I häxornas tid är en samlingsvolym för böckerna Häxprovet, Häxans dotter och Häxpojken. Sammanfattningvis kan sägas att Maj Bylock är precis så bra som jag minns henne från min barndom. Hon skriver på ett vackert och lagom beskrivande sätt. Jag känner kylan i fingrarna när Anneli är ute i vintern och pulsar i snön och jag känner hur hennes hjärta bankar hårt i bröstet när Ylva ska avrättas för häxeri. Maj Bylock är kort sagt en enormt bra författare som förtjänar all respekt!
Häxprovet - Annelie träffar i denna bok Ylva när hon flytt iväg från sitt brinnande hem och efter detta drabbats av minnesförlust. Ylva tar hand om Annelie och låter henne bo i sin stuga i skogen. Men Ylva tar hand om andra också. Folk från byn kommer till henne för att få hjälp med ryggskott, ont i magen och bölder. Annelie får då lära sig hur man botar olika åkommor. Men en dag anklagas Ylva för att vara häxa och hotas av att brännas på bål!
Häxprovet är en lysande inledning till denna serie och liksom Annelie bekantar vi oss här med Ylvas alla metoder för att bota och läka. Men Bylock låter oss också få veta att dessa kunskaper kunde leda till olycka under denna tid. Som jag tidigare sa, man känner Annelies lycka, hennes förvirring och hennes kärlek till Ylva. Annelies skräck är läsarens skräck. En väldigt bra skriven bok som bör följas av de andra böckerna i serien, stående för sig själv kan boken annars tyckas allt för oavslutad.
Häxans dotter - I den andra boken om Annelie får vi följa henne när hon flyr från byn och försöker söka skydd från de som jagar henne därifrån. Hon möter sin bror men måste snabbt fly vidare för att undvika Ylvas öde. Hon bor inne i skogen och möter där en man som spelar lika vackert som Näcken...
Häxans dotter är nog min favorit i serien då vi här får möta en äldre och mer mogen Annelie som noga övervägar vilka vägar hon ska gå i livet. En av vägarna leder till kärleken och man glädjs här med Annelie men anar också faran som Bylock låter veta är att vänta, förr eller senare.
Häxpojken - Den tredje boken i serien handlar om Annelies son Ulv som växer upp i tron om att han är som alla andra. Han börjar emellertid ana att hans mor inte säger honom hela sanningen om sitt ursprung...
Häxpojken är den boken jag tycker minst om i serien hittills. Jag saknar Annelie som tidigare varit huvudperson och då jag nu vant sig vid en mer mogen Annelie irriterar jag mig lite på den naiva Ulv. Men boken är inte alls dålig för det! Det är en bra bok även om den inte är den starkaste i serien. Ett stort plus för boken är återseendet av Annelies bror!
Nästa bok i serien är Häxguldet!
onsdag 29 februari 2012
tisdag 28 februari 2012
I djävulens spår, av Jean-Christophe Grangé
Kriminalpolisen Mathieu Durey får veta att hans bästa vän och kollega Luc just har försökt begå självmord och nu ligger i koma. Mathieu vill inte tro detta och misstänker att något är fel, eftersom att Luc är djupt troende katolik och därför aldrig skulle kunna begå den synd som självmord innebär. Mathieu börjar därför nysta i det fall Luc höll på att utreda och hittar ett antal mord med satanistiska kopplingar. Mathieus sökande efter sanning ställer honom inför ett ifrågasättande av sin tro på Gud och världen såsom han ser den...
I djävulens spår är en spännande bok som emellertid är minst 200 sidor för lång. Storyn är jättebra och håller en verkligen i ett järngrepp, men personligen kände jag ändå att jag blev lite uttråkad eftersom att det tar så lång tid innan Mathieu inser hur det ligger till. Boken är 656 sidor och den skulle definitivt klara sig bra med en förkortning till ca 300-400 sidor.
Storyn är dock av hög klass och författaren har verkligen lagt ut ledtrådarna bra, både för Mathieu och för läsaren. Det är många vändningar och slutet är på intet sätt förutsägbart, utan växte fram på ett snyggt sätt som läsaren visserligen kanske kände på sig innan huvudpersonen, men inte så pass tidigt att det förstörde spänningen.
Slutet var emellertid lite för snabbt skrivet för min smak, det hade kunnat dras ut något längre, exempelvis med någon form av epilog. Jag kan också känna att ett något mer förvirrat slut hade varit bra. Huvudpersonens hela världsbild slås samman och slutet hade därför kunnat vara något mer ifrågasättande av livet och Guds vilja exempelvis.
En bra bok som jag ändå hade svårt att ta mig igenom då författaren hänger upp sig för länge på vissa händelser. Men ändock läsvärd.
måndag 27 februari 2012
Framsteg i reservationslistan
Låg för ett tag sedan på reservationsplats 52 på biblioteket för Johan Theorins bok Sankta Psyko. Kul att så många verkar vilja läsa den och ännu roligare för mig att de verkar fastna i den rejält och läsa ut den snabbt, för bara någon vecka senare är jag nu på plats 36 istället!
Snart kanske jag också kan läsa den omtalade Sankta Psyko!
Snart kanske jag också kan läsa den omtalade Sankta Psyko!
söndag 26 februari 2012
Söndagscitat - Vad mina ögon har sett
"När de sa till oss att vi var fria, kände jag inte någon som helst glädje. Ska jag tala om vad jag kände? Att jag ville fara tillbaka till Tyskland och leta efter mamma och pappa och vår lillasyster.
Jag var fri - men hur skulle jag kunna leva efter allt det jag hade varit med om? Ingen kan tvätta bort vad mina ögon har sett."
Vad mina ögon har sett, av Magda Eggens och Rose Lagercrantz (s. 60).
Jag var fri - men hur skulle jag kunna leva efter allt det jag hade varit med om? Ingen kan tvätta bort vad mina ögon har sett."
Vad mina ögon har sett, av Magda Eggens och Rose Lagercrantz (s. 60).
lördag 25 februari 2012
Beställda böcker från Bokrean 2012
Idag var jag och hämtade ut leveranserna från Adlibris och Bokus från årets bokrea! Senare idag ska jag in till stan och eventuellt även köpa lite böcker där också men hittills har det alltså blivit dessa (och även två böcker från CDON):
fredag 24 februari 2012
Första leveransen från bokrean!
Igår kom böckerna från CDON till mig och dessa två blev det därifrån:
Väntar dock fortfarande på Adlibris och Bokus....
Väntar dock fortfarande på Adlibris och Bokus....
torsdag 23 februari 2012
Hej Bokkonsument
Hundra år efter alla andra bestämde jag mig för att fylla i denna:
Senast lästa: Ödets hav, av Elisabet Nemert
Senast köpta bok: Böcker som förändrade världen, av Andrew Taylor
Senast lånade bok: Rädda Ophelia, av Mary Pipher
Senast fådda bok: Oliver Twist, av Charles Dickens
Favoritbokhandel: Hrm, har nog ingen riktig favorit. Tycker om en mindre affär som ligger inne i stan, men vad den heter minns jag inte...
Favoritbibliotek: Jag tycker nog faktiskt mest om det lilla biblioteket på orten jag växte upp. Det är litet och mysigt med en väldigt fin barnavdelning!
Antal lånekort: Tre stycken, två till stadsbibliotek och ett till universitetsbiblioteket
Använder som bokmärke: Ihopvikta papperslappar eller "riktiga" bokmärken. Egentligen skulle jag använda riktiga bokmärken lite oftare, men har för få och läser oftast för många böcker samtidigt ;)
Favoritfärg på bok: Detta är nog inte så viktigt för mig, men om jag får välja så skulle jag nog säga riktigt gamla böcker som är röda eller blå.
Favoritmat/snack vid läsning: Någon slags plockmat, nötter, godis eller liknande.
Favoritdryck vid läsning: Te! Den självklara drycken till läsning! Eller eventuellt vatten om man läser och solar samtidigt.
Favoritställe att läsa på: I soffan, uppkurad med en tjock filt.
På den sidan hålls jag i den bok jag läser just nu: Det är ju flera böcker samtidigt men sida 248 i I djävulens spår av Jean-Christophe Grangé.
Den här boken köper jag till en förälder: Till mamma skulle det nog bli något med lite romantik för det är hennes melodi, förmodligen något av Nora Roberts. Till pappa? Jag skulle nog undvika att köpa böcker till honom för det är inte riktigt hans kopp te...
Den här boken köper jag till min bästa vän: Hrm... något historiskt runt medeltiden tror jag... Men någon specifik kan jag inte komma på...
Den här boken köper jag till en partner: Någon humorbok av David Batra exempelvis
Favoritgenre: Oj vad svårt... Nej jag kan nog inte välja, det beror ju alldeles på humör, men definitivt inte deckare i alla fall.
Favoritformat: Inbundet får det nog bli, men pocket har också sin charm.
Författarfavorit: En hel hop! Kan nämna några som Jonas Gardell, Astrid Lindgren, Mari Jungstedt (vet att jag nyss skrev att jag inte gillar deckare, Jungstedt är dock ett undantag), Suzanne Collins, Mariette Glodeck och såklart William Shakespeare.
Den tjockaste bok jag läst: Hrm, skulle kunna vara Det andra könet av Simone de Beauvoir, den var ju faktiskt rätt lång vill jag minnas.
Den tunnaste bok jag läst: Förmodligen lär det vara någon barnbok som man läste när man lärde sig läsa, kanske någon bok om de två fåren Bu och Bä?
Favoritljud när du läser: Helst knäpptyst, jag har nog lättare att leva mig in i boken då.
Favorittidning: Tidningar är nog inte riktigt min grej, saknar dock premunationen på DN som gick ut för ett tag sedan.
Prenumererar på: Ingenting.
Favoritbokblogg: Usch vad svårt att välja, har en lista med länkar här till höger på bloggar som jag besöker ofta, bland dessa är Beasbokhylla, BokDjungeln, Bokmilaskogen och Saras perspektiv några av dem som jag läser varje dag.
Mitt bästa bokminne: Åter igen en mycket svår fråga. Ett av dem kan vara första gången jag läste Brott och Straff av Fjodor Dostojevskij - den öppnade en ny värld av litteratur för mig.
Senaste bokfyndet: Nybakat hembakat av Anna Braw på bokrean, blev hungrig bara jag tittade på omslaget :)
Senaste impulsköpta bok: Häxkonster och kärleksknep av Ebbe Schön som slank ner när jag redan tyckte att det var slutköpt på bokrean för detta år.
En bra bok att ge bort: Något som kopplar till något personligt, antingen för personen själv eller utifrån mitt eget förhållande till personen som ska få boken.
Bokgenre som jag undviker: Deckare, men av någon konstig anledning har jag gett mig den på att läsa lite deckare nu...
Så gör jag med böcker som jag inte vill ha längre: Jag känner nog aldrig att jag inte vill ha dem längre utan de står kvar i bokhyllan i alla fall. Blir det brist på utrymme i bokhyllan kanske jag får ha en annan taktik.
Så här håller jag koll på vad jag läst: Genom bloggen, vilket är halva orsaken till att den finns ;)
Så här sorterar jag min bokhylla: Pocketböcker står på egna hyllor och inbundna på andra men annars står de utefter höjden på boken.
Nästa bok jag ska läsa: Jaa, så var det där med att välja något ur högen igen ja... det kan nog bli Rädda Ophelia, av Mary Pipher.
Senast lästa: Ödets hav, av Elisabet Nemert
Senast köpta bok: Böcker som förändrade världen, av Andrew Taylor
Senast lånade bok: Rädda Ophelia, av Mary Pipher
Senast fådda bok: Oliver Twist, av Charles Dickens
Favoritbokhandel: Hrm, har nog ingen riktig favorit. Tycker om en mindre affär som ligger inne i stan, men vad den heter minns jag inte...
Favoritbibliotek: Jag tycker nog faktiskt mest om det lilla biblioteket på orten jag växte upp. Det är litet och mysigt med en väldigt fin barnavdelning!
Antal lånekort: Tre stycken, två till stadsbibliotek och ett till universitetsbiblioteket
Använder som bokmärke: Ihopvikta papperslappar eller "riktiga" bokmärken. Egentligen skulle jag använda riktiga bokmärken lite oftare, men har för få och läser oftast för många böcker samtidigt ;)
Favoritfärg på bok: Detta är nog inte så viktigt för mig, men om jag får välja så skulle jag nog säga riktigt gamla böcker som är röda eller blå.
Favoritmat/snack vid läsning: Någon slags plockmat, nötter, godis eller liknande.
Favoritdryck vid läsning: Te! Den självklara drycken till läsning! Eller eventuellt vatten om man läser och solar samtidigt.
Favoritställe att läsa på: I soffan, uppkurad med en tjock filt.
På den sidan hålls jag i den bok jag läser just nu: Det är ju flera böcker samtidigt men sida 248 i I djävulens spår av Jean-Christophe Grangé.
Den här boken köper jag till en förälder: Till mamma skulle det nog bli något med lite romantik för det är hennes melodi, förmodligen något av Nora Roberts. Till pappa? Jag skulle nog undvika att köpa böcker till honom för det är inte riktigt hans kopp te...
Den här boken köper jag till min bästa vän: Hrm... något historiskt runt medeltiden tror jag... Men någon specifik kan jag inte komma på...
Den här boken köper jag till en partner: Någon humorbok av David Batra exempelvis
Favoritgenre: Oj vad svårt... Nej jag kan nog inte välja, det beror ju alldeles på humör, men definitivt inte deckare i alla fall.
Favoritformat: Inbundet får det nog bli, men pocket har också sin charm.
Författarfavorit: En hel hop! Kan nämna några som Jonas Gardell, Astrid Lindgren, Mari Jungstedt (vet att jag nyss skrev att jag inte gillar deckare, Jungstedt är dock ett undantag), Suzanne Collins, Mariette Glodeck och såklart William Shakespeare.
Den tjockaste bok jag läst: Hrm, skulle kunna vara Det andra könet av Simone de Beauvoir, den var ju faktiskt rätt lång vill jag minnas.
Den tunnaste bok jag läst: Förmodligen lär det vara någon barnbok som man läste när man lärde sig läsa, kanske någon bok om de två fåren Bu och Bä?
Favoritljud när du läser: Helst knäpptyst, jag har nog lättare att leva mig in i boken då.
Favorittidning: Tidningar är nog inte riktigt min grej, saknar dock premunationen på DN som gick ut för ett tag sedan.
Prenumererar på: Ingenting.
Favoritbokblogg: Usch vad svårt att välja, har en lista med länkar här till höger på bloggar som jag besöker ofta, bland dessa är Beasbokhylla, BokDjungeln, Bokmilaskogen och Saras perspektiv några av dem som jag läser varje dag.
Mitt bästa bokminne: Åter igen en mycket svår fråga. Ett av dem kan vara första gången jag läste Brott och Straff av Fjodor Dostojevskij - den öppnade en ny värld av litteratur för mig.
Senaste bokfyndet: Nybakat hembakat av Anna Braw på bokrean, blev hungrig bara jag tittade på omslaget :)
Senaste impulsköpta bok: Häxkonster och kärleksknep av Ebbe Schön som slank ner när jag redan tyckte att det var slutköpt på bokrean för detta år.
En bra bok att ge bort: Något som kopplar till något personligt, antingen för personen själv eller utifrån mitt eget förhållande till personen som ska få boken.
Bokgenre som jag undviker: Deckare, men av någon konstig anledning har jag gett mig den på att läsa lite deckare nu...
Så gör jag med böcker som jag inte vill ha längre: Jag känner nog aldrig att jag inte vill ha dem längre utan de står kvar i bokhyllan i alla fall. Blir det brist på utrymme i bokhyllan kanske jag får ha en annan taktik.
Så här håller jag koll på vad jag läst: Genom bloggen, vilket är halva orsaken till att den finns ;)
Så här sorterar jag min bokhylla: Pocketböcker står på egna hyllor och inbundna på andra men annars står de utefter höjden på boken.
Nästa bok jag ska läsa: Jaa, så var det där med att välja något ur högen igen ja... det kan nog bli Rädda Ophelia, av Mary Pipher.
onsdag 22 februari 2012
Eva & Adam - Jul jul pinsamma jul, av Måns Gahrton och Johan Unenge
Adams familj ska till Polen över julen och Evas familj ska åka till fjällen och fira jul där. Två hela veckor ska de vara ifrån varandra. Men så får Adam följa med Evas familj till fjällen istället. Eva och Adam är jätteglada över att få fira sin första jul tillsammans, men allting blir inte riktigt som de har tänkt sig...
Den femte boken om Eva och Adam är bra på många sätt. Det är ett fokus på en specifik situation även om många olika ämnen behandlas. Detta gör att handlingen växer på ett snyggt sätt. Jag kan emellertid känna att man saknar vissa karaktärer såsom Annika och Alexander. Men å andra sidan får vi stifta bekantskap med Evas familj på ett sätt som vi inte har fått göra tidigare och det är ju minst sagt rätt underhållande.
Detta är ytterligare en av de böcker där det är Eva och Adam som har problem och som bråkar. Oftast pendlar det mellan dem och i andra böcker bråk mellan vänner. I denna bok blir det emellertid kärleksbråk och därför tas funderingar kring hur man är sams upp och om man kan vara ihop när man bråkar.
Men avsides blir ämnet utseendehets också uppmärksammat, där media talar om för oss att alla tjejer ska ha stora bröst och vara trådsmala. Problemet infogas på ett snyggt sätt i historien och det är samtidigt bra att det uppmärksammas att detta kan vara ett problem, även när man är i Eva och Adams ålder.
Den femte boken om Eva och Adam är en typisk mitt emellan bok, den är inte en av de bästa i serien men inte heller en av de sämre. En mitt emellan bok som är bra men som stundtals kan bli något långtråkig vid vissa partier.
Nästa bok i serien är Eva & Adam - Sista pyjamaspartyt
Jag har tidigare recenserat:
Eva&Adam - En historia om plugget, kompisar och kärlek
Eva&Adam - Att vara eller inte vara ihop
Eva&Adam - Bästa ovänner
Eva&Adam - Fusk och farligheter
Den femte boken om Eva och Adam är bra på många sätt. Det är ett fokus på en specifik situation även om många olika ämnen behandlas. Detta gör att handlingen växer på ett snyggt sätt. Jag kan emellertid känna att man saknar vissa karaktärer såsom Annika och Alexander. Men å andra sidan får vi stifta bekantskap med Evas familj på ett sätt som vi inte har fått göra tidigare och det är ju minst sagt rätt underhållande.
Detta är ytterligare en av de böcker där det är Eva och Adam som har problem och som bråkar. Oftast pendlar det mellan dem och i andra böcker bråk mellan vänner. I denna bok blir det emellertid kärleksbråk och därför tas funderingar kring hur man är sams upp och om man kan vara ihop när man bråkar.
Men avsides blir ämnet utseendehets också uppmärksammat, där media talar om för oss att alla tjejer ska ha stora bröst och vara trådsmala. Problemet infogas på ett snyggt sätt i historien och det är samtidigt bra att det uppmärksammas att detta kan vara ett problem, även när man är i Eva och Adams ålder.
Den femte boken om Eva och Adam är en typisk mitt emellan bok, den är inte en av de bästa i serien men inte heller en av de sämre. En mitt emellan bok som är bra men som stundtals kan bli något långtråkig vid vissa partier.
Nästa bok i serien är Eva & Adam - Sista pyjamaspartyt
Jag har tidigare recenserat:
Eva&Adam - En historia om plugget, kompisar och kärlek
Eva&Adam - Att vara eller inte vara ihop
Eva&Adam - Bästa ovänner
Eva&Adam - Fusk och farligheter
tisdag 21 februari 2012
Böcker beställda från bokrean? Check!
Har nu blivit klar med beställningar från bokrean och velat fram och tillbaka men kommit fram till en radda med böcker som lär dimpa ner i brevlådan rätt snart! Återkommer om vilka böcker det blev, men till min förvåning inte en enda skönlitterär bok!
Har också ett presentkort på Akademi bokhandeln kvar som jag sparat till den fysiska bokrean, så nästa helg ska jag ta mig in till stan och utnyttja mitt presentkort och tänkte nog då rikta in mig på lite skönlitterärt - så att det blir lite balans i bokinköpen. ;)
Har också ett presentkort på Akademi bokhandeln kvar som jag sparat till den fysiska bokrean, så nästa helg ska jag ta mig in till stan och utnyttja mitt presentkort och tänkte nog då rikta in mig på lite skönlitterärt - så att det blir lite balans i bokinköpen. ;)
måndag 20 februari 2012
Booked har skickat mig Ön!
Booked har skickat mig Ön av Lotta Lundberg som verkar riktigt bra! Ska bli roligt att läsa den och det är ju inte fy skam att bli så positivt överraskad när man kommer hem från en tung dag i skolan.
Återkommer med recension senare!
Återkommer med recension senare!
söndag 19 februari 2012
Söndagscitat - Ronja Rövardotter
”Med ett skrik rusade hon fram och kastade sej i hans famn.
”Mitt barn”, viskade Mattis. ”Mitt barn!”
Sedan ropade han med hög röst:
”Jag har mitt barn!”
Ronja grät i hans skägg och frågade snyftande:
”Är jag ditt barn nu, Mattis? Är jag verkligen ditt barn igen?”
Och Mattis grät och svarade:
”Ja, som du alltid har varit, Ronja mi! Mitt barn, som jag har gråtit efter i dagar och nätter. Min Gud, vad jag har lidit!””
Ronja Rövardotter, av Astrid Lindgren (s. 209).
Tycker denna scen är så vacker, det måste nog vara bland de mest rörande Astrid någonsin skrivit mellan barn och förälder.
”Mitt barn”, viskade Mattis. ”Mitt barn!”
Sedan ropade han med hög röst:
”Jag har mitt barn!”
Ronja grät i hans skägg och frågade snyftande:
”Är jag ditt barn nu, Mattis? Är jag verkligen ditt barn igen?”
Och Mattis grät och svarade:
”Ja, som du alltid har varit, Ronja mi! Mitt barn, som jag har gråtit efter i dagar och nätter. Min Gud, vad jag har lidit!””
Ronja Rövardotter, av Astrid Lindgren (s. 209).
Tycker denna scen är så vacker, det måste nog vara bland de mest rörande Astrid någonsin skrivit mellan barn och förälder.
lördag 18 februari 2012
Mycket plugg - lite blogg
Det har blivit lite bloggande på sistone på grund av tonvis med kurslitteratur och uppgifter som måste göras! Nu har det emellertid lugnat ner sig något...
Det trista med att ha fullt upp med annat, är att man inte hinner läsa så mycket som man skulle vilja. Jag har i alla fall kommit igenom Den krossade tanghästen och jobbat mig vidare på I djävulens spår och däremellan klämt in lite lättläst ungdomslitteratur...
Det trista med att ha fullt upp med annat, är att man inte hinner läsa så mycket som man skulle vilja. Jag har i alla fall kommit igenom Den krossade tanghästen och jobbat mig vidare på I djävulens spår och däremellan klämt in lite lättläst ungdomslitteratur...
I helgen har jag emellertid lite mer tid för läsning och då ska jag nog traggla mig vidare genom I djävulens spår och kanske kika lite mer i Custers sista strid av Tommy Eriksson, medan jag kikar ut på snön som faller utanför...
måndag 13 februari 2012
Om Jesus, av Jonas Gardell
I Om Jesus beskriver Gardell på ett intresseväckande sätt Jesus som person, som symbol och som Guds son.
Han diskuterar även kring händelser i Jesus liv, de människor han mötte och de handlingar han utförde. Vi får stifta bekantskap med en person bakom namnet.
Gardell påpekar i boken att han är författare och inte forskare, vilket bitvis märks i boken. Jesus förklaras ofta med hjälp av Gardells personliga upplevelser eller tolkningar och minnen av Jesus.
Detta tycker jag emellertid är en av bokens fördelar då det gör materialet mer levande och mer engagerande.
Det är intressant att få se Jesus ur nya perspektiv och i nya tolkningar, vilket ger en mer nyanserad bild av denna Guds son som dog för våra synders skull. Till min glädje behandlades även två bibliska karaktärer som alltid fascinerat mig - Judas Iskariot och Maria från Magdala. Dessa diskuteras på ett intressant sätt som också bjuder på en del överraskningar.
Den främsta fördelen med denna bok är förmodligen det kritiska förhållningssättet som resulterar i en mycket intressant analys mellan de olika evangelierna, där ingen tillskrivs sanningen men där allas alternativa syner granskas kritiskt.
Om Jesus är en bra bok där Gardell verkligen öppnar upp för många intressanta diskussioner och där vi dessutom får stifta bekantskap med en Jesus som har många sidor och många olika budskap.
Han diskuterar även kring händelser i Jesus liv, de människor han mötte och de handlingar han utförde. Vi får stifta bekantskap med en person bakom namnet.
Gardell påpekar i boken att han är författare och inte forskare, vilket bitvis märks i boken. Jesus förklaras ofta med hjälp av Gardells personliga upplevelser eller tolkningar och minnen av Jesus.
Detta tycker jag emellertid är en av bokens fördelar då det gör materialet mer levande och mer engagerande.
Det är intressant att få se Jesus ur nya perspektiv och i nya tolkningar, vilket ger en mer nyanserad bild av denna Guds son som dog för våra synders skull. Till min glädje behandlades även två bibliska karaktärer som alltid fascinerat mig - Judas Iskariot och Maria från Magdala. Dessa diskuteras på ett intressant sätt som också bjuder på en del överraskningar.
Den främsta fördelen med denna bok är förmodligen det kritiska förhållningssättet som resulterar i en mycket intressant analys mellan de olika evangelierna, där ingen tillskrivs sanningen men där allas alternativa syner granskas kritiskt.
Om Jesus är en bra bok där Gardell verkligen öppnar upp för många intressanta diskussioner och där vi dessutom får stifta bekantskap med en Jesus som har många sidor och många olika budskap.
söndag 12 februari 2012
Söndagscitat - Marley och jag
"Var det möjligt för en hund - vilken hund som helst, men framför allt en knäpp och hejdlöst okontrollerbar som vår - att visa människor vad som verkligen är betydelsefullt i livet? Jag trodde det. Lojalitet. Mod. Hängivenhet. Enkelhet. Glädje. Och lika mycket vad som inte betydde något. En hund har inget behov av flotta bilar, stora hus eller märkeskläder. Statussymboler har inget värde alls. En vattendränkt pinne duger alldeles utmärkt. En hund dömer inte andra efter deras färg, tro eller klass utan efter vilka de är på insidan. En hund bryr sig inte om ifall man är rik eller fattig, utbildad eller analfabet, smart eller trög. Ge den ditt hjärta och den ger dig sitt."
Marley och jag, av John Grogan (s. 307).
Hur många människor kan man beskriva på det sättet?
Marley och jag, av John Grogan (s. 307).
Hur många människor kan man beskriva på det sättet?
lördag 11 februari 2012
Nya böcker från biblioteket
Nya lånade böcker från biblioteket. Det är mest kurslitteratur eller böcker kopplade till kurslitteratur men de är nog väldigt intressanta ändå!
fredag 10 februari 2012
Två nya deckarförfattare
Jag anmälde mig i början av månaden till Läsutmaning: Februari - Två nya deckarförfattare hos beasbokhylla och valde då böckerna I djävulens spår av Jean-Christophe Grangé och den första boken i Irene Huss-serien, Den krossade tanghästen av Helene Tursten.
I djävulens spår valde jag trots att jag redan börjat läsa den och det är ju därför en liten fuskis men jag har sådana problem med att komma igenom den. Jag vet inte riktigt vad det är, den är ju rätt spännande och jag tycker att det är ett intressant fall. Men kanske är det språket som är problemet, eller att det helt enkelt går lite för sakta? Vad problemet nu än är, så ska jag läsa den nu i februari! Tänkte att läsutmaningen kan bli en skjuts i rätt riktning!
Den krossade tanghästen har jag varit intresserad av ett tag. Eller kanske inte egentligen just denna, utan snarare serien om Irene Huss. Jag tycker att filmerna är bra och har därför blivit sugen på att se om även böckerna är bra och det kändes då logiskt att börja med den första boken. Har inte börjat läsa den än men ska ta tag i det snart så jag hinner klart med den innan februari slut..
I djävulens spår valde jag trots att jag redan börjat läsa den och det är ju därför en liten fuskis men jag har sådana problem med att komma igenom den. Jag vet inte riktigt vad det är, den är ju rätt spännande och jag tycker att det är ett intressant fall. Men kanske är det språket som är problemet, eller att det helt enkelt går lite för sakta? Vad problemet nu än är, så ska jag läsa den nu i februari! Tänkte att läsutmaningen kan bli en skjuts i rätt riktning!
Den krossade tanghästen har jag varit intresserad av ett tag. Eller kanske inte egentligen just denna, utan snarare serien om Irene Huss. Jag tycker att filmerna är bra och har därför blivit sugen på att se om även böckerna är bra och det kändes då logiskt att börja med den första boken. Har inte börjat läsa den än men ska ta tag i det snart så jag hinner klart med den innan februari slut..
torsdag 9 februari 2012
Plats 52 i reservationslistan!?
Jag reserverade Johan Theorins bok Sankta Psyko på biblioteket idag och hamnade på plats 52!? Visst vet jag att den är populär, men herregud vad folk vill läsa denna bok! Och då hade ändå biblioteket ca 10 exemplar av boken men alla var utlånade och mer än hälften försenade.
Fascinerande vilken bomb det kan slå ner ibland av vissa böcker som gör att alla vill läsa dem! Får hoppas att Sankta Psyko är väl värd väntan, vilket jag tycker att det låter som av de som läst den...
Fascinerande vilken bomb det kan slå ner ibland av vissa böcker som gör att alla vill läsa dem! Får hoppas att Sankta Psyko är väl värd väntan, vilket jag tycker att det låter som av de som läst den...
onsdag 8 februari 2012
Böcker på D i bokhyllan!
Här är ett par böcker från min bokhylla som börjar på bokstaven D; De dimhöljda bergens gorillor, Du gamla, du fria, Djungelboken, Den försvunne prinsen, Den vita massajen och Den dubbla tystnaden.
De dimhöljda bergens gorillor - Mina föräldrar har alltid gillat den här filmatiseringen kring denna bok och jag har således sett den ett antal gånger som barn och är bekant med Dian Fossey. Sedan hittade jag av en slump denna bok och köpte den genast. Det är en intressant skildring av en kvinnas kamp för djur som inte själva kan kräva sina rättigheter.
Du gamla, du fria - Fick denna bok i födelsedagspresent så har inte hunnit läsa den ännu men självklart tänker jag fortsätta följa Annika Bengtzon i hennes liv! Hade totalt missat att den skulle släppas och blev glatt överraskad då den kom till affärerna. Hoppas att den kan räknas som en av de bättre i serien...
Djungelboken - En klassiker som är lite mysig men en aning långtråkig. Själv gillar jag ju Mowgli mest och vill således läsa om honom och blir därför lite irriterad när Kipling blandar in andra karaktärer som ska ha egna kapitel och historier. Hade också velat läsa om en vuxen Mowgli, beskyddare av djungelns uråldriga lagar och liv...
Den försvunne prinsen - Såg boken på rea och kunde ju inte låta bli! Har länge varit fascinerad över Marie-Antoinettes yngsta sons öde under franska revolutionen och förfasats över den behandling som somliga misstänker att han utsatts för. Kastade mig över boken så fort jag fick tid!
Den vita massajen - Blev rekomenderad den här boken och det var ett bra tips visade det sig. En bra bok som på ett ingående och reflekterande sätt beskriver livet bland massajer. Kulturkrockar och ritualer som är svåra att förstå övervinns av kärleken till den mannen hon vill leva hela sitt liv med - eller?
Den dubbla tystnaden - En av Jungstedts böcker om kommissarie Knutas på Gotland. Har börjat samla på mig ett par från denna serie nu och gillar dem verkligen! Har dock svårt för att läsa om deckare så det tar nog ett bra tag innan den vilar i mina händer igen - förmodligen först om några år när jag glömt bort vem mördaren var.
tisdag 7 februari 2012
Katitzi i Stockholm, av Katarina Taikon
Katitzi i Stockholm är den sjätte i Katarina Taikons självbiografiska serie om den romerska flickan Katitzi. I denna bok har Katitzi, Rosa och Paul åkt till sin far som nu bor i Stockholm. Katitzi vill hjälpa sin pappa och göra honom glad, så hon börjar sälja julkort för att tjäna pengar till familjen, men hon misstänker att detta inte räcker för att göra pappa Taikon riktigt lycklig, det krävs något mer...
Den sjätte boken är inte en av mina favoriter i serien, kanske främst för att det inte händer så mycket. Hälften av boken säljer Katitzi julkort och träffar många spännande människor och inser att hon säljer betydligt fler kort om hon säger att hon är ett flyktingbarn. Konstaterandet att folk bryr sig mer om andras elände än det som sker i deras egen närhet, blir här en intressant aspekt och går givetvis även att koppla till dagens samhälle.
Den andra hälften av boken är lite tyngre då sjukdomar sprids i lägret och Katitzis pappas sorg över krigets fasor och romernas situation, blir allt tydligare och uttrycks allt oftare. Katitzi flyttar även tillbaka till sin far och hans nya fru. "Tanten" (som pappans nya fru kallas av Katitzi och hennes syskon) börjar genast slå Katitzi igen, men den här gången erbjuder Katarina Taikon oss en förklaring till Tantens våldsamma beteende som känns trovärdig och gör henne till en mer komplett karaktär. Tanten är visserligen fortfarande en elak karaktär men i denna bok får hon ett lite större känslodjup än vi tidigare sett.
Det här är som sagt inte en av mina favoriter i serien om Katitzi, vilket kanske delvis beror på att handlingen i stort har avstannat lite i detta skede. Denna del av serien, som omfattar denna bok och några omkring den, stampar liksom på samma ställe och det sker inte någon drastisk förändring.
Nästa bok i serien är Katitzi och Lumpnicke
Jag har tidigare recenserat
Katitzi
Katitzi och Swing
Katitzi i ormgropen
Katitzi rymmer
Katitzi, Rosa och Paul
Den sjätte boken är inte en av mina favoriter i serien, kanske främst för att det inte händer så mycket. Hälften av boken säljer Katitzi julkort och träffar många spännande människor och inser att hon säljer betydligt fler kort om hon säger att hon är ett flyktingbarn. Konstaterandet att folk bryr sig mer om andras elände än det som sker i deras egen närhet, blir här en intressant aspekt och går givetvis även att koppla till dagens samhälle.
Den andra hälften av boken är lite tyngre då sjukdomar sprids i lägret och Katitzis pappas sorg över krigets fasor och romernas situation, blir allt tydligare och uttrycks allt oftare. Katitzi flyttar även tillbaka till sin far och hans nya fru. "Tanten" (som pappans nya fru kallas av Katitzi och hennes syskon) börjar genast slå Katitzi igen, men den här gången erbjuder Katarina Taikon oss en förklaring till Tantens våldsamma beteende som känns trovärdig och gör henne till en mer komplett karaktär. Tanten är visserligen fortfarande en elak karaktär men i denna bok får hon ett lite större känslodjup än vi tidigare sett.
Det här är som sagt inte en av mina favoriter i serien om Katitzi, vilket kanske delvis beror på att handlingen i stort har avstannat lite i detta skede. Denna del av serien, som omfattar denna bok och några omkring den, stampar liksom på samma ställe och det sker inte någon drastisk förändring.
Nästa bok i serien är Katitzi och Lumpnicke
Jag har tidigare recenserat
Katitzi
Katitzi och Swing
Katitzi i ormgropen
Katitzi rymmer
Katitzi, Rosa och Paul
måndag 6 februari 2012
Böcker om Amerikanska inbördeskriget
Ska studera amerikanska inbördeskriget under våren och tänkte därför kolla upp lite litteratur utanför kurslitteraturen, som är mer lättläst och kanske kan ge en mer levande bild av inbördeskriget än vad facklitteraturen på kurslitteraturlistan kan.
Hittade dessa böcker:
1. Onkel Toms stuga, av Harriet Beecher Stowe
2. Fiendens kvinnor, av Paulette Jiles
3. Custers sista strid, av Tommy Eriksson
4. Borta med vinden, av Margaret Mitchell
5. Åter till Cold Mountain, av Charles Frazier
Har ni tips på någon annan bra bok kring ämnet?
Hittade dessa böcker:
1. Onkel Toms stuga, av Harriet Beecher Stowe
2. Fiendens kvinnor, av Paulette Jiles
3. Custers sista strid, av Tommy Eriksson
4. Borta med vinden, av Margaret Mitchell
5. Åter till Cold Mountain, av Charles Frazier
Har ni tips på någon annan bra bok kring ämnet?
söndag 5 februari 2012
Söndagscitat - 40 minus
"Men det kändes inte bra att gå och lägga sig utan att åtminstone ha tänkt igenom vad hon skulle ha på sig nästa dag. Hon låg ofta i sängen och tittade på morgondagens kläder som låg utbredda över en fåtölj. I morgon är jag gul kjol, tänkte hon eller skönt med svart. Sedan kunde det förstås bli fel ändå. Hon kunde vakna gul till ett svart förval."
40 minus, av Pernilla Glaser (s. 93)
Ja, det är minsann inte lätt att välja kläder på morgonen! Ett evigt problem som aldrig går att planera helt och hållet inför. Vaknar man gul så är man ju gul, då funkar det inte med rött.
40 minus, av Pernilla Glaser (s. 93)
Ja, det är minsann inte lätt att välja kläder på morgonen! Ett evigt problem som aldrig går att planera helt och hållet inför. Vaknar man gul så är man ju gul, då funkar det inte med rött.
lördag 4 februari 2012
Lite extra pengar till bokrean!
Fick en glad överraskning när jag kom på att jag ju fick ett presentkort till Akademibokhandeln i födelsedagspresent, som jag planerat att spara till bokrean! Extra pengar till bokrean känns ju toppen och är inte direkt något man tackar nej till!
Snart ska jag börja dyka ner i alla kataloger och sidor för bokrean på bokus och adlibris!
Snart ska jag börja dyka ner i alla kataloger och sidor för bokrean på bokus och adlibris!
fredag 3 februari 2012
Månadens Boktips!
Jag har denna månad valt att tipsa om en bok som handlar om förintelsen, med anledning av att det nyligen, den 27:e januari, var den internationella minnesdagen för förintelsens offer. Datumet kommer sig av att Auschwitz befriades den 27:e januari, 1945.
... vad mina ögon har sett, av Magda Eggens och Rose Lagercrantz
... vad mina ögon har sett är en väldigt välskriven men kort bok om Magda Eggens egna upplevelser då hon skickades till förintelselägret Auschwitz tillsammans med sin syster.
Det är en välskriven bok som beskriver författarens känslor under denna hemska tid men även hur hon själv reflekterar över sina upplevelser i efterhand och hur hon aldrig kommer att glömma vad hon varit med om och vad hon har tvingats se...
Detta är en av de bästa böcker jag någonsin läst kring detta ämne och jag rekommenderar den verkligen till alla som vill få en ökad förståelse för denna ofattbara tidsperiod i historien.
... vad mina ögon har sett, av Magda Eggens och Rose Lagercrantz
... vad mina ögon har sett är en väldigt välskriven men kort bok om Magda Eggens egna upplevelser då hon skickades till förintelselägret Auschwitz tillsammans med sin syster.
Det är en välskriven bok som beskriver författarens känslor under denna hemska tid men även hur hon själv reflekterar över sina upplevelser i efterhand och hur hon aldrig kommer att glömma vad hon varit med om och vad hon har tvingats se...
Detta är en av de bästa böcker jag någonsin läst kring detta ämne och jag rekommenderar den verkligen till alla som vill få en ökad förståelse för denna ofattbara tidsperiod i historien.
Den andra trailern för The Hunger Games är här!
Den andra trailern för The Hunger Games har släppts! Det ska bli så spännande att se den på bio! Man kan ju knappt vänta nu när man får se mer av den... Vad tycker ni om trailern? Verkar den vara vad ni väntat er?
torsdag 2 februari 2012
Litterära Nyårslöften 2012 - Januari
Såhär ser framgångarna ut med nyårslöftena för 2012 nu när januari passerat:
Tillagda denna månad = blåfärgade.
Tillagda denna månad = blåfärgade.
1. Att läsa minst en författare för varje bokstav i alfabetet, utefter efternamn
A
B - Björkelid, Anders - Ondvinter
C - Cadbury, Deborah - Den försvunna prinsen
D - Dickens, Charles - A christmas carol
E
F
G
H - Hammarlund, Claes-Otto - Bearbetande samtal
I
J - Janouch, Katerina - Systerskap
K - Koomson, Dorothy - Min bästa väns dotter
L
M
N
O
P
Q
R
S
T - Taikon, Katarina - Katitzi i Stockholm
U
V
W - Weiss, Julianna & Ståhl, Anna-Britta - Du fattar ju ingenting. Om kvinnligt och manligt i relationer
X
Y
Z
Å
Ä
Ö
2. Att läsa minst 10 böcker av nobelpristagare
1. I väntan på Godot, av Samuel Beckett som fick nobelpriset 1969
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
3. Att läsa minst 20 böcker som står i bokhyllan och aldrig blir lästa
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
4. Att läsa klart Katarina Taikons självbiografiska bokserie om zigenarflickan Katitzi
Utlästa böcker är fetmarkerade och har ett kryss (X) efter titeln.
Katitzi i Stockholm (X)
Katitzi och Lumpnicke
Katitzi i skolan
Katitzi Z-1234
Katitzi barnbruden
Katitzi på flykt
Katitzi i Gamla Sta'n
Katitzis uppbrott
5. Att läsa minst 5st skräckböcker
1.
2.
3.
4.
5.
6. Att läsa minst 5st biografier över historiska personer som fascinerar mig
1.
2.
3.
4.
5.
A
B - Björkelid, Anders - Ondvinter
C - Cadbury, Deborah - Den försvunna prinsen
D - Dickens, Charles - A christmas carol
E
F
G
H - Hammarlund, Claes-Otto - Bearbetande samtal
I
J - Janouch, Katerina - Systerskap
K - Koomson, Dorothy - Min bästa väns dotter
L
M
N
O
P
Q
R
S
T - Taikon, Katarina - Katitzi i Stockholm
U
V
W - Weiss, Julianna & Ståhl, Anna-Britta - Du fattar ju ingenting. Om kvinnligt och manligt i relationer
X
Y
Z
Å
Ä
Ö
2. Att läsa minst 10 böcker av nobelpristagare
1. I väntan på Godot, av Samuel Beckett som fick nobelpriset 1969
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
3. Att läsa minst 20 böcker som står i bokhyllan och aldrig blir lästa
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
4. Att läsa klart Katarina Taikons självbiografiska bokserie om zigenarflickan Katitzi
Utlästa böcker är fetmarkerade och har ett kryss (X) efter titeln.
Katitzi i Stockholm (X)
Katitzi och Lumpnicke
Katitzi i skolan
Katitzi Z-1234
Katitzi barnbruden
Katitzi på flykt
Katitzi i Gamla Sta'n
Katitzis uppbrott
5. Att läsa minst 5st skräckböcker
1.
2.
3.
4.
5.
6. Att läsa minst 5st biografier över historiska personer som fascinerar mig
1.
2.
3.
4.
5.
onsdag 1 februari 2012
Läst i Januari 2012
- A christmas carol, av Charles Dickens - 68 s.
- Bearbetande samtal, av Claes-Otto Hammarlund - 273 s.
- Den försvunna prinsen, av Deborah Cadbury - 261 s. (Recension här)
- Du fattar ju ingenting, av Julianna Weiss & Anna-Britta Ståhl - 172 s.
- Eva & Adam - Att vara eller inte vara ihop, av Måns Gahrton och Johan Unenge - 122 s. (Recension här)
- Eva&Adam - Bästa ovänner, av Måns Gahrton och Johan Unenge - 121 s. (Recension här)
- Eva & Adam - En historia om plugget, kompisar och kärlek, av Måns Gahrton och Johan Unenge - 129 s. (Recension här)
- Eva&Adam - Fusk och farligheter, av Måns Gahrton och Johan Unenge - 139 s. (Recension här)
- Fatta eld, av Suzanne Collins - 319 s. (Recension här)
- Häxans dotter, av Maj Bylock - 136 s.
- Häxpojken, av Maj Bylock - 147 s.
- Häxprovet, av Maj Bylock - 122 s.
- I väntan på Godot, av Samuel Beckett - 115 s.
- Jag är ingen häxa, av Kim M. Kimselius - 242 s.
- Katitzi i Stockholm, av Katarina Taikon - 138 s.
- Min bästa väns dotter, av Dorothy Koomson - 414 s.
- Ondvinter, av Anders Björkelid - 282 s.
- Systerskap, av Katerina Janouch - 388 s. (Recension här)
Antal böcker lästa: 18st
Skönlitteratur: 15st
Facklitteratur: 3st
Barn- och ungdomslitteratur: 11st
Sanna historier: 2st
Pocket: 5st
Inbundna: 13st
Omläsningar: 10st
Kvinnliga författare: 10st
Manliga författare: 8st
Kvinnliga författare: 10st
Manliga författare: 8st
Antal sidor lästa: 3 588 sidor
De böcker jag tyckte bäst om var: A christmas carol, Bearbetande samtal, Den försvunna prinsen, Häxprovet, Häxans dotter och Min bästa väns dotter.
(Rödmarkerade = Läst innan)
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)