torsdag 16 augusti 2012

Mr King har förstört min kväll!

Åh vad jag är dum! Jag är så dum att jag blir arg på mig själv! Jag läste Geralds lek av Stephen King!

Saken är den att jag är en väldigt, väldigt rädd person när jag måste sova själv om natten. Jag hatar att vara själv både på kvällen och natten. Och ja, jag är ganska lättskrämd i vanliga fall också. Jag vägrar exempelvis fortfarande att sova med öppen dörr till sovrummet efter att jag såg Paranormal activity. Jag inser såklart att demoner skulle kunna komma in i alla fall, men varför göra det lättare för dem liksom?

I vilket fall somhelst är det viktigt med små ritualer för mig när jag sover själv. Vid läskiga fönster ska persiennerna dras ner (speciellt i sovrummet), det ska inte ses några skrämmande filmer eller läsas skrämmande böcker den närmaste veckan innan de ensamma nätterna och täcket måste ligga tätt omkring hela min kropp (hur mycket jag än svettas) för att inga äckliga monsterhänder ska kunna ta tag i mina ben eller armar.
Och nu har jag alltså ändå varit korkad och läst en av Stephen Kings böcker i tron om att den främst kunde bli äcklig, som i blod-och-handleder-och-axlar-ur-led, och inte äcklig som i rysningar längs hela ryggen.

I Geralds lek är huvudpersonen fastkedjad med handklovar vid en säng och hennes man har precis avlidit och om hon inte tar sig loss kommer hon förr eller senare att dö. Det är vad jag trodde skulle bli en blod-och-handleder-och-axlar-ur-led-äckligt, men nej då! Det var multi-rysningar längs rygg, armar och ben. Bland det allra värsta jag kan tänka mig var med! En läskig man i mörka kläder som står i hörnet och stirrar på mig och ler. Utan att göra något mer. Fy! Så fruktansvärt vidrigt, jag kan verkligen inte komma över det. Och nu blir det snart mörkt ute.

Inga ritualer i världen kommer att rädda mig nu men jag ska se romantiska komedier tills jag blir trött och sedan läsa roliga böcker tills jag somnar av utmattning. Kanske med ljuset tänt. Och kanske en kniv bredvid sängen... ifall att?

Mr King, du är en hemsk man som rubbar mina annars någorlunda fungerande ritualer kring att sova ensam. Men du skriver bra. Just nu är det just det som är problemet.

14 kommentarer:

 1. Jag läste den för flera år sedan och kommer fortfarande på mig med att kolla så ingen står "i hörnet" ibland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja fy! Jag tror att det blir svårt att komma över den bilden! Och det var ju dessutom ingen vidare trevlig man som stod där i hörnet heller, han var ju inte bara lite vidrig utan helt omänskligt vidrig.

   Radera
 2. Jag minns inte riktigt detaljerna, det var var x antal decennier sedan jag läste den, men vad jag kommer ihåg är nästan ren skräck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det skulle jag nog säga. Till en början var det emellertid främst psykologiskt med fokus på hur hon skulle överleva, men med tiden blev det ju mer skräck.

   Radera
 3. "Gelards lek" är nog en av mina absoluta King-favoriter, just för att den var så fruktansvärt äckligt läskig! Mannen i hörnet, hunden som tar med sig en bit... *mysryser* Annars är nog "Monstret i garderoben" den av hans berättelser som bidragit till flest kvällsrutiner - jag läste den för drygt 20 år sedan och slutade inte kolla garderoberna på kvällen förrän vi flyttade in i vårt hus för snart tre år sedan. Här finns, tack och lov, inga gerderobsmonster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja verkligen! Och här trodde jag att det bara skulle bli lite lagom äckligt. Men jag överlevde trots allt natten i alla fall. Men jag fick övertyga mig själv om att blunda hårt och aldrig kolla mot hörnet ;)

   Monstret i garderoben har jag inte läst, kanske får våga mig på den när jag inte sover själv längre ;) Haha det var ju för väl att garderobskollandet har lugnat ner sig nu i alla fall :)

   Radera
 4. Tack för varningen! Den boken ska jag definitivt aldrig, ALDRIG, läsa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha nej om du inte gillar att bli skrämd, så nej, läs den inte i sådana fall ;)

   Radera
 5. Jag är rätt så härdad vad gäller skräckfilmer, men Paranormal Activity skrämde halvt ihjäl mig! Fy sjutton vad rädd jag var när jag skulle sova. Drömde till och med mardrömmar om att det stod en demon brevid sängen. Usch.

  Geralds lek måste jag bara läsa. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag tycker nog också att jag är det. Jag blir livrädd men jag släpper dem ändå efter ett tag, men Paranormal Activity kan fortfarande skrämma mig bara jag tänker på filmen! Usch och fy för mardrömmar om demoner, värre finns inte!

   Geralds lek var bra, så läs den! Men var beredd på att bli skrämd ;)

   Radera
 6. Usch och fy!!! Det konstiga är att jag nu vill jättegärna läsa den. Konstigt det där. Sen har jag inget bot mot rädslan. Läser alltid skräck på natten och kan aldrig sova efteråt. Rena rama självplågerin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha det är samma sak här! Jag VET ju att jag kommer att bli jätterädd när jag läser skräckisar och ser skräckfilmer, men ÄNDÅ vill jag göra det! Det är verkligen ett självplågeri det där ;)

   Radera
 7. TACK för detta inlägg! Jag fick boken "Geralds lek" av svärmor tillsammans med andra böcker som hon rensade ut och började läsa den, men slutade strax efter att hon blev fastkedjad vid sängen och mannen dog. Tänkte att nu kan det ju inte hända så mycket mer, och la ifrån mig boken. NU blev jag genast sugen att ta vid där jag slutade och läsa ut den. TACK! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha så lite så ;) Det blev bara läskigare ju längre man läste ;)

   Radera