torsdag 19 maj 2016

Hantera konsumtionen vid en flytt

När man flyttar blir det ju så att man dels försöker rensa och slänga mycket av sådant man sparat på sig och inte vill ha längre och dels så att man gärna vill köpa nya saker. Jag tycker att det är svårt att inte dras med och förnya i princip alla möbler vi har och köpa nya gardiner och hela kalaset. Men det är också svårt att slänga och jag samlar på mig en massa skräp.

Man sparar så sjukt mycket saker och man inser inte hur mycket det är förrän man ska flytta till en ny bostad. Vi försöker verkligen rensa i den här röran nu inför vår flytt i sommar, för det känns så onödigt att flytta med en massa saker vi inte använder. Mycket försöker vi skänka vidare, till ställen som Myrorna eller till vänner och familj som vill ha, men en hel del har också blivit slängt på återvinningsstationen. En del saker är ju halvt trasiga och så har man kvar det ändå. Jag försöker i första hand tänka om jag kan använda det till något annat, en del textilier har till exempel fått packas ned vid min symaskin för att jag ska kunna göra något nytt av det. Men mycket är ju sådant som man egentligen borde ha slängt för länge sedan och som man aldrig kommer att använda igen. Det känns så onödigt att fylla sitt hem med sådant.Men sedan har vi ju den andra sidan av saken - att köpa nytt. När man flyttar till en ny bostad är det ju så lockande att köpa nya grejer. Nya möbler som skulle passa i den nya bostaden och nya inredningsdetaljer och småplock som kan få det nya stället att kännas som vårt. Det här kan bli en väldigt dyr historia. Den här flytten har jag och sambon bestämt oss för att hålla nere det här till ett minimum och istället vänta lite och se hur det känns när vi faktiskt flyttat in. Vi kanske inte behöver köpa nya bokhyllor direkt till exempel. Vi kan vänta och se hur vi tycker att våra gamla passar. Kanske vill vi i slutändan inte ens ha nya bokhyllor?


Jag tror att mycket av konsumtionshetsen i samhället beror på att vi vill ha saker direkt. Om vi under lunchen kommer på att vi vill ha något ska det helst vara köpt på kvällen. I alla fall i mitt eget fall kan jag känna att det är sådant som lätt gör att jag konsumerar. Det ska jag därför försöka tänka på nu när vi flyttar - att inte bestämma mig för snabbt utan fundera lite först och se hur det blir utan de här sakerna ett tag. Annars blir det lätt så att man köper saker som sedan kanske inte ens passar. Och då gör man sig av med det och köper nytt. Igen. Jordens resurser behöver faktiskt inte pressas ännu mer bara för att jag inte vill vänta några månader och känna efter först.

4 kommentarer:

 1. jo, det tar sin tid att rensa.. ibland orkar man inte lämna på loppis, utan slänger bra saker. Nu kommer inte in så mycket i huset, rensar direkt. Om svärdotter behöver något, frågar hon först om vi har? Då slipper hon köpa nytt och vi blir av med saker :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är smart! Vi har också försökt kolla med familj och vänner nu i första hand innan vi slänger/skänker bort. Nu har vi börjat i rätt god tid så jag tror och hoppas att vi kommer orka lämna bort resterande saker till loppis eller liknande och inte slänga när det är väl fungerande saker.

   Radera
 2. När jag och min fästman flyttade ihop var jag sugen på att köpa lite nytt. Det hindrades dock av att två hushåll som blev ett inte hade plats för ens det vi redan hade, så därmed köpte vi max nya gardiner (för att få bort ungkarls-stylen ;) ).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland löser sig saker utan att man behöver fundera över dem ;) Haha ja gardiner kan göra ganska mycket faktiskt :)

   Radera