måndag 7 november 2011

Gardell har kommit ut med ny bok


Jonas Gardell har ju nyligen kommit ut med en ny bok och det är ju såklart spännande! Det var länge sedan jag läste något av honom och känner att det är på tiden! Så jag rotade lite i min bokhylla för att se vad jag kunde hitta där med namnet Gardell, det blev några stycken i alla fall: Frestelsernas berg, En komikers uppväxt (både som kassettbok och som pocket), Ett ufo gör entré, Jenny (både som ljudbok och vanlig pocket), Så går en dag ifrån vårt liv och kommer aldrig åter och Vill gå hem.

Av dessa är En komikers uppväxt, Ett ufo gör entré och Jenny mina absoluta favoriter, vilket kanske delvis beror på att det var så jag introducerades in i Gardells författarskap som jag ibland helt och hållet levt i. Men annars tycker jag också väldigt mycket om Så går en dag ifrån vårt liv och kommer aldrig åter som har en sådan underbar titel och är sådär härligt "gardellig". Den påminner en del om Vill gå hem som jag också tycker mycket om.

Jag har också serien De halvt dolda som Gardell skrev åt svt. En extremt bra serie som har alla de typiska Gardell-ingredienserna och som är sådär perfekt vacker och rörande i sin misär. Rekommenderar både den och böckerna ovan starkt! I De halvt dolda inleds varje avsnitt med att förklara att det här är berättelsen om de som fick leva och det här är berättelsen om de som inte fick leva - de halvt dolda. Inledningen är väldigt bra och fångar känslan på serien på ett väldigt snyggt sätt, återkopplat till kompisitionen i gamla porträtt.

Om man vill introduceras i Gardells författarskap skulle jag rekommendera att man läser En komikers uppväxt som är den första boken i serien om Juha, och sedan fortsätter med de andra två böckerna i triologin. Andra bra ingångar kan vara Präriehundarna (som jag vet att jag äger, men som nog blivit utlånad och inte tillbakalämnad) eller Fru Björks öden och äventyr som jag båda tycker är väldigt typiska för hur Gardell skriver, berättar och behandlar sina historier och dess karaktärer.

Själv ska jag i vinter kika närmare på en av de få böckerna jag inte läst ur Gardells författarskap - Om Jesus. Hinner jag med det så vill jag gärna även läsa Om Gud som inte heller blivit läst än. Ser fram emot båda två och även såklart den nya boken som nu kommit!

3 kommentarer:

 1. Oh, jag älskar "En komikers uppväxt" - har läst den flera gånger. Har även läst "Om Jesus" som var väldigt pedagogiskt och intressant skriven för att vara en "fackbok". Gardell har överhuvudtaget en väldigt trevlig ton när han skriver som de föesta läsare fastnar för, kan jag tänka mig. Tyvärr har jag inte läst någon mer av Gardell, vilket är jättekonstigt. Får ta och skärpa mig på den fronten. Tycker dock att han ska testa på skräckgenren också - tror att det skulle bli väldigt bra resultat. :)
  "De halvt dolda" älskade jag också. Så bra, hemsk och spännande. <3

  SvaraRadera
 2. sv: jag gillar sån "onödig info" om böcker:)

  Har inte läst så mycket av Gardell men spelade upp hans pjäs Mormor gråter som var rolig:)

  SvaraRadera
 3. Sofia: Visst är den underbar? :) Låter bra, det är det intrycket jag haft av "Om Jesus", så jag hoppas att jag håller med när jag sedan läser den. Ja om du gillar andra böcker av Gardell så gillar du säkert de flesta andra också, han kör ju i princip samma stil hela tiden. Ja skräck låter ju lite spännande onekligen, skulle vara intressant att läsa :)Och "De halvt dolda" var ju helt fantastisk! Det är så många bottnar i den.

  Bokälskarinnan: Ja men sådan information är ju alltid kul! :) Mormor gråter är ju riktigt bra :) Många av hans böcker har ju ett visst humoristiskt drag som han väldigt snyggt blandar med tragiken.

  SvaraRadera