lördag 5 oktober 2013

Kodnamn Verity av Elizabeth Wein

Queenie kraschlandar i det tyskockuperade Frankrike under andra världskriget. Hon blir tillfångatagen som spion och torteras för att avslöja det hon vet om den brittiska underrättelsetjänsten. Queenie beskriver i brevform ingående historien kring hennes medverkan i kriget och samtidigt berättar hon historien om vänskapen mellan henne och piloten Maddie. Men vem är det egentligen som Queenie skriver för?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kodnamn Verity är en spännande läsning. Jag gillar hur läsaren själv får pussla ihop de olika bitarna för att se mönstret och knäcka koden. Samtidigt har boken många andra ämnen som jag gillar, såsom vänskap, mod och lojalitet. Det blir på så sätt också en bok med mycket känslor och detta gjorde att jag i efterhand bar den med mig ett tag.

I början var jag dock inte så imponerad. De första ca 50sidorna kände jag att jag hade svårt att komma in i boken. Jag fastnade inte riktigt för karaktärerna eller berättelsen i sig och stundtals tycker jag att det rabblas lite väl mycket tekniska detaljer genom boken. Men efter de första sidorna tog det sig och boken satte fart lite mer. Att författaren sedan väljer att byta berättarperspektiv för att låta läsaren lösa koden är ett snyggt sätt att binda samman historien.
För mig var det främst själva koden som boken vann på och som gjorde den intressant. Om vi hade fått veta saker i ett tidigare skede hade jag förmodligen inte hållit intresset uppe på samma sätt. Men i och med att man ständigt försöker få ihop alla trådarna och lista ut hur allting hänger ihop så är boken ständigt spännande.

Jag gillar också att det är kvinnor i huvudrollerna. Det är kvinnor som är spioner och som är med i den brittiska underrättelsetjänsten. Det känns uppfriskande och nytt! Tycker också riktigt mycket om omslaget som har fångat tidsandan på ett bra sätt.

En spännande bok som visserligen vänder sig till unga vuxna men som man absolut kan läsa som vuxen också. En bok om andra världskriget som sticker ut!

Jättestort tack till Gilla Böcker för recensionsexemplaret!

4 kommentarer:

  1. Egentligen är nog inte detta min typ av bok men jag funderar på att ge den en chans ändå, man ska försöka att gå utanför sin comfortzone ibland ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte riktigt min typ av bok heller men de många bra delarna lyfte ändå boken för min del :)

      Radera
  2. Det svenska omslaget var ju jättesnyggt! Jag gillade boken och tyckte precis som du att det var trevligt med kvinnor i huvudrollerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det! Älskar deras allvarliga miner, omgivningen och hur man verkligen fångat modet för tiden!

      Radera