måndag 31 oktober 2011

Lyser som en sol och bugar och bockar för awarden

Förra veckan fick jag en Liebster Blog Award av Bokmilaskogen med kommentaren; "Recenserar ofta böcker som inte så många andra intresserar sig för, exempelvis bortglömda gamla barnböcker."

Det är alltid roligt att få uppskattning och speciellt här där jag ju mest öser ut mina tankar kring olika böcker huller om buller. Det var också extra roligt att läsa just denna kommentar då jag faktiskt inte själv reflekterat över denna nisch, eller vad man nu ska kalla det, som jag tycks ha enligt Bokmilaskogen. Kul att bli uppmärksammad på detta!
Blev väldigt, väldigt glad över utmärkelsen så tack så hemskt mycket! Du gjorde min dag och gav mig massa inspiration till att blogga vidare!

Awarden medföljer lite instruktioner, nämligen dessa;

1. Klistra in awarden på din blogg.
2. Tacka personerna som gav er awarden och länka till bloggarna.
3. Välj ut fem personer som du vill ge awarden till.
4. Lita på att dina följare sprider kärleken till andra bloggare.
5. Och det viktigaste: Ha roligt och stötta varandra!

Så då har jag då kommit fram till nummer 3 vilket är en himla svår punkt, för det finns ju så många bra bloggare där ute! Men efter en del funderingar har jag utsett dessa:

Bokmilaskogen: Ja, jag tänkte minsann ge tillbaka awarden till dig! Detta eftersom att jag älskar din blogg som är intressant på många vis i en härlig blandning av recensioner och andra reflektioner. Ett extra plus för bloggens namn, som är jättefint.

Boktagen: Det här är en blogg jag blir glad av, mycket boktips som är blandat med andra inlägg men alltid med en härlig ton på något vis som gör att humöret höjs några steg.

Beasbokhylla: En jättefin blogg som verkligen ger ett vackert intryck med sin bakgrund. Det här är en blogg som jag definitivt tittar in till varje dag då det ofta finns nya intressanta inlägg om böcker och annat smått och gott. Tycker bland annat riktigt mycket om färgtemat som kommer då och då.

La Bibliothèque: Skriver väldigt intressanta och långa recensioner där man verkligen får en känsla för boken. Det ligger en mysig känsla över bloggen som jag verkligen tycker om!

Tonårsboken: En blogg som innehåller många recensioner på ungdomsböcker vilket jag gillar! De tre tjejerna som har bloggen skriver intressant och ger många bra tips på såväl böcker som på intervjuer och liknande - värt ett besök!

Det var svårt att välja ut endast fem stycken bland alla bloggar man tycker om, men till höger här på bloggen hittar ni även många andra intressanta bloggar som jag läser så ofta jag kan. Samtliga är väldigt läsvärda så gör ett besök!

Och tack igen för awarden Bokmilaskogen!

söndag 30 oktober 2011

Söndagscitat - Bedragen

"Så satte hon igång med att fila fötterna. Först den vänstra. Sedan den högra. John måste förstå att fötter behövde filas, särskilt vid kyligt väder var det annars lätt att man fick självsprickor i hälarna. Och självsprickor kunde göra otroligt ont.

Fast hur man än filade fick man inte bort de värsta sprickorna. Självsprickorna i själen."

Bedragen, av Katerina Janouch (s. 285).

lördag 29 oktober 2011

Halloween och skräckböcker

Halloween är på intåg och i år kommer jag nog främst att fira detta genom att gotta ner mig i skräckisar – både i bokform och i filmform. I filmform kommer ju givetvis Jamie Lee Curtis Halloween att ses, det är ju lite utav en klassiker i skräckfilmsträsket.
Sedan finns det ju många bra böcker också i skräckgenren, men när jag tänkte efter så insåg jag att jag nog läst väldigt få skräckböcker. Håller på med en riktig klassiker nu som jag kan rekommendera: Frankenstein av Mary Shelley, otroligt läsvärd hittills i alla fall.
Vid sidan av läser jag också I djävulens spår som är en exorcist-historia, vilket jag personligen blir väldigt skrämd av och därför ligger den lite på is för tillfället – vill inte läsa den när det är mörkt, huuu!



Andra skräckisar jag läst tidigare är väl Varsel av Stephen King, Lida, också av Stephen King, novellen Den svarta katten av Edgar Allan Poe… Ja, det är nog faktiskt de enda jag kommer på. Oj vad dåligt, trodde att jag hade läst lite mer än tre stycken i alla fall! Skräck är uppenbarligen inte en genre jag brukar läsa! Har ju visserligen läst en del skräckisar som är barn- och ungdomsböcker men de tror jag knappast att jag skulle bli rädd för idag.
Kanske behöver fylla upp den här luckan lite – har ni några bra tips på skräckböcker?

fredag 28 oktober 2011

En blomma i Afrikas öken vs. Hormans Desert Flower

Bild tagen från Bokus
Läste boken innan jag såg filmen.

Waris Dirie har skrivit den självbiografiska boken En blomma i Afrikas öken som senare kom att bli filmen Desert Flower med regissören Sherry Horman. Till skillnad från vad många andra verkar tycka så tycker jag nog att filmen faktiskt skildrar boken relativt bra. Jag säger relativt, då det givetvis finns en hel del som skulle kunna vara bättre.

Många verkar haka upp sig på att filmen inte skildrar så mycket av ämnet kvinnlig könsstympning vilket är hjärtefrågan. Jag tycker dock att boken i stort sett är likadan.
Mitt minne av boken är en rätt stor besvikelse då det visserligen var en bra bok men det mest intressanta beskrivs inte lika mycket som det ointressanta - Waris Diries modellkarriär.
Jag tycker både film och bok känns hoppiga. Till en början får vi ta del av ämnet kvinnlig könsstympning men sedan lämnas detta och vi får fokusera på modellkarriären som jag personligen inte alls finner intressant, och sen i slutet är det plötsligt totalt fokus på kvinnlig könsstympning igen.
Jag tycker nog att både film och bok hade kunnat fokusera mer på just den kvinnliga könsstympningen, dess föjder och orsaker istället för att ge en så målande beskrivning av modellkarriären. Boken gör visserligen detta i högre grad men är ändå enligt min mening lik filmen i tendensen att det lämnas stor plats åt en modells alla problem.

Bild tagen från imdb
Så jag vet inte riktigt vilken av boken eller filmen som jag tyckte var bäst. Förmodligen är det ju boken som vanligt, då den trots allt tar upp kvinnlig könsstympning mer än vad filmen gör, dock ändå alldeles för lite. Både boken och filmen har så stor potential att vara riktigt, riktigt bra och ändå kände jag mig besviken på båda...

torsdag 27 oktober 2011

Katitzi, Rosa och Paul, av Katarina Taikon


Katitzi, Rosa och Paul är den femte boken i Katarina Taikons självbiografiska bokserie om den romerska flickan Katitzi.
I denna bok ger sig Katitzi, Rosa och Paul av på egen hand och bor i ett eget läger. De möter många problem i den nya tillvaron men träffar också nya vänner såsom snälla Gösta och den halta Karin som vill bli konstnär.




Det här är enligt mig en av de bättre böckerna i serien om Katitzi, då den har en tydlig röd tråd men samtidigt ger utrymme för många olika historier.
Intressant är att se karaktärerna Rosa och Paul få mer plats när de nu har intagit någon slags föräldraroll för Katitzi.

Hotet från Tyskland börjar också kännas allt mer nära i denna bok, då vi får höra mer om Hitler och hotet om att skickas till arbetsläger. Misstron till myndigheterna är ständigt närvarande i böckerna men dras här till sin spets då Paul inte ens vill anta den snälla landfiskalen Göstas erbjudande om skjuts av kommunen varthelst de vill åka, då Paul är rädd att de istället ska bli skjutsade till ett arbetsläger och aldrig komma därifrån.

I den här boken får vi också se en mer eftertänksam Katitzi. Det märks att hon börjar växa upp och reflektera mer över de orättvisor som finns i samhället och vad dessa beror på. Detta gör att det känns mer spännande att läsa vidare i serien, då denna kritik förmodligen kommer att utvecklas allt mer.

Nästa bok i serien är Katitzi i Stockholm!

Jag har tidigare recenserat Katitzi, Katitzi och Swing, Katitzi i ormgropen och Katitzi rymmer!

onsdag 26 oktober 2011

Bitterfittan av Maria Sveland


Bitterfittan handlar om trettioåriga Sara som är bitter på världens alla orättvisor och all ojämlikhet. Hon flyr vardagen och reser själv till Teneriffa för att fundera, slappna av och sova. Vi får följa hennes liv i korta tillbakablickanden och hur hon nu känner att hon inte uppfyllt sina drömmar. Lever hon verkligen det liv hon vill leva?

Jag tyckte mycket om Bitterfittan som dock har en tendens att ibland bli lite väl bitter och då föra fram lite ologiska argument, eller argument som känns gripna ur luften. Men detta är ju också lite utav bokens charm - att den är så bitter. Överlag innehåller den dock väldigt mycket bra kritik mot samhället och hur man hanterar jämställdhetsfrågor.

Karaktären Sara känns mycket trovärdig och verklig. De tillbakablickarna vi får av hennes liv gör hennes person ännu mer levande och med dessa minnen får också läsaren en större förståelse för Sara och hennes val i livet.

Bitterfittan är en bok som säger tvärtemot vad man vill höra, den går sin egen väg och visar att allting inte behöver vara så som det förväntas vara. Både intressant, rolig och sorglig. En bok om livets orättvisor, förväntningar och lyckoämnen.

tisdag 25 oktober 2011

Klassiker man missat?

Bokmilaskogen la häromdagen ut en lista från BBC som användes i en undersökning gällande hur mycket människor läser. Snittet lär ha varit att ha läst 6st av de 100 böcker i listan nedan.
Tänkte kolla vilka jag själv läst och insåg att det bara var 18st, hemskt hur många klassiker man missat! Härligt att komma på att man har en del av dem i bokhyllan men att de bara inte blivit lästa än...

De jag läst markeras med fetstil och de jag äger men inte läst är rödfärgade.

1 Pride and Prejudice – Jane Austen
2 The Lord of the Rings – JRR Tolkien

3 Jane Eyre – Charlotte Bronte
4 Harry Potter series – JK Rowling

5 To Kill a Mockingbird – Harper Lee
6 The Bible

7 Wuthering Heights – Emily Bronte
8 Nineteen Eighty Four – George Orwell
9 His Dark Materials – Philip Pullman
10 Great Expectations – Charles Dickens
11 Little Women – Louisa M Alcott
12 Tess of the D’Urbervilles – Thomas Hardy
13 Catch 22 – Joseph Heller
14 Complete Works of Shakespeare
15 Rebecca – Daphne Du Maurier
16 The Hobbit – JRR Tolkien
17 Birdsong – Sebastian Faulk
18 Catcher in the Rye – JD Salinger
19 The Time Traveler’s Wife – Audrey Niffenegger
20 Middlemarch – George Eliot
21 Gone With The Wind – Margaret Mitchel
22 The Great Gatsby – F Scott Fitzgerald
23 Bleak House – Charles Dickens
24 War and Peace – Leo Tolstoy
25 The Hitch Hiker’s Guide to the Galaxy – Douglas Adams
27 Crime and Punishment – Fyodor Dostoyevsky
28 Grapes of Wrath – John Steinbeck
29 Alice in Wonderland – Lewis Carroll
30 The Wind in the Willows – Kenneth Grahame
31 Anna Karenina – Leo Tolstoy
32 David Copperfield – Charles Dickens
33 Chronicles of Narnia – CS Lewis
34 Atlas Shrugged – Ayn Rand
35 Persuasion – Jane Austen
36 The Lion, The Witch and The Wardrobe – CS Lewis
37 The Kite Runner – Khaled Hosseini
38 Captain Corelli’s Mandolin – Louis De Bernieres
39 Memoirs of a Geisha – Arthur Golden
40 Winnie the Pooh – AA Milne
41 Animal Farm – George Orwell
42 The Da Vinci Code – Dan Brown
43 One Hundred Years of Solitude – Gabriel Garcia Marquez
44 A Prayer for Owen Meany – John Irving
45 The Woman in White – Wilkie Collins
46 Anne of Green Gables – LM Montgomery
47 Far From The Madding Crowd – Thomas Hardy
48 The Handmaid’s Tale – Margaret Atwood
49 Lord of the Flies – William Golding
50 Atonement – Ian McEwan
51 Life of Pi – Yann Martel
52 Dune – Frank Herbert
53 Cold Comfort Farm – Stella Gibbons
54 Sense and Sensibility – Jane Austen
55 A Suitable Boy – Vikram Seth
56 The Shadow of the Wind – Carlos Ruiz Zafón
57 A Tale Of Two Cities – Charles Dickens
58 Brave New World – Aldous Huxley
59 The Curious Incident of the Dog in the Nighttime – Mark Haddon
60 Love In The Time Of Cholera – Gabriel Garcia Marquez
61 Of Mice and Men – John Steinbeck
62 Lolita – Vladimir Nabokov
63 The Secret History – Donna Tartt
64 The Lovely Bones – Alice Sebold
65 Count of Monte Cristo – Alexandre Dumas
66 On The Road – Jack Kerouac
67 Jude the Obscure – Thomas Hardy
68 Bridget Jones’s Diary – Helen Fielding
69 Midnight’s Children – Salman Rushdie
70 Moby Dick – Herman Melville
71 Oliver Twist – Charles Dickens
72 Dracula – Bram Stoker
73 The Secret Garden – Frances Hodgson Burnett
74 Notes From A Small Island – Bill Bryson
75 Ulysses – James Joyce
76 The Inferno – Dante
77 Swallows and Amazons – Arthur Ransome
78 Germinal – Emile Zola
79 Vanity Fair – William Makepeace Thackeray
80 Possession – AS Byatt
81 A Christmas Carol – Charles Dickens
82 Cloud Atlas – David Mitchell
83 The Color Purple – Alice Walker
84 The Remains of the Day – Kazuo Ishiguro
85 Madame Bovary – Gustave Flaubert
86 A Fine Balance – Rohinton Mistry
87 Charlotte’s Web – EB White
88 The Five People You Meet In Heaven – Mitch Albom
89 Adventures of Sherlock Holmes – Sir Arthur Conan Doyle
90 The Faraway Tree Collection – Enid Blyton
91 Heart of Darkness – Joseph Conrad
92 The Little Prince – Antoine De Saint-Exupery
93 The Wasp Factory – Iain Banks
94 Watership Down – Richard Adams
95 A Confederacy of Dunces – John Kennedy Toole
96 A Town Like Alice – Nevil Shute
97 The Three Musketeers – Alexandre Dumas
98 Hamlet – William Shakespeare

99 Charlie and the Chocolate Factory – Roald Dahl
100 Les Miserables – Victor Hugo

måndag 24 oktober 2011

Tvillingarna Wakefield "Jessica & Elisabeth"

Jessica och Elisabeth är en del av den ändlösa serien om tvillingarna Wakefield. Här har tvillingarna börjat åttonde klass och nyligen blivit förflyttade till en ny skola eftersom att skoldistrikten har förändrats. De har inga gamla vänner med sig från Sweet Valley Middle School och står helt på egna ben. Elisabeth finner sig snabbt tillrätta och skaffar nya kompisar direkt. För Jessica som brukar ha lätt för att stifta nya bekantskaper, blir det dock tuffare och hon blir retad och utanför.

En skillnad från de tidigare böckerna är här att varje kapitel läses ur en ny persons perspektiv, och här inkluderas även deras nya vänner och bekantskaper. Således får vi veta en hel del även om de andra karaktärerna vilket är intressant.
Jag tycker främst att den här delen av serien ger Jessica en lite mer lättomtyckt personlighet då hon här för första gången får erfarenheter av hur det är att vara utanför. Jag tycker att det överlag ger henne en mjukare personlighet med mer empati och förståelse för andra.
Elisabeth är Elisabeth, som alltid. Hon förändras inte nämnvärt utan förblir den duktiga, snälla och aningen naiva personen hon alltid varit.

De nya karaktärer som kommer fram är bland annat Lacey, Damon, Brian, Blue, Salvador och Anna. De flesta får vi följa lite då och då, men inte alltid som en del av tvillingarnas problem. Således utökas händelserna och problemen lite då de nya karaktärerna har egna problem, som ofta är lite djupare än tvillingarnas egna.
Av de nya karaktärerna är det flera stycken som tenderar att upprepa sig en aning för mycket efter ett tag i serien. Anna är ett typiskt exempel då vi får höra om hennes brors dödsfall i en bilolycka lite väl många gånger för att vara så lättsamma böcker. Men på många sätt är det intressant att se hur de olika karaktärerna tolkar händelser. Jessica tror exempelvis att Damon inte alls ser henne och är ganska knäckt för det stundvis, medan allt Damon egentligen gör är att tänka på henne. Elisabeth och Salvador har vid ett tillfälle kysst varandra men vill inte låta Anna veta detta och försöker göra allt för att dölja det vilket ur deras perspektiv mest gör det hela patetiskt uppenbart medan Anna är så uppfylld av annat att hon inte märker någonting.

Överlag tycker jag att dessa böcker är en bra del av serien, även om den mysiga stämningen över delen när de går sjätte klass lite har försvunnit. Och gillar man karaktärerna därifrån (Lila, Todd, Aaron osv) blir man till stor del besviken eftersom de knappt är med alls och när de väl är med så framställs de som elaka, jobbiga och ytliga.
Jag har inte följt hela serien och är därför lite förvirrad över vad som händer med människorna från den här delen senare? För efter vad jag har förstått så kommer Lila, Todd och gänget tillbaka sen? Är det någon som vet?
Funderar på att ta en tur till Myrorna i höst och kanske köpa några böcker från tiden på Sweet Valley High och se hur det hela hänger ihop.

Kort sagt är detta väldigt lättsamma böcker som trots allt har en del igenkänning i sig och inte är fullt lika klyschiga som tiden på Sweet Valley Middle School. Fast jag tror absolut inte att man uppskattar dem som vuxen om man inte läst dem som ung. Det måste nog finnas ett stort mått av nostalgi för att dessa böcker ska vara roliga att läsa.

Har tidigare skrivit om Tvillingarna på Sweet Valley Middle School här!

söndag 23 oktober 2011

Söndagscitat - En komikers uppväxt

"En sak har Juha svårt att begripa. Varför drar inte tandläkaren ut alla ens tänder på en gång när man ändå bara får hål i dem. Då skulle man ju slippa hål, slippa borra och slippa ha ont. På något sätt är det likadant med livet."

En komikers uppväxt, av Jonas Gardell (s. 224).

fredag 21 oktober 2011

Haft för lite tid att läsa...

Har definitivt haft för lite tid till att läsa och blogga på sistone! Har haft fullt upp med b-uppsats och tentor så det har inte blivit mycket tid över till skönlitteratur utan snarare enormt fokus på kurslitteratur. Men nu börjar det lugna ner sig något och jag har några relativt lugna dagar framför mig då jag äntligen kan få tid till att kika närmare på den senaste bokhögen från biblioteket, men först blir det nog allt Frankenstein för nu kan jag inte hålla emot mer, det är så höstigt och fint ute och jag bara längtar efter skräckfilmer och lite klassisk skräcklitteratur!

onsdag 19 oktober 2011

Sluta kämpa - börja leva! av Sanna Ehdin

Sluta kämpa - börja leva! är en bok som ger en beskrivning av hur man kan förändra sitt liv, sluta kämpa och istället ta livet som det kommer och finna lyckan. Den är uppdelad i ett antal kapitel som består av en beskrivning av hur situationen kan se ut nu, hur man kan ändra på den och vad resultatet blir. Med detta kommer också små historier och anekdoter samt specifika övningar man kan göra för att få ett bättre liv.

Jag tyckte om den här boken som innehöll många kloka ord. Jag kan dock tycka att den ibland var lite luddig och att det kunde ha behövts mer specifika exempel för att förstå exakt vart man kunde se visa mönster och hur man kunde bryta dem. Jag antar att jag tyckte att det ibland blev lite väl allmänt.

Men det är en inspirerande bok som verkligen sätter igång tankehjulen! Den kan med fördel läsas även om man inte känner att man kämpar sig igenom livet, då den innehåller mycket klokhet och det finns säkerligen något som man kan ta till sig.

måndag 17 oktober 2011

Halva tiden på Höstens 30 böcker!

Eftersom att jag bestämde mig för att räkna hösten som september, oktober och november så har det ju nu, den 17:e oktober, gått ungefär halva tiden. Så därför tänkte jag göra en liten koll på hur många böcker jag läst från listan nu.

Läst:
Det fjärde offret, av Mari Jungstedt
Grottbjörnens folk, Jean M. Auel
På grund av Leon, av Jenny Leeb
Freja - Sagan om Valhalla, av Johanne Hildebrandt
Niceville, av Kathryn Stockett
Köp inte den här boken! Av Ann-Christin Gramming
Bitterfittan, av Maria Sveland

Sluta kämpa, av Sanna Ehdin
Skadad, av Cathy Glass

Kvar på listan:
Åter till Cold Mountain, av Charles Frazier
Fortfarande Alice, av Lisa Genova
Duktig flicka, av Claudia Bepko m.fl.
I djävulens spår, av Jean-Christophe Grangé
Karismakoden, av Eva Kihlström
Stil, av Camilla Thulin
Gladiatorer, av Fik Meijer
Rovfåglarnas tid, av Elisabet Nemert
Dexter – Dunkla drömmar, av Jeff Lindsay
Presidentens hustru, av Curtis Sittenfeld
Ödets hav, av Elisabet Nemert
Övertalning, av Jane Austen
Glappet, av Christina Herrström
Högre än alla himlar, av Louise Boije af Gennäs
Trälarna - 1000-1300-talet, av Sven Wernström
Bedragen, av Katerina Janouch
Islandet, av Carina Burman
Frankenstein, av Mary Shelley
Den glömda trädgården, av Kate Morton
Kristina Lavransdotter, av Sigrid Undset
Bekantas bekanta, av Mats Strandberg

Jag har alltså läst 9st av 30. Det är inte riktigt hälften, får lägga in en till växel och ta tag i läslistan lite tror jag. Stör mig på att jag slösar bort tid framför datan och tv:n när jag egentligen skulle ha haft roligare om jag läste. Omprioritering kanske?

söndag 16 oktober 2011

Söndags citat - Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket

” ”Till en början finns alltid valet att vara ensam. Sedan blir det inte ett val längre. När slutade det vara ett val? Vad är det i mig som har slutat att välja dig, som istället har flyttat in i dig så att jag måste vara med dig för att kunna vara med mig själv?” ”

Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket, av Gunnar Ardelius (s. 73).

lördag 15 oktober 2011

Katitzi rymmer, av Katarina Taikon

Katitzi rymmer är den fjärde boken i Katarina Taikons självbiografiska bokserie om den romerska flickan Katitzi. I denna bok bestämmer sig Katitzi för att lämna livet i lägret och den ständiga misshandeln hon utsätts för av sin fars fru som hon kallar Tanten. Hon ger sig av för att försöka hitta sin mormor Mami...

Den fjärde boken är på flera sätt en av de starkare i själva historien och utformningen, då den har en tydlig röd tråd och behandlar samma ämne boken igenom. Vissa av Taikons böcker tycker jag har en tendens att bli lite hoppiga mellan flera olika ämnen, istället för att fokusera på ett specifikt problem. Men denna är väldigt centrerad kring just att Katitzi rymmer och varför hon gör det.

Den politiska diskussionen gällande romers rättigheter får vila i denna bok och istället lyfter Taikon fram ämnet barnmisshandel. Jag känner dock att jag saknar Katitzis känslor inför det hon utsätts för, som visserligen skildras men inte så speciellt ingående. Jag antar att detta beror på att det är en barnbok som ju inte kan vara allt för tung att läsa då målgruppen främst är barn.

Överlag en av de bättre böckerna i serien som dessutom slutar på ett hoppfullt och spännande sätt. Fortsättningen finns i Katitzi, Rosa och Paul.

Jag har tidigare skrivit om Katitzi, Katitzi och Swing och Katitzi i ormgropen!

torsdag 13 oktober 2011

Köp inte den här boken! av Ann-Christin Gramming

Köp inte den här boken! är ett utdrag från Ann-Christin Grammings blogg som hon hade under år 2007 då hon införde köpstopp i sitt liv, endast med undantag av nödvändiga saker.

Boken var på många sätt fascinerande och förde flera intressanta diskussioner kring hur konsumtionen påverkar samhället och våra liv.

Jag fastnade också en del för de avsnitt som handlade om tid och hur man kanske inte behöver arbeta 100% utan istället kanske kan dra ner det lite för att hinna leva också.
Man ska ju trots allt inte leva för att arbeta utan snarare arbeta för att leva.

Jag tyckte dock att vissa val av nödvändigheter var lite lustiga, exempelvis hur alkohol ansågs som en nödvändighet vid vissa tillfällen men att julklappar och presenter inte ansågs vara nödvändiga. För mig personligen tycks vissa val lite lustiga men alla gör ju som de vill.

Överlag en intressant bok men jag måste ju erkänna dock att jag inte läste vartenda litet ord, utan skummade en del och hoppade till stor del över avsnitt om tillfälliga förkylningar och liknande.

onsdag 12 oktober 2011

Högläsaren vs The Reader

Såg filmen innan jag läste boken.

Filmen erbjuder i princip samma historia som boken men med en viktig skillnad. Personligen tycker jag nämligen att det är en mycket större tyngdpunkt på förintelsen i boken. Själva rättegången mot Hannah är också mycket mer utdragen, under vilken det resoneras väldigt mycket kring just förintelsen, dess följder och lärdomar. Just detta resonerande tycker jag är det som gör boken så bra, vilket gör att jag saknar det i filmen nu efter att ha läst boken.

Så trots att filmen är en väldigt god tolkning av boken så blir det boken som trots allt är strået vassare, just på grund av det resonerande som inte kommer fram i filmen.

tisdag 11 oktober 2011

Skadad, av Cathy Glass

Varning för eventuella spoilers!


Skadad handlar om Cathy Glass som är fostermamma och tar till sig åttaåriga Jodie som har en svår bakgrund och gått igenom fem familjehem på endast fyra månader.
Cathy väntar sig en svår utmaning men anar inte vidden av Jodies psykiska skador. Jodie är minst sagt svårhanterlig, hon skriker, slåss och skadar sig själv och andra.

Sakta men säkert får dock Cathy något slags förtroende och Jodie börjar berätta om det hemska hon tvingats uppleva. En bakgrund av svår misshandel och grova sexuella övergrepp börjar uppdagas.

Skadad är en mycket rörande bok som beskriver ett barn som skadats och förstörts av den hemska uppväxt hon haft. Vi får följa den gripande kampen som Cathy utkämpar för att få detta barn att känna trygghet och kunna leva ett normalt liv igen och det är hjärtslitande att läsa hur de svåra skadorna som Jodies själ är ärrad av, kanske innebär att ett normalt liv är en omöjlighet för henne.

Det är uppfriskande och väldigt intressant att läsa ur en fostermammas perspektiv då böcker med detta tema oftast är självbiografier där vistelser hos familjehem oftast inte skildras i någon större grad. Detta ger också en viss inblick i socialtjänstens verksamhet och arbete vilket är intressant, men som vanligt framstår de som inkompetenta och utan empatisk förmåga. Författaren försvarar emellertid somliga aspekter och ger tänkbara förklaringar till somliga misstag.

En mycket gripande bok som är väldigt läsvärd då den inte endast skildrar eländet (vilket brukar vara fallet) utan främst fokuserar på läkeprocessen och vägen tillbaka till livet. Det mest sorgliga är emellertid att det kanske inte alltid finns en väg tillbaka till ett normalt liv...

måndag 10 oktober 2011

Janne, min vän, av Peter Pohl

Janne, min vän handlar om Krille och hur han stiftar bekantskap med den nya killen Janne. De blir snabbt kompisar när det står klart att Janne är en jäkel på cykel.
Janne ser ut som en Pippi Långstrump, cyklar som en gud och slår ner alla som muckar gräl. Men när Krille har känt Janne ett tag börjar han fundera på om allt står rätt till? Ibland försvinner Janne under längre perioder, ibland kan Krille se blåmärken och en ledsen blick i Jannes ögon, men Janne vill inte tala om vad det är. Det visar sig att Janne inte är den Krille tror att han är...

Janne, min vän är på många sätt en fin och djup bok som utmanar föreställningar om genus, vuxenperspektivet och allmänt vedertagna sanningar. Men jag tycker verkligen inte om den här boken.
Jag kan inte med språket som blir alldeles för jobbigt att läsa och jag stör mig på Pohls brist av förklaringar i slutet. Jag gillar på sätt och vis hans tanke med att vi läser ur Krilles perspektiv, och som barn förstår han inte allt som händer kring honom och kan därför inte förklara för oss läsare vad som egentligen hände. Det är en fin tanke att skildra boken helt ur ett barns perspektiv utan vuxna iakttaganden, men det lämnade mig aningen förvirrad.
Främst är det emellertid språket. Jag har svårt att engagera mig i den speciella meningsbyggnaden, alla slangord för cykel osv och hoppandet mellan olika tider och rum.

Jag kan förstå att man tycker om den här boken men den är sannerligen inget för mig och jag kommer snarare att se upp med vart jag fäster mina bokläsande ögon i fortsättningen, är det hos Pohl så ångrar jag mig nog snart.

fredag 7 oktober 2011

Samtliga Nobel-pristagare i litteratur - borde läsa fler!

DN publicerade nyligen en lista över alla nobel-pristagare i litteratur. Jag insåg att jag läst väldigt få av deras böcker och tänkte att det kanske borde bli ändring på den saken! Det är ju trots allt lite synd att missa så många bra författare.

Jag tänkte börja med att försöka läsa något av:
1. Selma Lagerlöf som vann 1909
2. George Bernard Shaw som vann 1925
3. Thomas Mann som vann 1929
4. André Gide som vann 1947
5. Pär Lagerkvist som vann 1951
6. Samuel Beckett som vann 1969
7. Patrick White som vann 1973
8. William Golding som vann 1983
9. Toni Morrison som vann 1993
10. Doris Lessing som vann 2007

Ska försöka hinna med detta under nästkommande år, det finns så mycket annat att läsa också så räknar med att det kan ta ett tag :)

Listan över samtliga nobel-pristagare i litteratur som DN publicerade, finns att läsa här!

torsdag 6 oktober 2011

Svikna barn av Kari Killén

Svikna barn handlar bland annat om fysisk och pyskisk misshandel och sexuellt utnyttjande. Man får en bild av vad bristande omsorg är och vilket ansvar vi har för de barn som är svikna och utsatta.
Boken är väldigt intressant även om man inte tänkt sig att jobba med barn eller redan jobbar med barn.

Den är väldigt viktigt eftersom att den ifrågasätter de många föreställningar vi ofta har kring vad som är typiska tecken för att barn far illa och vad som inte är det.

Problemen som boken tar upp, bland annat fysisk misshandel, psykisk misshandel och sexuellt utnyttjande exemplifieras med utdrag från samtal med barn och deras föräldrar.
Detta är en väldigt intressant del av boken och mycket lärorik, på detta sätt blir det inte heller bara flummigt prat utan Killén visar tydligt hur situationer kan tolkas och varför.

En viktig bok om det viktigaste i världen - barnen.

onsdag 5 oktober 2011

Månadens Boktips!

Niceville, av Kathryn Stockett

En varm bok om vänskap och om att sudda ut gränser som egentligen inte finns. Man ler, man förfäras, skrattar och gråter. Och man bär den med sig ett litet tag efter att den är utläst. Mycket läsvärd.

tisdag 4 oktober 2011

Katitzi i ormgropen, av Katarina Taikon



Katitzi i ormgropen
är den tredje boken om Katitzi som bygger på Katarina Taikons egen uppväxt.

I denna bok får vi följa livet i lägret och hur man än en gång tvingas flytta. Men det är inte bara elaka människor som Katitzi möter, hon blir även bekant med snälla Saga och Sam.

Det blir allt tydligare att det råder krig i världen och oron inför att skickas till Tysklands koncentrationsläger är allt mer uttalad i denna bok, även om den politiska diskussionen inte utvecklas några enorma steg från den andra boken.

Paul och "Tanten" (som Katitzi kallar sin styvmor) får också mer utrymme, Paul främst med sin frustration över romernas situation och Tanten främst genom sin elakhet och självömkan, som redan tidigare framkommit. Det är dock tydligt att Rosa som blev bortgift i tredje boken, har lämnat ett stort tomrum i Katitzis liv, vilket är hjärtslitande.

Nästa bok i serien är Katitzi rymmer!

Jag har tidigare skrivit om Katitzi och Katitzi och Swing!

måndag 3 oktober 2011

Revolt, av Suzanne Collins


Varning för spoilers om man inte har läst den första eller andra boken (Hungerspelen och Fatta eld)! Vill man inte få något avslöjat bör man sluta läsa nu! Även slutet av Revolt kommer att diskuteras!

Rebellerna har börjat slå tillbaka mot regimen. De räddade några av segrarna som deltog i det senaste hungerspelet och Katniss som är revoltens symbol – dess Härmskrika – befinner sig i distrikt 13 som är rebellernas högkvarter. Kriget har tagit sin början och distrikten kämpar för sin frihet. Men Peeta är fånge hos regimen och torteras för information. Katniss måste rädda honom och kämpa för att distrikten ska få sin frihet . Men är det försent för Peeta? Och kan regimen besegras?

Den tredje och sista boken av Hungerspel-triologin. Den sista boken är väldigt spännande men också väldigt annorlunda från de tidigare böckerna i trilogin. Årets Hungerspel finns inte, vilket alltid varit med i de tidigare böckerna. Istället har Hungerspelen flyttats ut i verkligheten och vapnen är nu gevär, sprängmedel och såklart även regimens vanliga hemska mutanter. Män, kvinnor och barn dör i stora mängder och oskyldiga blir ständigt beskjutna och mördade. Så det finns en stor skillnad i denna bok, och kanske blir det lite för verkligt för att falla somliga i smaken.

Media spelar också en stor roll i detta krig vilket blir som ett slag i ansiktet. Det blir tydligt att det som visas av verklighetens krig i media kanske inte alltid stämmer överens med sanningen, då de flesta har ett subjektivt synsätt och i sådana allvarliga konflikter är det nog få som är objektiva. Snygg inlagd kritik av Collins.

Det jag verkligen gillar med denna trilogi är att man kan läsa den på så många olika sätt. Man kan läsa den som spänningsroman, utefter hungerspelen och kriget. Man kan läsa den med kärlek i fokus och då se triangeldramat mellan Katniss, Peeta och Gale, samt fokusera på kärleken mellan familjemedlemmar och vänner. Man kan också välja att läsa böckerna som en väldigt skarp och välformulerad samhällskritik.

Samhällskritiken finns i allt som Collins skriver, men hon gör det så snyggt att man kan välja att inte fundera över den alls, fokusera totalt på den eller välja en medelväg där man ser kritiken när man vill se den. Just samhällskritiken är en av anledningarna till att jag älskar de här böckerna. Kritiken är inte tjatig eller uppenbar, utan väldigt finstilt, men om man väljer att se den är den som ett slag i ansiktet .

Den tredje boken är vidare mörkare på många sätt, även utöver kriget. Främst berördes jag av Finnicks öde och förvånades över hur Collins lyckades få in även sexhandel i sin skildring av Panem utan att det kändes krystat. Finnick kom av många orsaker att bli en av mina favoriter och personligen ser jag hans kärlekshistoria med den skadade Annie som den vackraste i trilogin.

Just angående kärlek så blev jag lite besviken. Fast jag kanske inte ska säga besviken för det var helt enligt Katniss karaktär och hennes tankesätt, vilket givetvis gjorde det hela perfekt. Men då Peeta alltid varit en stor favoritkaraktär för mig så kändes det väldigt sorgligt att de två fick varandra till slut men att det ändå var väldigt vemodigt. Liksom Gale säger tidigare i boken; ”Katniss kommer att välja den som hon tror att hon behöver för att överleva.” Och trots att Katniss tycker att detta är orättvist och undrar om hon verkligen är så hård och beräknande, så tycker jag nog allt att hon är det. För mig känns det som att hon väljer Peeta för att han är den som hon tror att hon behöver för att överleva. Medan Peeta istället lever för Katniss. Det är en av sakerna som jag tycker gör slutet vemodigt.

I övrigt är det också ett väldigt dystert slut. Det är inte direkt ”and they lived happily ever after”. Istället är det ett slut som är fyllt av smärta och trots att det finns lycka så är det smärtan som är i fokus. Till viss del tycker jag att det är ett perfekt slut, verklighetstroget och mycket mer intressant än ett lyckligt slut. Fast samtidigt så hoppades man ju på att de skulle få det bra. Men å andra sidan ser jag också den verkliga lyckan i hur Peeta planterar primrosor, hur Annie födde Finnicks barn och hur de alla byggde upp något nytt tillsammans ur all förstörelse och ondska.

Ett bra slut på en bra trilogi. Den tredje boken är visserligen den jag tycker minst om men den är ändå helt underbart bra och det är den tredje som jag tycker väcker mest diskussion. Något som verkligen kommer fram i Revolt är hur människor inte är svarta eller vita fält – man är inte antingen god eller ond utan det finns lite av båda i alla människor. Vissa har mer av det goda medan vissa har mer av det onda i sig. Men ingen är helt god eller helt ond. Alla har gråzoner och det är inte minst Katniss ett bra exempel på. Och detta är också en av anledningarna till att dessa är några av de bästa böcker jag någonsin läst. Suzanne Collins har verkligen skrivit ett mästerverk och jag kommer vilja läsa om dem flera gånger. Katniss och alla de människor Collins skapat är bland de mest verkliga fiktiva personer jag någonsin läst om.

Tror man att det här är helt vanliga ungdomsböcker – vilka som helst – då tror man väldigt, väldigt fel!

söndag 2 oktober 2011

Söndagscitat - Katitzi i ormgropen

"Men jag är inte rashatare, det skall du inte tro. Det är bara det att jag tycker att dom ska vara för sig och vi för oss, och Taikon flickorna ska ut ur min skola!"

Katitzi i ormgropen, av Katarina Taikon (s. 69)

Citaten är från en av en rad av rektorer som nekade Katitzi och hennes syster skolgång trots Sveriges skolplikt. Den bittra verkligheten är väl att allt för många resonerar på det sättet som den här personen gjorde.

lördag 1 oktober 2011

Läst i September

40 minus, av Pernilla Glaser
Antikens historia, av Charlotte Wikander & Örjan Wikander
Det fjärde offret, av Mari Jungstedt (Recension här)
Freja - Sagan om Valhalla, av Johanne Hildebrandt 
Grottbjörnens folk, av Jean M. Auel
Jessica & Elisabeth - Aldrig i livet! av Francine Pascal
Jessica & Elisabeth - Fest eller fiasko, av Francine Pascal
Jessica & Elisabeth - Hemligheter och missförstånd, av Francine Pascal
Jessica & Elisabeth - Jessicas plan, av Francine Pascal
Jessica & Elisabeth - Lämna mig ifred! av Francine Pascal
Jessica & Elisabeth - Nya tider, nya vänner, av Francine Pascal
Jessica & Elisabeth - Skolans enda singel, av Francine Pascal
Jessica & Elisabeth - Strandliv, av Francine Pascal
Jessica & Elisabeth - Tre dagar, två nätter, av Francine Pascal
Jessica & Elisabeth - Vem bryr sig? av Francine Pascal
Jessica & Elisabeth - Vild och galen, av Francine Pascal
Jessica & Elisabeth - Älskar, älskar inte, av Francine Pascal
Katitzi i ormgropen, av Katarina Taikon (Recension här)
Katitzi rymmer, av Katarina Taikon 
(Recension här)
Killar, kompisar och kosmiska kyssar, av Cathy Hopkins
Perspektiv på utvärdering, av Bo Sandberg & Sven Faugert
Prinsessa i rosa, av Meg Cabot
På grund av Leon, av Jenny Leeb (Recension här)
Samhällsvetenskapernas förutsättningar, av Nils Gilje och Harald Grimen
Social Research Methods, av Alan Bryman
Svenska skrivregler, av Språkrådet
Varför historia? av Klas Åmark

Antal böcker lästa:27st
Skönlitteratur: 21st
Facklitteratur: 6st
Barn- och ungdomsböcker: 16st
Sanna historier: 2st




De jag tycker bäst om var:
Det fjärde offret, På grund av Leon och Varför historia?

(Rödmarkerade = Läst innan)