torsdag 14 mars 2013

Recensioner x3

Revolutionary road, av Richard Yates

Jag hade sett filmatiseringen av Revolutionary road innan jag läste boken och jag är lika kluven till filmen som till boken. På sätt och vis gillar jag den svarta humorn och Yates träffsäkra beskrivningar men det är ändå något som hela tiden stör mig och som gör att jag inte fastnar riktigt för berättelsen. Kanske är det deppigheten som ligger som ett tjockt täcke över historien som sänker mitt betyg? April och Franks situation känns så hopplös att jag ibland får ont i hjärtat över situationen de befinner sig i.
Jag är som sagt oerhört kluven inför Revolutionary road och gillar nog kanske mest utförandet medan känslan av meningslösheten i April och Franks liv gör att jag inte gillar historien så mycket.


Kvinnohuset, av Camilla Lagerqvist

Jag gillade Kvinnohuset! Den följer kvinnor i samma släkt i olika tider. Vi får dels följa Alva i hennes kamp att i början av 1900-talet ta hand om kvinnor som utsatts för misshandel. I vår egen nutid följer vi Jessica som misshandlas av sin kille och är dotterdotters dotter till Alva. Jessica flyttar samman med sin mormor och hennes syster, Alvas döttrar, för en tid och försöker där bearbeta det hon utsatts för.
Boken tar upp ett viktigt ämne och beskriver det på ett nytänkande sätt trots att historierna känns igen. Jag gillade också språket och skulle allt som allt gärna läsa mer böcker av Lagerqvist.

Från Astrid till Lindgren, av Vladimir Oravsky, Kurt Peter Larsen och en anonym författare

Den här boken använder den skönlitterära genren för att beskriva en del av Astrid Lindgrens liv och lyckas rätt bra med det. Det är spännande att läsa om Astrid på det här sättet och även om detta inte är den delen av Astrids liv som jag kanske allra helst skulle vilja läsa om i det här formatet, så är det en intressant del. Det är också väldigt roligt hur författarna väver in citat och situationer från Astrids böcker i handlingen. En mysig bok om världens bästa barnboksförfattare!

2 kommentarer:

  1. Jag har länge varit nyfiken på Revolutionary Road men har aldrig trillat över kanten och läst den.. Fast jag blev, kontraeffektivt kanske, mer sugen av din beskrivning! Jag gillar när det ligger sådana där tunga sjok av sorg över böcker..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så länge det var inspirerande så var det ju bra! ;) Och jag hade egentligen inget emot boken utan det var nog mer att själva storyn bara inte passade mig, gillade som sagt Yates sätt att berätta :)

      Radera