tisdag 11 oktober 2011

Skadad, av Cathy Glass

Varning för eventuella spoilers!


Skadad handlar om Cathy Glass som är fostermamma och tar till sig åttaåriga Jodie som har en svår bakgrund och gått igenom fem familjehem på endast fyra månader.
Cathy väntar sig en svår utmaning men anar inte vidden av Jodies psykiska skador. Jodie är minst sagt svårhanterlig, hon skriker, slåss och skadar sig själv och andra.

Sakta men säkert får dock Cathy något slags förtroende och Jodie börjar berätta om det hemska hon tvingats uppleva. En bakgrund av svår misshandel och grova sexuella övergrepp börjar uppdagas.

Skadad är en mycket rörande bok som beskriver ett barn som skadats och förstörts av den hemska uppväxt hon haft. Vi får följa den gripande kampen som Cathy utkämpar för att få detta barn att känna trygghet och kunna leva ett normalt liv igen och det är hjärtslitande att läsa hur de svåra skadorna som Jodies själ är ärrad av, kanske innebär att ett normalt liv är en omöjlighet för henne.

Det är uppfriskande och väldigt intressant att läsa ur en fostermammas perspektiv då böcker med detta tema oftast är självbiografier där vistelser hos familjehem oftast inte skildras i någon större grad. Detta ger också en viss inblick i socialtjänstens verksamhet och arbete vilket är intressant, men som vanligt framstår de som inkompetenta och utan empatisk förmåga. Författaren försvarar emellertid somliga aspekter och ger tänkbara förklaringar till somliga misstag.

En mycket gripande bok som är väldigt läsvärd då den inte endast skildrar eländet (vilket brukar vara fallet) utan främst fokuserar på läkeprocessen och vägen tillbaka till livet. Det mest sorgliga är emellertid att det kanske inte alltid finns en väg tillbaka till ett normalt liv...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar