torsdag 13 oktober 2011

Köp inte den här boken! av Ann-Christin Gramming

Köp inte den här boken! är ett utdrag från Ann-Christin Grammings blogg som hon hade under år 2007 då hon införde köpstopp i sitt liv, endast med undantag av nödvändiga saker.

Boken var på många sätt fascinerande och förde flera intressanta diskussioner kring hur konsumtionen påverkar samhället och våra liv.

Jag fastnade också en del för de avsnitt som handlade om tid och hur man kanske inte behöver arbeta 100% utan istället kanske kan dra ner det lite för att hinna leva också.
Man ska ju trots allt inte leva för att arbeta utan snarare arbeta för att leva.

Jag tyckte dock att vissa val av nödvändigheter var lite lustiga, exempelvis hur alkohol ansågs som en nödvändighet vid vissa tillfällen men att julklappar och presenter inte ansågs vara nödvändiga. För mig personligen tycks vissa val lite lustiga men alla gör ju som de vill.

Överlag en intressant bok men jag måste ju erkänna dock att jag inte läste vartenda litet ord, utan skummade en del och hoppade till stor del över avsnitt om tillfälliga förkylningar och liknande.

2 kommentarer:

  1. Det låter som en intressant bok! Jag tycker att dagens konsumtionssamhälle verkligen håller på att spåra ut. Vi i väst konsumerar ju så mycket att det skulle behövas sju jordklot..! Tråkigt att vi förstör för kommande generationer! Själv skippar jag både alkohol och julklappar. ;) Det är roligast att köpa presenter till sig själv när man verkligen behöver dem. Och böcker lånar jag mestadels från biblioteket (förutom favoritböcker, som jag gärna köper). Jag brukar ändå inte läsa om dem flera gånger. :)

    SvaraRadera
  2. Ja den var absolut läsvärd! Just konsumtionshetsen är verkligen något hon trycker på i den här boken, så sådant finns det mycket av att läsa här om det intresserar :)

    Jo jag förstår absolut tanken med att skippa presenter men det kändes som en lite underlig prioritering att välja bort barnkalas för att barnen inte kan ge presenter, och ändå se sådant som alkohol som en "nödvändighet".

    SvaraRadera