måndag 3 februari 2014

Det här med ljudböcker...


Jag har börjat lyssna mer på ljudböcker nu än vad jag gjort tidigare. Det har blivit så när jag nu börjat pendla. Att pendla ca 1½ timme per dag med bara musik är inte riktigt min grej. Visst är det också trevligt men det känns inte som att tiden spenderas på något vettigt då och det stör mig. Så därför blir det nu böcker den tiden istället!

Jag har börjat med Svinalängorna (recension kommer inom kort) och nu gått vidare med Bara vanligt vatten av Kajsa Ingemarsson. Jag vet inte riktigt om jag ska köra alla sorters genre eller om jag ska fokusera på lite lättare böcker. Jag börjar nog hej vilt och så får vi se hur det blir.

Jag tycker dock att det känns som att alla böcker inte lämpar sig för att lyssna på. Jag hittade till exempel flera ljudböcker av Elisabet Nemerts böcker på biblioteket, men hennes böcker vill jag nog avnjuta genom att läsa. Men kanske kan jag testa en bok av henne som jag tidigare läst och då se vad jag tycker om att höra hennes historier upplästa? Tycker det är svårt det där, för vissa författare känns det som att jag helst vill läsa och inte lyssna på.Hur tänker ni kring ljudböcker? Lyssnar ni på alla sorters böcker eller föredrar ni en viss genre när det gäller att lyssna?

Vore också väldigt glad för alla typer av tips ni kan ge mig om vilka uppläsare som är bra och liknande! Även boktips på ljudböcker är såklart välkommet!

Någon annan som pendlar därute kanske har smarta tips kring ljudbokslyssnande?

10 kommentarer:

 1. Om jag skulle lyssna på ljudbok medan jag körde (har inte körkort, men ändå) så skulle jag nog glömma allt vad avfarter och skyltar betyder! Lika med att åka buss med en ljudbok, glömmer man inte vart man ska hoppa av när det är som mest spännande i boken?
  Nej, jag lyssnar inte på ljudböcker. Sambon lyssnade på Harry Potter ett tag innan vi skulle sova. Jag somnade alldeles för fort men han som talade var riktigt bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår ditt problem, för mig funkar det dock bra. Jag åker motorväg större delen av sträckan också så då går det ju bara rakt fram ;)

   Radera
 2. Jag har inte ett endaste tips av den anledningen att ljudböcker inte funkar för mig. Det jag hör det fastnar ite i min hjärna, jag måste se, alltså en händelse eller läsa en text, för att jag ska behålla det. Så när jag försökt lyssna på böcker så kommer jag bara till andra kapitlet, sen har jag tappat bort mig i namn på karaktärer, orter, företag, husdjur... jag blir bara förvirrad och får hoppa bakåt flera gånger för att lyssna om...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan förstå tanken. Jag kan inte lyssna på deckare, det går bara inte, då är det alldeles för många personer och jag får hoppa tillbaka som du säger. Men annars brukar det gå bra :)

   Radera
 3. Jag älskar att lyssna på ljudbok, men som du sa, vissa böcker vet man liksom att man vill läsa "på riktigt". Däremot har jag märkt att engelska ljudböcker engagerar mer än svenska. Engelska brukar köra med dialekter och röstbyten (om inte med olika personer, så med en person som är bra på att förvrida rösten) och ja, allmänt mer... skådespeligt? Sorry, är lite trött. Men i alla fall, så får jag välja lyssnar jag hellre på engelska. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hrm, låter spännande! Måste nog testa engelska ljudböcker också då! Tack för tipset! :)

   Radera
 4. Var helt emot ljudböcker förut, men under förra året började jag lyssna på ljudböcker. Det blev faktiskt en Elisabeth Nemert först, Ljusets dotter, som funkade bra att lyssna på. Dock var hennes andra böcker upplästa av en annan kvinna - vars röst jag inte alls gillade! Det var förresten "Röd måne" jag försökte mig på då... Så för mig betyder det mycket vem som läser upp. Sedan tror jag att jag helst lyssnar på sådant som är antingen roligt eller väldigt spännande. Ljusets dotter var spännande. Men resten av Nemerts böcker läser jag hellre själv. Däremot har jag nu lyssnat på två Paasilinna och det var riktigt kul att lyssna på. Hundraåringen av Jonasson är den senaste jag lyssnade på och det var också utmärkt att lyssna på (Björn Granath läste). Jag lyssnar när jag vilar eller när jag är ute och går.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror som du att det har väldigt mycket att göra med vem det är som är uppläsare, huruvida man gillar en ljudbok eller inte. Jag försökte lyssna på Freja - Sagan om Valhalla men det gick verkligen inte, minns inte vem som var uppläsare men det var inte min kopp te i alla fall.
   Hittar man en uppläsare man gillar kan man ju fortsätta hålla utkik efter den personen ;)

   Radera
 5. Elisabet Nemert är en av mina favoritförfattare. Har du läst Ljusets dotter av henne? Den är så bra!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är underbar! Ödets hav är nog fortfarande min favorit, men hittills har jag inte blivit besviken på någon bok av henne som jag läst!

   Radera