fredag 15 februari 2013

Mormor berättar all världens bästa sagor: Grodprinsen


Grodprinsen i Mormor berättar all världens bästa sagor handlar om en flicka som tappar sin favoritleksak i en mörk källa och som får hjälp av en groda i utbyte mot att hon ska låta grodan leva med henne. Prinsessan vill inte detta men tvingas av sin far att hålla sitt löfte. En dag förvandlas grodan till en vacker prins och prinsessan och prinsen lever lyckliga i alla sina dagar.


Grodprinsen är baserad på bröderna Grimms Det järnbeslagna hjärtat och i stort sett är detta samma saga. Det är mest mindre ändringar som gjorts. Av någon anledningen är den förtrollade prinsen i Det järnbeslagna hjärtat en "hon" när han är förvandlad till groda. I Grodprinsen är emellertid grodan hela tiden en han. Man kan även känna en tydligare avsmak från prinsessans sida i Grodprinsen när grodan ska leva hos henne. Detta framkommer visserligen även i Det järnbeslagna hjärtat men prinsessan uttalar det på ett annat sätt i Grodprinsen. Prinsessans pappa kungen är också mer moraliserande i Grodprinsen, han uttalar sagans budskap mer direkt då han frågar henne hur hon kan avvisa någon som tidigare hjälpt henne och menar att hon måste hålla vad hon lovat.

I övrigt är de väldigt lika varandra, även om den smått ologiska betjänten som är med i Grimms saga här är bortklippt, vilket är fullt förståeligt då han känns väldigt inslängd i originalet.
I Det järnbeslagna hjärtat talas det inte heller så mycket om känslor medan vi i Grodprinsen får veta att prinsessan när grodan blir en prins genast inser att hon hyser "ömma känslor för denne vackre prins". Och så bestämmer hon sig för att hålla sitt löfte och nu bli hans vän. Utseendefixeringen är ju egentligen hemsk i denna saga. Det moraliska budskapet flyger ju all världens väg när prinsessan endast gillar prinsen efter att han förvandlats och först då egentligen vill hålla sitt löfte till honom.

Men det är ändå en vacker saga och som liten älskade jag illustrationerna i den här utgåvan, som är gjorda av Francoise Épiney.

2 kommentarer:

  1. Min mormor hade en hel samling av dessa berättelser. Vet du var man får tag i "bladen" idag? Mvh Camilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad mysigt! Ingen aning, jag har haft dem sedan jag var liten. Undrar om det kanske kan finnas något häfte med alla?

      Radera