tisdag 9 juli 2013

Historietema: Tudors - Elizabeth I

Cate Blanchett som Elizabeth I
Historietemat har liksom alla andra utmaningar, gått lite segt men jag har börjat med Jungfruns älskare av Philippa Gregory som handlar om Elizabeth I. Vi får möta Elizabeth i början av hennes regeringstid och det känns som att Gregory hittills trycker ganska mycket på att hon är väldigt ung och kanske inte fullt ut är medveten om alla risker som finns i hovet och i relationer till andra länder.

Serien "The Tudors" Elizabeth
Elizabeth I är ju en himla intressant person! Det är ju en fantastiskt lång tid som hon satt som Englands regent. Det är såklart också lite ironiskt hur Henry VIII var så orolig över att han inte hade någon son som kunde sitta på tronen efter honom och att hans familj därmed skulle få avgå från tronen. Hela tiden fanns Mary och Elizabeth där men de var aldrig ett alternativ och ändå regerade båda kvinnorna över England och Elizabeth satt på tronen i 45 år om jag inte missminner mig.

En ung Elizabeth, ca 1546
Porträttet av Elizabeth här ovan är ett av mina stora favoriter! Älskar alla gömda symboler och den stora kontrasten i vilken bild man vill visa av Elizabeth här, jämfört med hur hon porträtteras senare i livet där det är en betydligt mer hård och respektingivande kvinna vi möter. Minns att vi hade otroligt intressanta diskussioner kring det här porträttet när jag läste konsthistoria. Det var många intressanta diskussioner kring Elizabeth överlag. Det finns mycket att fundera över i hennes livsöde.

Snart ska jag hoppa över till The Queen's Sorrow, av Suzannah Dunn som handlar om Mary I. Men ett tag till ska jag uppehålla mig vid Elizabeth!

2 kommentarer:

 1. Elizabeth är en imponerande kvinna som har fascinerat mig ända sedan jag i högstadiet läste Margaret Georges böcker. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen! Hon är väldigt intressant och det går verkligen att hitta många intressanta vinklar av hennes liv.
   Margaret George har jag faktiskt missat! Måste kolla upp - tack för tipset! :)

   Radera