fredag 13 september 2013

Skuggbarn av Caroline Engvall

I Skuggbarn ger Caroline Engvall oss ytterligare vittnesmål och resonemang kring Sveriges inhemska människohandel. Hon för oss igenom många exempel på rättsfall och diskuterar hur Sverige blundar för den sexhandeln med barn som sker i Sverige. De fakta hon radar upp är som ett slag i ansiktet men starkast berör ändå de vittnesmål från tre svenska flickor som berättar sin historia i boken.
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Jag gillade verkligen 14 år till salu och Skamfläck som Caroline Engvall skrivit tidigare. Det är verkligen på tiden att detta ämne tas upp mer och att folk inser att detta faktiskt sker i Sverige, det finns sexhandel med barn i Sverige hur mycket man än vill blunda för det. Jag hade därför stora förhoppningar på Skuggbarn och jag blev inte besviken!

I Skuggbarn tar Caroline Engvall upp mer fakta och kastar rättsdomar i våra ansikten som visar att det behöver ske en förändring! För av någon anledning så tycks vi inte se sexhandel med barn som människohandel om barnen är svenska. Det är fruktansvärt att det här problemet ska bortses ifrån på grund av tron att Sverige är ett välfärdsland där sådant inte händer bland "svenska" barn. Detta skapar ett förnekande av dessa barn och de hamnar i skuggorna, vilket är något som borde uppmärksammas mer. Jag hoppas att denna bok och Caroline Engvalls arbete i övrigt kan skapa uppmärksamhet för detta samhällsproblem som många blundar för.

Caroline Engvall lägger upp boken på ett skickligt sätt. Det är mycket fakta men då detta blandas med vittnesmålen från Linda, Johanna och Sara så blir det hela levande för läsaren. Linda är en mellanstadietjej som blir kär i en äldre man som säljer henne till andra män för sadistiskt sex. Johanna är på sin allra första fest och blir då gruppvåldtagen av skolans snyggaste kille och hans kompisar. Efter våldtäkten fortsätter hon att sälja sig till andra för att skada sig själv då hon inte tycker att hon är något värd. Sara är en trettonårig tjej som på grund av familjeproblem försöker döva sig med sprit och knark, när det inte längre fungerar börjar hon sälja sin kropp. När Sara vill ta sig ur allting och försöker få hjälp är det ingen som tror på henne och socialarbetarna säger åt henne att gå hem.

Det här är något som hänt i Sverige och dessa tre tjejer är långt ifrån ensamma om sina upplevelser. Det är verkligen på tiden att barn som säljer sex blir ett problem som vi diskuterar. Jag ryser när jag hör resonemang som går ut på att "de ju vill själva, de är ju de själva som säljer sig". Att säljandet av sex ses som ett självskadebeteende måste bli mer allmänt känt och diskuterat. Det finns många professionella som inte ens hört denna tanke och därmed kan ha svårt att förstå dessa barn när de söker hjälp. Det behövs mer information och mer kunskap. Förhoppningsvis skapar Caroline Engvalls böcker en ökad medvetenhet för problemet.

Det här är en bok som borde läsas av alla. Det behövs en ökad medvetenhet om detta problem för att fler personer ska kunna reagera om det sker något i deras närhet. Allt för många tänker att det inte skulle kunna ske i deras närhet men det här är ett problem som finns överallt, i alla samhällsklasser och miljöer.

Caroline Engvall har skrivit en oerhört stark bok som uppföljare på hennes tidigare 14 år till salu och Skamfläck. Läs den.

Jag vill också tacka Kalla Kulor Förlag för recensionsexet, stort tack!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar