torsdag 12 september 2013

Bokklubben vid livets slut, av Will Schwalbe

Wills mamma Mary Anne diagnosticeras med en långt framskriden cancer och får veta att hon inte har lång tid kvar att leva. Will och hans mamma har alltid läst väldigt mycket böcker och diskuterat dem tillsammans. Den sista tiden av Mary Annes liv startar de tillsammans en slags bokklubb där de lär känna varandra på nya sätt i samband med böckerna de läser. Det här är en sann historia och en vacker hyllning till en högt älskad mamma.
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Bokklubben vid livets slut är verkligen en stark läsning som berörde mig på väldigt många sätt. Delvis är det såklart en väldigt sorglig historia om hur Wills mamma sakta tynar bort men samtidigt så fylls jag med styrka när Mary Anne kämpar mot cancern och vägrar sluta leva sitt liv.
Och såklart är boken också fantastisk i sitt sätt att hylla läsning och i sitt deklarerande att böcker kan förändra liv. För någon som älskar böcker, är det lätt att känna igen sig i hur Will och Mary Anne resonerar kring böcker och hur de värdesätter böckernas innehåll och lärdomar. Man blir därför både rörd av deras kärlek till böcker men såklart också av deras kärlek till varandra.

I fokus för handlingen är såklart deras relation till varandra men boken är också ett personporträtt av Mary Anne och i det lyser det igenom hur mycket Will älskar sin mamma. Mary Anne verkar också ha varit en väldigt fin människa, en sådan person som det borde finnas fler av i världen. Hennes omtanke om andra människor är nog det som jag tyckte framkom mest och det är tydligt att hon genom sitt liv engagerat sig väldigt mycket i att förstärka andras rättigheter. Mary Anne verkar helt enkelt vara en person som man själv skulle ha velat lära känna.

Bokklubben vid livets slut är en bok som berör och som får en att fundera över de viktiga sakerna i livet. Oerhört läsvärd!

Ett enormt stort tack till Modernista för recensionsexet!

2 kommentarer:

  1. Åh, den verkar vara så fin. Ska läsa den så fort som möjligt. Den står faktiskt i hyllan och väntar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade den också stående ett tag innan jag började läsa den, men jag hade svårt att sluta läsa när jag väl börjat :)

      Radera