fredag 8 juli 2016

Baka som Maj!

Läste för ett tag sedan hos Bokblomma om en väldigt intressant kokbok. Jag är inte en stor konsument av kokböcker men tycker ändå att det är roligt att uppdatera den delen av bokhyllan ibland. Jag har också en inre förhoppning om att en dag bli en sådan där person som lagar supergod mat och bakar saker som får andra att vilja äta och fika hos mig hela tiden. Verkligheten ser mer ut som så att jag oftast tycker att det bara är jobbigt att laga mat eftersom det tar en massa tid och bakning blir oftast något snabbt ihopblandat i brist på tid. Men drömma kan man ju alltid.

I köket hos Maj av Kristina Sandberg och Lotta KühlhornHur som haver så har Kristina Sandbergs böcker om hemmafrun Maj väckt idéen att samla alla de recept som Maj lagar och bakar i en kokbok. Underbar idé tycker jag! Boken släpps i höst och Kristina Sandberg och Lotta Kühlhorn står bakom den. Jag gillar titeln också; I köket hos Maj - En hemmafrus bästa recept.

Såhär beskrivs boken:

"Kristina Sandbergs succéromaner om hemmafrun Maj utspelar sig till stor del i köket. Nu får Maj sin egen kokbok, med maten hon lagar i romanerna. Här har Kristina Sandberg och Lotta Kühlhorn samlat ett 100-tal klassiska recept hämtade ur Majs bokhylla: Husmoderns köksalmanack från 1933 har hon med sig in i äktenskapet. Prinsessornas kokbok blir en viktig husmorsbibel, men ibland kan Kooperativa förbundets behändiga receptsamling vara nog så praktisk. Här finns husmanskosten, småkakorna och den flotta kalasmaten.

När Maj gifter sig med fabrikör Tomas Berglund får hon en ny roll att spela. Som maka, mor och hemmafru har hon aldrig en ledig stund. Hönset ska tas ur, köttet långkokas och kakdegar ständigt sättas. Ingen som har läst böckerna kan glömma scenen där Maj tar sig an den skräckinjagande gäddan. Maj uttrycker sig själv genom maten - med toscapäronen som nygift klassresenär, genom 40-talets dyrtider, till den nya tidens halvfabrikat och kryddstarka grytor. Recepten har försetts med kommentarer för att enklare kunna lagas idag. Här finns också rikligt med favoritcitat ur romanerna och stämningsfulla arkivbilder. I nyskrivna texter sätter Kristina Sandberg in Maj och hennes mat i den tidsanda som råder. Fram träder en större bild av Maj i hennes trånga men välplanerade folkhemskök."

Jag brukar som sagt inte köpa så många kokböcker men den här blev jag väldigt intresserad av. Det kan hända att den hamnar i min bokhylla framöver...Inga kommentarer:

Skicka en kommentar