onsdag 30 november 2011

Frankenstein, av Mary Shelley


Handlingen i Frankenstein är väl de flesta bekanta med - den vetenskapshungriga Victor Frankenstein får idén att det måste gå att skapa evigt liv och skapar därför själv en människa med hjälp av vetenskapen. Frankensteins skapelse visar sig dock bli ett monster, ett monster som Frankenstein känner vämjelse inför och önskar att han aldrig skapat. Monstret vill emellertid få Frankenstein att ta ansvar för sin skapelse...

Jag har aldrig läst Frankenstein tidigare trots att jag länge velat. Jag hade höga förhoppningar och jag blev inte besviken. Frankenstein är ett mästerverk som väcker många intressanta frågor. Givetvis är det en hel del kritik riktad mot människans kunskapstörst och ett av budskapen blir således att människan inte borde leka Gud och tro att hon kan överta naturens krafter. Detta är givetvis old news, som alla redan vet. Boken är en klassiker som recenserats hur många gånger som helst...

Jag gillade Shelleys berättarstil som delvis utgörs av brev mellan olika karaktärer i boken. Det är ett intressant sätt att visa hur andra människor upplever händelserna trots att vi utgår ifrån Frankenstein.

Något annat som jag verkligen gillar med boken är hur Shelley både får mig att sympatisera med Frankenstein och hans skapelse. Båda två handlar visserligen fel på många sätt men jag tycker ändå synd om dem och jag funderade mycket kring de förutsättningar Frankenstein och hans monster får, som leder dem till att välja de vägar som de väljer. En fascinerande fråga om skuld blir här aktuell. Vem bär skulden för det som sker - Frankenstein, hans skapelse eller kanske yttre omständigheter?

En mycket bra bok som av goda skäl blivit en klassiker som recenserats, filmatiserats och diskuterats hur många gånger som helst - och ändå fascinerar den fortfarande!

tisdag 29 november 2011

Möblera om i bokhyllan?

Funderar på att möblera om lite i bokhyllan som sett likadan ut nu ett tag. Vet vissa böcker som jag vill placera på ett annat sätt i alla fall. Nu har jag mest placerat böcker utefter vart det blir snyggt rent färgmässigt så att bokhyllorna får ett snyggt helhetsintryck. Ska nog fortfarande ha det i åtanke men flytta runt lite med en del av böckerna...

Hur placerar ni in böckerna i era bokhyllor?

måndag 28 november 2011

Fortfarande Alice, av Lisa Genova

Fortfarande Alice handlar om femtioåriga Alice som är lyckligt gift, har tre barn och en professorstjänst på Harvard som hon älskar. Hon är mitt i livet och mycket lycklig med tillvaron. Men lyckan grusas när Alice börjar glömma allt mer triviala saker. Hon minns inte vad hon ska föreläsa om, hon tappar ord och minns inte längre vad hennes egna minnesanteckningar i kalendern betyder. En dag när hon är ute och springer måste hon plötsligt stanna till - hon vet inte vart hon är eller hur hon ska hitta hem. En kort tid därefter får hon det hemska beskedet - Alice har Alzheimers sjukdom.

Fortfarande Alice är en mycket stark, realistisk och oerhört gripande bok som beskriver sjukdomsförloppet för de som drabbas av Alzheimers sjukdom. Alzheimer brukar ju beskrivas som en anhörigsjukdom och således skildrar Genova även Alices familj och hur de hanterar att Alice inte längre kan fokusera tillräckligt länge för att hänga med i vardagliga samtal, upprepar sig och efter ett tag inte ens minns vilka de är längre.

Men främst skildras Alice själv, Alice som ju trots sin sjukdom fortfarande är Alice, som fortfarande har en vilja och fortfarande kan känna både kärlek och sorg. Genova skildrar Alice väg in i sjukdomen på ett väldigt trovärdigt sätt som blir både sorgligt och vackert, då det viktigaste i en människas liv plötsligt står klart för Alice.

Fortfarande Alice är en mycket bra bok som beskriver sjukdomen Alzheimer på ett verklighetstroget och gripande sätt. Genova ger en ökad förståelse för de drabbade och hur deras värld så drastiskt förändras. En hemsk, vacker och fruktansvärt gripande bok om Alzheimers sjukdom och vad den gör mot människor.

söndag 27 november 2011

Söndagscitat - Den glömda trädgården

""Du måste vara den nya lilla damen", sa han långsamt. "Jag har hört att du skulle komma, men om du ursäktar att jag säger det så ser du inte ut som en dam, inte med de där pojkkläderna och det kortklippta håret."
"Jag kom i går kväll och hade med mig ovädret."

"För att vara så liten har du stor makt."
"Även de svaga kan bli mäktiga om viljan är stark nog.""

Den glömda trädgården, av Kate Morton (s. 165).

lördag 26 november 2011

Läsutmaning: December på Beasbokhylla

Ska vara med i Läsutmaning: December som Beasbokhylla anordnat. Temat är självbiografier/sanna historier och man ska välja två böcker på detta tema att läsa under december.

Jag har valt Varför gråter inte Emma? av Magnus Wennerholm och Emma Jangestig och Bakom stängda dörrar av Kristina Hansen, Agneta Cras och Bengt-Åke Cras.

Bild från adlibris
Varför gråter inte Emma? har jag tänkt läsa rätt länge men har alltid skjutit upp det. Det är inte riktigt min typ av bok men jag har ändå varit lockad att läsa den. Jag vet inte riktigt hur jag tror att bokens upplägg ser ut och det är lite extra spännande, när man inte vet vad man kan vänta sig av en bok.

Bild från adlibris







Bakom stängda dörrar är en bok som jag också varit intresserad av ett tag. Blev tipsad om den för ett tag sedan och tänkte nu göra slag i saken. De flesta böcker jag läst om barn som far väldigt illa brukar vanligtvis utspela sig i England eller USA. Har inte läst så många som utspelar sig i Sverige och tror att det kan vara intressant.

Ska bli intressant att läsa båda dessa även om de säkerligen kommer att skapa många tårar.

Var med i Läsutmanig: December ni också så blir det fler boktips på bra böcker!

fredag 25 november 2011

Julkänslor och citat - Min egen Julkalender 2011

Det börjar dra sig mot jul och jag tänkte därför ha ett jultema på bloggen nu i december.
Lite utav en julkalender blir det. Varje dag kommer det nämligen att dimpa ner ett citat från böcker med julkänsla.
Dels kommer det därför att vara jultema, men dels kommer det också att vara Astrid Lindgren-tema för det finns ingen som kan ge mig julkänslor på så kort tid som den kvinnan (med undantag för Charles Dickens såklart). Så därför kommer det att dyka upp citat varje dag i december fram till julafton, från hennes vackra sagor i deras mest underbara beskrivningar av julen!

torsdag 24 november 2011

The Tudors och Anne Boleyn

Jag har rätt nyligen sett klart på andra säsongen av The Tudors och blev verkligen sugen på att läsa om Den andra systern Boleyn.

Tycker verkligen att Anne Boleyn var en intressant person som på många sätt nog var väldigt smart men kanske lät sig styras för mycket av sina känslor, utefter vad historian tycks kunna säga om henne.
I The Tudors görs i vilket fall ett mycket intressant porträtt av henne som lite skiljer sig ifrån det i Den andra systern Boleyn, efter vad jag minns.
Tänkte därför läsa om den i väntan på att få råd med den tredje säsongen av The Tudors - mycket bra serie för övrigt. Visserligen är ju Anne Boleyn numera ett minne blott vid den tredje säsongen av The Tudors antar jag men men...

onsdag 23 november 2011

Vad mina ögon har sett, av Magda Eggens och Rose Lagercrantz

Bild från Bokus
Vad mina ögon har sett är en skrämmande beskrivning av hur författarinnan Magda Eggens som ung skickades till förintelselägret Auschwitz tillsammans med sin syster. Sin far, sin andra syster och sin höggravida mor såg hon aldrig mer i livet.

Vad mina ögon har sett är en fruktansvärt gripande bok som beskriver hur livet i koncentrationsläger såg ut på ett skrämmande trovärdigt sätt. Och som alltid när man läser böcker som skildrar andra världskrigets allra mest hemska gärningar så är det svårt att förstå att människor kan göra detta mot varandra, att det kan finnas en sådan avsaknad av medmänsklighet.

Magda Eggens beskriver det hon utsatts för på ett rakt och osentimentalt sätt, vilket kanske är ett intryck jag delvis fick på grund av bokens längd, den är trots allt inte ens hundra sidor lång. Jag menar inte att detta är något dåligt, utan kan på sätt och vis vara positivt då det kan tyckas onödigt att redogöra för hemskheten i händelserna i några längre utläggningar, då det omänskliga i denna del av historien redan står klart för de allra flesta.

Vad mina ögon har sett är bland de bästa böcker kring denna tid som jag läst. Det är ett bra språk och dramaturgin känns väl övervägd. Jag tycker dock att den hade kunnat vara längre då det känns som att den tar slut precis när den börjat.

Mycket läsvärd bok om koncentrationslägrenas omänsklighet och ofattbara följder.

tisdag 22 november 2011

Uppdatering i försöket att bara läsa max 2st skönlitterära böcker samtidigt

Det är svårt. Väldigt svårt. Det finns ju flera böcker som jag vill dyka ner med näsan i! Men jag försöker verkligen säga till mig själv på skarpen. Ska inte, inte, inte läsa fler än två stycken skönlitterära böcker samtidigt.

Just nu är det Frankenstein och I djävulens spår. Och det är verkligen inte så att de är dåliga på något sätt. Nackdelen är bara att Frankenstein är en väldigt liten utgåva så man får koncentrera sig lite när man läser den, och I djävulens spår är en kloss på nära 700 sidor som jag inte riktigt fattat tycke för ännu så den går lite segt. Därmed är det ett himla problem vad jag ska läsa innan jag somnar på kvällarna. Tjock och tung bok som känns lite tråkig hittills - eller liten och nätt bok som är lite jobbig att läsa på kvällen när man är trött?

Men jag ska inte falla för frestelsen och börja läsa något annat, nu ska jag hålla mig till de här två tills någon av dem är utlästa och då får jag börja med en annan bok, men bara en.

Vi får väl se hur det här går, just nu känns det segt och väldigt svårt att inte börja med en till bok, men om jag gör det kan jag ju inte veta om det här kanske passar mig bättre. Får stå ut och testa det här ett tag. Men oj vad jag vill öppna flera böcker...

måndag 21 november 2011

Bekantas bekanta, av Mats Strandberg

Bekantas bekanta handlar om Camilla, Daniel och Lilly som alla försöker få det livet de drömmer om. Camilla är bästa vän till Daniel och vill få en karriär inom musiken, hon har också föresatt sig att få tillbaka mannen hon älskar. Daniel är en drag queen som söker kärleken och vill förverkliga sina drömmar om att öppna en egen bar. Daniel är bror till Lilly som precis anlänt till Stockholm och nu vill lämna den tysta och tråkiga versionen av sig själv bakom sig, nu ska hon bli känd - kosta vad det kosta vill.

Till en början tyckte jag inte om den här boken. Den kändes lite seg och karaktärerna fångade inte alls mitt intresse. Men efter ett tag började de växa allt mer och jag följde intresserat Lillys försök att nå toppen och förstöra vänskapen mellan Daniel och Camilla. Lilly är på sätt och vis mest intressant då hon inte är lika förutsägbar som Daniel och Camilla. Man vet ungefär vad de kan tänkas hitta på men med Lilly är det mer osäkert och det gör henne till en väldigt bra karaktär.

Själva storyn är väl kanske inget jag hoppar högt över utan är smått slätstruken. Kanske var jag inte på humör för just denna typ av story vad vet jag. Den lyfts emellertid upp av karaktärerna som överlag är starka. Jag stör mig dock en del på att det går så bra för dem, alla får vad de vill och det framställs för det mesta som att vägen dit är lätt trots att den beskrivs som svår. Jag vet att det låter motsägelsefullt men det är den känslan jag fick, det beskrivs att de har kämpat länge för vad de får men i boken så tar det ju bara några sidor innan de når sitt mål.

En helt okej bok som var rolig för stunden. Förmodligen ingen jag kommer att läsa om, men den är inte på något sätt dålig för det. Helt okej men inte fantastisk.

söndag 20 november 2011

Söndagscitat - Kungliga älskarinnor

”Vi kan bara spekulera över hur kvinnans lott i det västerländska samhället skulle ha förbättrats under de senaste fyratusen åren om Första Moseboken hade lagt skulden på den förföriske Adam för att han frestat den oskuldsfulla Eva med en banan.”

Kungliga älskarinnor – 500 år av makt, sex och rivalitet, av Eleanor Herman (s. 185)

lördag 19 november 2011

Så är jag som läsare

Hur är jag som läsare? Svarar på denna enkät från Enligt O tusen år efter alla andra ;) (Mina val är fetmarkerade)

Snabb / Långsam

Läser alla ord / Skummar en del (Skummar endast om det är en tråkig bok, som jag egentligen inte vill läsa men eftersom att jag ändå aldrig förmår mig att lägga ner böcker så blir det en del skummande då)

Gillar långa beskrivningar / Hoppar över det som inte får handlingen framåt (om de inte är för långa)

Kommer ihåg detaljer / Kommer ihåg i stora drag

Undviker tjocka böcker / Läser gärna tegelstenar

Tycker om tunna böcker / Tycker tunna böcker ofta saknar något (Har ingenting emot dem men tycker ofta att de slutar lite abrupt eller att det fanns mycket mer att berätta)

Idealboken är på mindre än 400 sidor / Idealboken är på mer än 400 sidor (Tycker nog att 400sidor är ganska perfekt så får väl ta mindre då)

Tjuvkikar på slutet / Läser aldrig slutet förrän boken är just slut (Nej fy, det är ju att förstöra halva nöjet att läsa slutet innan?)

Väljer efter omslag /Skiter fullständigt i ytan

Läser baksidestexter / Undviker baksidestexter

Väljer boken efter rekommendation / Vill helst välja själv

Rekommenderar ofta böcker till andra / Rekommenderar sällan böcker (Tror att folk kan tycka att det är smått jobbigt med mitt tjat, men de brukar tacka mig efteråt!)

Hör det jag läser i huvudet / Hör aldrig det jag läser

Gillar ljudböcker / Gillar inte ljudböcker (Perfekt när man är ute och går, cyklar eller vill göra något annat samtidigt. Eller när man är sjuk och inte orkar läsa men inte kan sova - perfekt!)

Läser främst böcker i en genre / Gillar att variera min läsning

Läser alltid på svenska / Läser på flera språk (Främst blir det på svenska, men ibland slinker någon bok på engelska, norska eller danska ner, men det är ovanligt)

Är bra på att komma ihåg böcker jag har läst / Glömmer lätt både titlar och författare

Skriver upp det jag läser / Skriver inte upp det jag läser (Det är ju halva grejen med bloggandet, att skriva ner allt man läser, fundera över dem och infoga allting i tusentals olika listor)

Läser varje dag / Läser mer sällan

Tycker läsning är avslappnande / Tycker läsning är ansträngande

fredag 18 november 2011

Högre än alla himlar, av Louise Boije af Gennäs

Högre än alla himlar handlar om sex vänner som är mellan 30-40års åldern. Författaren Sanna som ständigt glittrar på ytan men egentligen bär på ett mörker. Mäklaren Victor som är skojfrisk och glad men väldigt fördomsfull. Miljöintresserade Stefan som är familjefar och vill ge sina barn en bättre värld. Terapeuten Pella som är livrädd för konflikter och låter alla köra med henne. Skådespelerskan Liv som aldrig får några roller och till sist homosexuella Jalle som arbetar på UD och värnar om de små. Vi får följa dem i deras vardag under ca tre års tid då deras relationer till varandra utvecklas, de stiftar nya bekantskaper och möter nya problem.

Till en början var jag inte alls imponerad av den här boken, jag var snarare uttråkad och suckade tyst för mig själv över de över 500sidorna som jag skulle ta mig igenom. Men det visade sig att den bara behövde lite tid, efter de första 100sidorna var jag nämligen fast och kände en närhet till karaktärerna som gjorde att jag inte la ner boken på hela dagen.

Högre än alla himlar visade sig vara riktigt, riktigt bra på många sätt. Vi får möta karaktärerna på djupet och de döljer mer än vi kunde ana. Vi får följa dem genom de största lyckorna man kan uppleva såväl som genom det mest ofattbart grymma och under dessa resor utvecklas de och förändras på ett väldigt trovärdigt sätt.

Givetvis fascinerar vissa karaktärer mer än andra när det är sex huvudpersoner. Min favorit var till en början författaren Sanna som jag emellertid fick allt svårare för ju längre boken gick. Efter ett tag kom istället terapeuten Pella, miljöintresserade Stefan och krigshetsande Victor att bli de mest intressanta karaktärerna av olika anledningar. På sätt och vis fascineras jag mest över Victor som kom att utveckla ett sådant anmärkningsvärt starkt hat under bokens gång, vilket inte var något man väntat sig från början. Han är en intressant karaktär som jag egentligen inte alls förstår mig på, men det kanske är det som gör honom intressant?

Högre än alla himlar är en varm bok om kärlek och vänskap, som visar såväl livets lyckoämnen som dess svåraste tider. Och i takt med att karaktärerna utvecklas allt mer, utvecklas också historien som strax innan slutet når en höjdpunkt, dessvärre följt av ett antiklimax som hellre skulle ha strukits enligt mig. En väldigt läsvärd bok om livets enkla och svåra stunder.

torsdag 17 november 2011

Bokhög från biblioteket

Denna bokhög släpade jag med mig hem från biblioteket denna gången:



Mest skönlitteratur men även lite kurslitteratur. Är mest sugen på att läsa Fortfarande Alice, men jag har ju lovat mig själv att inte läsa så många böcker samtidigt så får skärpa mig och glömma bort de tankarna..

onsdag 16 november 2011

Bedragen, av Katerina Janouch

Bedragen handlar om Cecilia Lund som arbetar som barnmorska, är fyrabarnsmamma och lyckligt gift med mannen John. Livet flyter sin gilla gång tills en dag då en ung man står utanför deras dörr och säger att John är hans far. Allting rämnar och Cecilia börjar se allt fler sprickor i sitt liv.

Jag gillade verkligen den här boken som hade ett lätt språk som gjorde den behaglig att läsa, samtidigt som den är lagom spännande och även fylld med vardagliga problem. Jag fann att jag genast engagerade mig i historien och sympatiserade med huvudpersonen från första sidan. Det är lite ovanligt för mig som ofta är ganska kritisk till karaktärer i böcker, så det är härligt när man verkligen gillar dem - även om man givetvis inte alltid håller med dem i deras åsikter eller ageranden.

På många sätt är Cecilia en helt vanlig människa men på andra sätt enastående och även spännande då hon gör saker som man vanligtvis inte gör. De övriga karaktärerna blev ibland lite schablonartade men inte allt för överdrivet och således var det inget större irritationsobjekt.

Det här är den första boken i romanserien om Cecilia Lund och jag är definitivt intresserad av fortsättningen. En perfekt bok att läsa när man inte orkar tänka så mycket men ändå inte vill ha något allt för lättsmält.

tisdag 15 november 2011

Hungerspelens trailer har kommit!

Nu har trailern till Hungerspelen släppts!



Tycker att det ser riktigt bra ut, karaktärerna ser ut ungefär som jag tänkt mig och på det lilla som går att se känns ingen skådespelare dålig. Jag är dock lite skeptisk till hur huvudstaden presenteras, får se hur det ser ut i filmen sen. Tyckte att det kändes lite.. jag vet inte, robotaktigt(?) nu. Fast när jag tänker efter ska det ju vara lite sterilt... Det kanske egentligen ser ut exakt så som jag vill att det ska se ut? Haha det är nog för många intryck nu - efter en lååång väntan är ju trailern äntligen här!!

Längtar massa efter att se filmen nu! Men det är inte långt kvar till mars trots allt.

Har ni sett trailern? Vad tycker ni?

måndag 14 november 2011

Reserverade böcker på biblioteket

Nu ska jag snart hoppa upp på cykeln och ta mig till biblioteket. Det ligger nämligen böcker där och väntar på mig i reservationshyllan. Tycker att det här med reservationshylla är en himla smidig sak, det går så snabbt och lätt att komma dit, ta sina böcker, låna dem och så kånka iväg med dem. Jättebra när man är lite stressad! Således är min reservationslista på biblioteket ganska lång och välfylld, men i många böcker är jag på andra eller tredje, eller som värst sjunde köplats, så en viss väntan får man räkna med.

Hur gör ni? Brukar ni reservera böcker eller går ni alltid runt bland hyllorna och letar?

söndag 13 november 2011

Söndagscitat - Barnen på Bråkmakargatan

"Å, vi blev så glada! Vi fick dricka choklad och äta bakelser precis så mycket vi ville, och vi satt i gröna soffan hos Karlmans, och det var många människor runt omkring oss som surrade och pratade och allihop hade julklappspaket som dom hade varit och köpt, och utanför på gatan snöade det och det var fullt med grädde i bakelserna, det var en sån rolig dag. Det kom fram en tant som heter fru Friberg och började prata med pappa. Jonas och jag satt tysta, men Lotta, hon pratade värre än fru Friberg. Då sa pappa:
- Lotta, du får inte prata när stora människor pratar, du får vänta tills dom har slutat.
- Håhå, sa Lotta, det har jag nog försökt, men det går inte. För dom slutar ju aldrig."

Barnen på Bråkmakargatan, av Astrid Lindgren (s. 131-133).

Lotta får in ett sanningens ord minsann! För övrigt tycker jag inte om tanken att barn ska sitta tysta och synas men inte höras. Jag antar att Astrid höll med och lät Lotta prata på som ett litet uppror.

lördag 12 november 2011

Niceville av Kathryn Stockett

Niceville handlar om rasskillnader, orättvisor och ensamhet. Men den handlar också om kärlek, hopp och framförallt om vänskap.
Vi får möta de mörkhyade hembiträdena Aibileen och Minny som arbetar för "vita" familjer. Vi får följa deras vardag och de orättvisor och de lyckoämnen de möter. Men vi stiftar även bekantskap med Skeeter som är en av alla dessa barn som blivit uppfostrad och vuxit upp med den "svarta hemhjälpen". Skeeter har just återvänt från universitetet hem till sin hemstad. Hon ser emellertid inte sina vänner och deras liv på samma sätt längre och uppmärksammar orättvisorna som hembiträdena ofta möter. När Skeeter kommer i kontakt med Aibileen bestämmer de sig för att skriva en bok om hur det är att vara svart kvinna i Mississippi på 1960-talet. En bok som kan komma att riskera allt de äger och håller kärt...

Niceville är en underbar bok som jag verkligen inte ville lägga ifrån mig men ändå la ifrån mig för att fördröja nöjet av att läsa den. Trots att det egentligen inte händer nämnvärt mycket och att boken skulle kunna uppfattas som aningen långtråkig så faller jag med nöje in i det tempot, som förmodligen främst bärs upp av det underbara språket.

Jag gillade verkligen karaktären Skeeter, speciellt hur hon beskrevs som mänsklig, istället för att ha ett perfekt utseende med en nätt liten personlighet som av någon anledning tycks vanligt. Jag gillade även Aibileen som är en karaktär med en väldigt varm personlighet och som man inte kan annat än att älska. Minny hade jag aningen svårare för samtidigt som jag beundrade henne. Hon är förmodligen en av de mer komplexa karaktärer boken har att bjuda på med tanke på hennes humör och stolthet som blandas med den undergivenhet hon har i sitt eget hem.
Förutom huvudkaraktärerna gillade jag Hilly och Celia. Hilly av uppenbara orsaker, hon är verkligen en sådan person som man älskar att hata. Celia för att hon på något sätt kändes så liten och ömklig, man ville bara ta hand om henne. Jag tyckte dock att hon växte under bokens gång, men man kände ändå hela tiden att det gömde sig en väldigt snäll person inom henne från första början. Det skulle ha varit intressant att få följa hennes historia också, även om det givetvis inte hade så stor relevans för boken.

Något jag störde mig på var emellertid språket. Jag vet att jag nyligen sa att språket var underbart, MEN, det finns ett undantag. Nämligen att författaren valt att skriva inkorrekt i Aibileens och Minnys delar. Jag vet inte om det har med den svenska översättningen att göra, men jag antar att det inte är så att översättaren inte kan korrekt svenska eftersom att Skeeters kapitel är korrekt skrivna. Med inkorrekt och korrekt skrivna menar jag språkliga fel. I Minnys och Aibileens kapitel heter det exempelvis "Jag såg på han där han satt och lekte på golvet" eller "Du är en fin mänska, det är inte många mänskor som är det" medan det i Skeeters kapitel hade stått "Jag såg på honom där han satt och lekte på golvet" och "Du är en fin människa, det är inte många människor som är det". Just dessa meningar står inte i boken men denna typ av fel finns hela tiden, men bara i "de svarta" hemhjälpernas kapitel. Tycker det rimmar lite dåligt med bokens budskap att sända ut en bild av att Aibileen och Minny per automatik inte har ett riktigt språk bara för att de är just svarta hemhjälper.

Men i övrigt är det en underbar bok som passade riktigt bra att krypa upp i fåtöljen med nu när höstrusket är här. Väntar med spänning på att se filmen!

torsdag 10 november 2011

Tusen gånger starkare, av Christina Herrström


Tusen gånger starkare handlar om Signe som går sista året i högstadiet. Fast egentligen kan man säga att boken handlar om Saga som kommer ny i klassen och vänder allting upp och ner.

Signe är den tysta tjejen som pluggar och får bäst resultat på proven men aldrig vågar hävda sig. Saga är tvärtom, hon tar plats och visar att hon finns. Lärarna tycker att det är bra att Saga kommit till klassen, så att hon kan få de andra tjejerna att också våga ta för sig. Saga börjar då kämpa för att de andra tjejerna också ska ta plats, men när de väl gör det är inte lärarna så nöjda ändå. Det blir en obalans i klassen när tjejerna börjar breda ut sig liksom killarna, och således börjar en mycket insiktsfull kamp för jämlikhet i skolmiljön.

Detta var en mycket gripande och träffande bok. Det kändes som att jag förflyttades bakåt i tiden till min egen högstadietid, fast där fanns ingen Saga förstås. Det var så mycket som jag kände igen precis på pricken och jag blev väldigt berörd på flera sätt då det är tydligt vad detta mönster kan leda till och hur det hämmar människor.

Något jag tyckte var lite synd och som drog ner denna annars så perfekta bok, var den starka skiljelinjen mellan tjejerna och killarna. Detta är det enda som jag inte tycker stämmer överens med verkligheten helt och hållet, då jag nog tycker att det inte helt beror på kön utan också på popularitet, vem som får chansen att prata och ta plats i klassrummet.

Men detta var i övrigt en underbar bok som verkligen hade så rätt på så många punkter! Jag gillade också karaktären Saga enormt mycket, som ju är en reinkarnation av Astrid Lindgrens Pippi Långstrump – härligt fri från regler och begränsningar, resandes på havet med sin pappa och med ett ständigt ifrågasättande av sådant hon uppfattar som fel. Att få se en tonårig Pippi satte ju lite guldkant på boken.

Oj, oj vilken läsvärd bok! Alla som någonsin vistats i skolmiljön borde läsa denna bok!

onsdag 9 november 2011

Karismakoden, av Eva Kihlström


Karismakoden är som en liten inspirations- och träningsbok för att få bättre karisma.
Den går igenom ett antal olika sätt som vi sänder ut känslor på, bland annat genom kroppspråk, röstläge och minspel, och ger konkreta tips för hur man kan förändra eller förstärka sitt uttryckssätt.

Jag gillade den här boken skarpt då den gav många intressanta fakta och samtidigt resonerade på ett tydligt sätt kring uttryckssätt och vad det är som gör att vissa människor uppfattas ha god karisma. Det hela blir väldigt tydligt då det illustreras med många exempel där vissa människor tenderar att återkomma ett flertal gånger. Bland dessa finner vi Nelson Mandela, Marilyn Monroe, Elvis, Winston Churchill och Mark Levengood.

Det är fascinerande att läsa om dessa färgstarka personer och analysera vad det är som gör att de uppfattas karismatiska av så många människor. I dessa analyser visar författaren hur man själv skulle kunna göra för att utveckla dessa uppskattade sidor och drar ner det till en nivå som alla kan känna igen sig i, utan att man ska behöva vara känd sångare, statsminister eller programledare som de ovan nämnda personerna.

Ett minus är dock att det finns ett genomgående fokus på att hålla tal, vilket inte var det jag personligen var främst intresserad av och jag kan tycka att det finns väldigt många andra situationer då tal också är viktigt, och som skulle kunna ha tagits upp mer. Missförstå mig inte, många olika situationer tas upp men det är främst fokus på tal och författaren återvänder ständigt till just att hålla tal.

En väldigt intressant bok som kan ge många nya tankar och idéer om det egna uttryckssättet såväl som andras!

tisdag 8 november 2011

Att läsa flera böcker samtidigt

Jag brukar oftast läsa flera böcker samtidigt, ibland lite väl många böcker. Som nu, när det är över 3st skönlitterära böcker samtidigt. Jag har tänkt att jag ska försöka skärpa mig flera gånger men det blir liksom aldrig av. Men nu ska jag göra en kraftansträngning och försöka läsa ut de jag håller på med innan jag börjar på något nytt. Ska försöka ha max 2st skönlitterära böcker på gång samtidigt!

Det finns ju fördelar och nackdelar med att läsa flera böcker samtidigt men en nackdel som jag har börjat störa mig på allt mer på sistone är att det tar en hel evighet att läsa ut böckerna eftersom att man läser lite ur varje hela tiden. Så nu ska det blir ordning och reda - ska bara stå emot frestelsen att påbörja fler böcker nu när jag ska beta ner antalet böcker som läses. Vi får väl se hur det går...

måndag 7 november 2011

Gardell har kommit ut med ny bok


Jonas Gardell har ju nyligen kommit ut med en ny bok och det är ju såklart spännande! Det var länge sedan jag läste något av honom och känner att det är på tiden! Så jag rotade lite i min bokhylla för att se vad jag kunde hitta där med namnet Gardell, det blev några stycken i alla fall: Frestelsernas berg, En komikers uppväxt (både som kassettbok och som pocket), Ett ufo gör entré, Jenny (både som ljudbok och vanlig pocket), Så går en dag ifrån vårt liv och kommer aldrig åter och Vill gå hem.

Av dessa är En komikers uppväxt, Ett ufo gör entré och Jenny mina absoluta favoriter, vilket kanske delvis beror på att det var så jag introducerades in i Gardells författarskap som jag ibland helt och hållet levt i. Men annars tycker jag också väldigt mycket om Så går en dag ifrån vårt liv och kommer aldrig åter som har en sådan underbar titel och är sådär härligt "gardellig". Den påminner en del om Vill gå hem som jag också tycker mycket om.

Jag har också serien De halvt dolda som Gardell skrev åt svt. En extremt bra serie som har alla de typiska Gardell-ingredienserna och som är sådär perfekt vacker och rörande i sin misär. Rekommenderar både den och böckerna ovan starkt! I De halvt dolda inleds varje avsnitt med att förklara att det här är berättelsen om de som fick leva och det här är berättelsen om de som inte fick leva - de halvt dolda. Inledningen är väldigt bra och fångar känslan på serien på ett väldigt snyggt sätt, återkopplat till kompisitionen i gamla porträtt.

Om man vill introduceras i Gardells författarskap skulle jag rekommendera att man läser En komikers uppväxt som är den första boken i serien om Juha, och sedan fortsätter med de andra två böckerna i triologin. Andra bra ingångar kan vara Präriehundarna (som jag vet att jag äger, men som nog blivit utlånad och inte tillbakalämnad) eller Fru Björks öden och äventyr som jag båda tycker är väldigt typiska för hur Gardell skriver, berättar och behandlar sina historier och dess karaktärer.

Själv ska jag i vinter kika närmare på en av de få böckerna jag inte läst ur Gardells författarskap - Om Jesus. Hinner jag med det så vill jag gärna även läsa Om Gud som inte heller blivit läst än. Ser fram emot båda två och även såklart den nya boken som nu kommit!

söndag 6 november 2011

Söndagscitat - Vad mina ögon har sett

"Jag vill följa med dem när de går åt vänster, men en SS-soldat kastar mig brutalt åt höger. Allt går så förfärligt fort! Jag vill gå med dem, men någon slet bort oss från varandra, och där står jag bredvid min syster Eva och ser min mamma och lillasyster försvinna åt andra hållet. Mamma vänder sig om och tittar på mig. Den blicken ska jag bära med mig så länge jag lever."

Vad mina ögon har sett, av Magda Eggens och Rose Lagercrantz (s. 34-35).

lördag 5 november 2011

På grund av Leon, av Jenny Leeb

På grund av Leon är en bok om vänskap och svek. Maja och Angelica är bästa vänner, men när Maja åker till USA för en tid händer det som inte får hända, Angelica ligger med Leon som är Majas pojkvän och någonting går ohjälpligt sönder.
Sex år senare träffas Maja och Angelica igen på Leons begravning och de försöker nu sakta närma sig varandra för att se om det kanske finns någon vänskap kvar trots allt som hänt.

På grund av Leon är en lättsam bok som piggar upp för stunden, men knappast en bok som man bär med sig någon längre tid, eller ens dagen efter. Den är emellertid bra i sin genre och karaktärerna känns trovärdiga. Personligen fastnade jag mycket mer för den svekfulla Angelica än för Maja som tycks ha huvudet väldigt högt i det blå. Angelica känns mer jordnära och kanske är det därför jag har lättare att ta till mig henne. Karaktären Maja föll mig i alla fall inte i smaken och ännu mindre hennes jobbiga mamma.

En bra bok om man söker något lättsamt men väntar man sig ett djupare budskap får man nog leta efter en annan bok.

fredag 4 november 2011

Astrid Lindgren - en levnadsteckning, av Margareta Strömstedt

Astrid Lindgren - en levnadsteckning är en varm och kärleksfull beskrivning av Astrid Lindgren och hennes liv. Vi får ta del av hennes barndom, ungdomsår, vuxenliv och till sist hur hon valde att leva på ålderns höst.
Strömstedt ger oss en person bakom alla underbara böcker och det är en väldigt fin människa vi presenteras för, mångsysslande, kvick och framförallt väldigt kärleksfull.

Jag tyckte om den här boken, den gav Astrid Lindgren en mer komplett personlighet - oftast är hon ju endast den där snälla gamla sagotanten, men här får vi ta del av många andra sidor.
Det finns ingen kritik riktad mot Astrid utan Strömstedt ger oss bara en beskrivning av en underbar person som gett så många människor lycka. Och det är väl en bild som många delar med henne?

En fin bok om Astrid Lindgren, så som vi föreställer oss henne, men med en mer djupgående beskrivning av hennes liv och person. Läsvärd om man tycker om denna hyllade författare!

torsdag 3 november 2011

En veckas läsning framöver!

Har lite ledigt nu i veckan och tänkte försöka fylla tiden med så mycket läsning som möjligt! Efter att ett antal goda betyg trillat in så kan jag dessutom göra det med gott samvete, vilket alltid känns mycket bättre! Jag ska emellertid få tid att ta mig igenom Tuchmans kloss till bok också, helst under helgen men vi får nog allt se hur det går med den saken.

Nu ska jag dyka ner i Den glömda trädgården av Kate Morton och varva detta med lite kurslitteratur då och då (= kurslitteraturen kommer att ligga bredvid soffan oöppnad, men ändock närvarande vid läsandet, de blir bara inte lästa själva).

onsdag 2 november 2011

Läst i Oktober

Bedragen, av Katerina Janouch (Recension här)
Bekantas bekanta, Mats Strandberg (Recension här)
Bitterfittan, av Maria Sveland (Recension här)
Det svenska samhället 800-1720, av Thomas Lindkvist & Maria Sjöberg
Europa i världen - Medeltiden, av Dick Harrison
Glappet, av Christina Herrström
Katitzi, Rosa och Paul, av Katarina Taikon (Recension här)
Köp inte den här boken! av Ann-Christin Gramming (Recension här)
Niceville, av Kathryn Stockett (Recension här)
Skadad, av Cathy Glass (Recension här)
Sluta kämpa - Börja leva, av Sanna Ehdin (Recension här)
Stil, av Camilla Thulin

Antal böcker lästa: 12st
Skönlitteratur: 6st
Facklitteratur: 2st
Barn- och ungdomsböcker: 1st
Sanna historier: 2st

De jag tycker bäst om var:
Bedragen, Niceville och Skadad.

(Rödmarkerade = Läst innan)

tisdag 1 november 2011

Månadens Boktips!

Högre än alla himlar, av Louise Boije af Gennäs

En väldigt fin bok om livet svåra och lyckliga stunder.
Handlingen utgår från sex kompisar i 30-40 års åldern som vi får följa under ca tre års tid. Det är författaren Sanna som ständigt glittrar men egentligen bär på ett mörker, Victor som är den ständiga lurifaxen, Stefan som kämpar för miljön, Pella som är rädd för konflikter, Jalle som är homosexuell och jobbar på UD och så Liv som är skådespelare men aldrig får spela.

Vi möter dessa människor när deras liv förändras och vi får följa dem genom det mest otänkbara såväl som genom den största lyckan på jorden.

En varm och gripande bok om vänskap.