söndag 15 april 2012

Sagoskeppet - Titanics myter, Titanics människor, av Claes-Göran Wetterholm

Sagoskeppet - Titanics myter, Titanics människor tar upp Titanics historia på ett kortfattat men intressant sätt. Vi får följa med från byggandet av det kända fartyget, till den ödesdigra natten som hon sjönk och slutligen hur Titanic har behandlats av eftervärlden.

------------------------------------------------------------------------------------

Det märks verkligen att Wetterholm är påläst och att detta är ett ämne som intresserar honom, vilket gör enormt mycket för boken. Mer allmänna fakta blandas med mer detaljrika och inte allt för kända historier tas upp i en bra blandning med de allra mest kända. Wetterholm har verkligen lyckats skapa en intressant bok med precis lagom mycket fakta och berättelser.

Det är i synnerhet intressant hur Wetterholm resonerar kring varför Titanic fortsätter att fascinera människor och varför vi fortfarande producerar så mycket film och böcker kring detta fartyg, som trots allt sjönk för 100år sedan. Han kopplar detta till Titanics samtid och även mer mytologiska förklaringar och ger läsaren flera nya perspektiv till vad det egentligen är som fascinerar med Titanic.

Personligen intresserar jag mig mest för själva händelsen, jungfruresan och katastrofen. Här ger Wetterholm en bra redogörelse över vad som skedde, varför och hur man hanterade detta. Jag tyckte emellertid att själva olyckan och vad som hände därefter hade kunnat fått tagit mer plats, då Wetterholm gick igenom detta relativt fort. Dock fanns en mycket intressant del kring hur man hanterade kropparna efter olyckan, hur vissa fördes tillbaka till sina familjer i kistor medan andra bara begravdes i havet igen.

I övrigt lämnas en hel del av bokens plats till hur man minns Titanic idag och hur hon skildras i vår kultur. Detta är en väldigt fascinerande del där vi får ta del av böcker, poesi, musik och filmer som producerats om Titanic. Självklart nämns James Camerons storfilm Titanic men den ges inte den största platsen, vilket jag tycker är bra då det finns en massa andra filmer att analysera också.
I detta sammanhang tar Wetterholm även upp saker som säljs, med koppling till Titanic. Det är allting ifrån sparbössor till tårtor och tavlor. Mest fascinerad blev jag emellertid av hur man har sålt burkar med vatten som tagits från havet och således kanske, kan ha nuddat vid Titanic. De sålde slut på ett kick. Hur tänkte människorna som köpte burkarna? Oerhört fascinerande vilken hype det fortfarande finns kring Titanic.

Wetterholm har skrivit en riktigt bra och intressant bok. Det boken verkligen vinner på är den pågående diskussionen kring varför vi fortfarande fascineras så av Titanic 100år efter att hon sjönk. Vi vill fortfarande veta hur många människor som satt i livbåtarna, om orkestern verkligen spelade ända till slutet och vad man hade kunnat göra för att inte krocka med isberget.

Wetterholm påpekar helt korrekt att White Star Line fick rätt i slutändan, Titanic är och förblir osänkbar - hon kommer att segla sin jungfruresa i all oändlighet.

RMS Titanic


2 kommentarer:

 1. Jag har en annan Titanic-bok av samma författare som jag har bläddrat i denna helg samtidigt som jag har tittat på alla program på tv om Titanic. Hade tänkt göra ett kort inlägg om det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja han verkar vara enormt insatt, såg att han har skrivit ett antal böcker om Titanic. Ska bli spännande att läsa vad du tyckte!

   Jag kikade också lite på några program om Titanic, hade velat se miniserien som började på ettan igårkväll också, men det får bli att se reprisen istället :)

   Radera