måndag 28 november 2011

Fortfarande Alice, av Lisa Genova

Fortfarande Alice handlar om femtioåriga Alice som är lyckligt gift, har tre barn och en professorstjänst på Harvard som hon älskar. Hon är mitt i livet och mycket lycklig med tillvaron. Men lyckan grusas när Alice börjar glömma allt mer triviala saker. Hon minns inte vad hon ska föreläsa om, hon tappar ord och minns inte längre vad hennes egna minnesanteckningar i kalendern betyder. En dag när hon är ute och springer måste hon plötsligt stanna till - hon vet inte vart hon är eller hur hon ska hitta hem. En kort tid därefter får hon det hemska beskedet - Alice har Alzheimers sjukdom.

Fortfarande Alice är en mycket stark, realistisk och oerhört gripande bok som beskriver sjukdomsförloppet för de som drabbas av Alzheimers sjukdom. Alzheimer brukar ju beskrivas som en anhörigsjukdom och således skildrar Genova även Alices familj och hur de hanterar att Alice inte längre kan fokusera tillräckligt länge för att hänga med i vardagliga samtal, upprepar sig och efter ett tag inte ens minns vilka de är längre.

Men främst skildras Alice själv, Alice som ju trots sin sjukdom fortfarande är Alice, som fortfarande har en vilja och fortfarande kan känna både kärlek och sorg. Genova skildrar Alice väg in i sjukdomen på ett väldigt trovärdigt sätt som blir både sorgligt och vackert, då det viktigaste i en människas liv plötsligt står klart för Alice.

Fortfarande Alice är en mycket bra bok som beskriver sjukdomen Alzheimer på ett verklighetstroget och gripande sätt. Genova ger en ökad förståelse för de drabbade och hur deras värld så drastiskt förändras. En hemsk, vacker och fruktansvärt gripande bok om Alzheimers sjukdom och vad den gör mot människor.

4 kommentarer:

 1. sv: aa det omslaget är jätte vackert därför jag allra först blev sugen på att läsa den:)

  Fortfarande Alice verkar vara en bok som vi borde läsa på utbildningen jag går på och skulle inte läraren hålla med så får jag läsa den själv:)

  SvaraRadera
 2. Jag tycker att "Fortfarande Alice" är helt underbar! Gillar hur språket förändras i och med hur Alice blir sjukare, hur hon börjar att beskriva saker istället för att namnge dem och hur hon börjar att tänka på folk som "mannen"/"kvinnan" istället för att identifiera dem vid namn.

  SvaraRadera
 3. Bokälskarinnan: Ja den är jättebra och verkligen läsvärd! Vad går du för utbildning? :)

  Bea: Ja! Läs den, läs den! ;)

  Sara: Ja jag tyckte också om hur Genova skriver annorlunda i takt med att Alices sjukdom eskalerar, hur hon inte känner igen familjemedlemmar och börjar referera till saker som "grejen" eftersom att hon inte minns deras namn. Det ökar trovärdigheten i boken!

  SvaraRadera