

Or while waiting in line at the grocery store.

You can even safely enjoy a book while driving.

Which means you will get through more books!

And audiobooks narrated by the author allow you to connect with his or her interpretation of the book.

onsdag 5 februari 2014

Biblioteket!

En bra grej med att ha långa luncher (vilket jag inte riktigt tycker om i övrigt) är att man kan åka till biblioteket efter att man ätit (och faktiskt bara ta ut ca 10min flextid!). Så imorgon har jag planerat att ta mig dit för att uppdatera låneböcker hemma och framför allt för att se till att mitt förråd av ljudböcker inte kommer att sina inom den närmaste tiden!

Bibliotek är sannerligen underbara platser! Det är synd att inte fler människor förstår det! Helst skulle jag vilja ta mig runt bibliotek i ett lyckorus medan jag tittade närmare på olika titlar, ungefär såhär:

Belle

tisdag 4 februari 2014

Bröderna Grimms 2014?

Matt Damon och Heath Ledger som bröderna Grimm
Förra året läste jag bröderna Grimms sagor men jag känner mig inte riktigt klar och tänkte därför att det får fortsätta även det här året! Så även om förra året egentligen var deras år då de hade 200 års jubileum förra året, så kommer jag att fortsätta uppmärksamma dem även det här året.

Det är flera större sagor som jag inte hunnit med ännu, bland annat Snövit, Törnrosa och Askungen. Jag vill hinna med att läsa både själva sagorna men också nyvarianter av dem. Jag kommer precis som förra året också blanda detta med lite filmatiseringar och jämförelser mellan Grimms sagor och nyvarianter av dem.

Överlag brukar ju nyvarianterna vara lite mildare och det är ju ett ganska intressant fenomen! Jag minns att vi läste om detta när jag studerade barn- och ungdomslitteratur och hur man förr ofta hade läskiga inslag i barnberättelser, vilket till stor del plockats bort idag trots att de tidigare berättelserna inte kunde sägas ge barnen några men eller större rädslor. Intressant hur tankesättet kring barnböcker har förändrats bara under de senaste hundra åren! Sedan var ju såklart sagor inte bara för barn tidigare, även om vi nu tycker att sagor hör mer till barnlitteratur.

Hursomhelst så fortsätter jag med att läsa Grimms sagor även 2014!

måndag 3 februari 2014

Det här med ljudböcker...


Jag har börjat lyssna mer på ljudböcker nu än vad jag gjort tidigare. Det har blivit så när jag nu börjat pendla. Att pendla ca 1½ timme per dag med bara musik är inte riktigt min grej. Visst är det också trevligt men det känns inte som att tiden spenderas på något vettigt då och det stör mig. Så därför blir det nu böcker den tiden istället!

Jag har börjat med Svinalängorna (recension kommer inom kort) och nu gått vidare med Bara vanligt vatten av Kajsa Ingemarsson. Jag vet inte riktigt om jag ska köra alla sorters genre eller om jag ska fokusera på lite lättare böcker. Jag börjar nog hej vilt och så får vi se hur det blir.





Jag tycker dock att det känns som att alla böcker inte lämpar sig för att lyssna på. Jag hittade till exempel flera ljudböcker av Elisabet Nemerts böcker på biblioteket, men hennes böcker vill jag nog avnjuta genom att läsa. Men kanske kan jag testa en bok av henne som jag tidigare läst och då se vad jag tycker om att höra hennes historier upplästa? Tycker det är svårt det där, för vissa författare känns det som att jag helst vill läsa och inte lyssna på.



Hur tänker ni kring ljudböcker? Lyssnar ni på alla sorters böcker eller föredrar ni en viss genre när det gäller att lyssna?

Vore också väldigt glad för alla typer av tips ni kan ge mig om vilka uppläsare som är bra och liknande! Även boktips på ljudböcker är såklart välkommet!

Någon annan som pendlar därute kanske har smarta tips kring ljudbokslyssnande?

söndag 2 februari 2014

Läst i Januari 2014


Så har då första månaden av 2014 passerat och jag har mest jobbat, jobbat och jobbat. Och tagit examen och skrivit mina sista tentor. Och ordnat i flyttkaoset. Läsningen har inte blivit så högt prioriterad denna månad men det känns som att det kan bli ändring på den saken nu när jag börjar komma tillbaka lite till rutiner och har vant mig mer vid allting nytt kring jobb, ny stad och att inte längre studera. Men tre ynka böcker lästa i januari svider såklart lite - förhoppningsvis bättre resultat i februari!

  • Nyckeln, av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren
  • Svinalängorna, av Susanna Alakoski
  • Handelsvara: Kvinna, av Johanna Bäckström Lerneby
Antal böcker lästa: 3st
Skönlitteratur: 2st
Facklitteratur: 1st
Barn- och ungdomslitteratur: 1st

Pocket: -
Inbundna: 2st
 Ljudbok: 1st
Omläsningar: -
   
Svenska: 3st
Engelska: -
Annat språk: -
 
Kvinnliga författare: 3st
Manliga författare: 1st
    
Lånat från biblioteket: 3st

Antal sidor lästa: 1 316 sidor

De två böcker jag tyckte bäst om var: Ja, det var ju inte så mycket att välja på den här månaden men jag skulle nog säga Nyckeln och Svinalängorna. Gillade Handelsvara: Kvinna också men de andra två var snäppet bättre.