onsdag 28 mars 2012

Åter till Cold Mountain, av Charles Frazier

Åter till Cold Mountain handlar om kärleksparet Inman och Ada som försöker finna sin väg tillbaka till varandra under amerikanska inbördeskrigets fasor. Men kommer de någonsin att återses?

--------------------------------------------------------------------------

Jag har tidigare sett filmen innan jag läste boken och alltid irriterat mig på att Ada och Inman knappt känner varandra och ändå ska ha en stor och vacker kärlekshistoria som man nog helst ska gråta lite åt. Jag kommer inte över det där att de knappt träffats och har alltid tänkt att det nog är annorlunda i boken. Men icke. Det är väl ungefär samma sak och därför har jag svårt att leva mig in i den här boken, då jag tycker att kärleken mellan exempelvis Ada och Ruby är mycket vackrare än den mellan Ada och Inman.

Boken har dock många bra karaktärer såsom Ruby, hennes far och den unga kvinnan vars man nyligen dött som Inman träffar på sin resa. Karaktärerna överlag är välutvecklade och trovärdiga och smälter väl in i den vackra miljö som Frazier beskriver.

Det är inget tvivel om att Frazier kan skriva, jag fastnar bara inte för historien vars grund känns lite platt. Det är kanske inte riktigt min typ av bok helt enkelt, för jag blev inte så värst imponerad trots alla hyllningar jag hört om boken.

2 kommentarer:

  1. Åh, jag älskar verkligen filmen (trots att jag inte gillar Nicole Kidman så mycket). Ruby är en karaktär som gör hela berättelsen. Annars tycker jag som du, att det är konstigt att kärleksparet knappt känner varandra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar också filmen, men även där blir det en liten för stor nagel i ögat ibland med själva kärlekshistorien. Men verkligen, Ruby är bland de bästa karaktärer jag någonsin läst om/sett på film tror jag!

      Radera