fredag 18 november 2011

Högre än alla himlar, av Louise Boije af Gennäs

Högre än alla himlar handlar om sex vänner som är mellan 30-40års åldern. Författaren Sanna som ständigt glittrar på ytan men egentligen bär på ett mörker. Mäklaren Victor som är skojfrisk och glad men väldigt fördomsfull. Miljöintresserade Stefan som är familjefar och vill ge sina barn en bättre värld. Terapeuten Pella som är livrädd för konflikter och låter alla köra med henne. Skådespelerskan Liv som aldrig får några roller och till sist homosexuella Jalle som arbetar på UD och värnar om de små. Vi får följa dem i deras vardag under ca tre års tid då deras relationer till varandra utvecklas, de stiftar nya bekantskaper och möter nya problem.

Till en början var jag inte alls imponerad av den här boken, jag var snarare uttråkad och suckade tyst för mig själv över de över 500sidorna som jag skulle ta mig igenom. Men det visade sig att den bara behövde lite tid, efter de första 100sidorna var jag nämligen fast och kände en närhet till karaktärerna som gjorde att jag inte la ner boken på hela dagen.

Högre än alla himlar visade sig vara riktigt, riktigt bra på många sätt. Vi får möta karaktärerna på djupet och de döljer mer än vi kunde ana. Vi får följa dem genom de största lyckorna man kan uppleva såväl som genom det mest ofattbart grymma och under dessa resor utvecklas de och förändras på ett väldigt trovärdigt sätt.

Givetvis fascinerar vissa karaktärer mer än andra när det är sex huvudpersoner. Min favorit var till en början författaren Sanna som jag emellertid fick allt svårare för ju längre boken gick. Efter ett tag kom istället terapeuten Pella, miljöintresserade Stefan och krigshetsande Victor att bli de mest intressanta karaktärerna av olika anledningar. På sätt och vis fascineras jag mest över Victor som kom att utveckla ett sådant anmärkningsvärt starkt hat under bokens gång, vilket inte var något man väntat sig från början. Han är en intressant karaktär som jag egentligen inte alls förstår mig på, men det kanske är det som gör honom intressant?

Högre än alla himlar är en varm bok om kärlek och vänskap, som visar såväl livets lyckoämnen som dess svåraste tider. Och i takt med att karaktärerna utvecklas allt mer, utvecklas också historien som strax innan slutet når en höjdpunkt, dessvärre följt av ett antiklimax som hellre skulle ha strukits enligt mig. En väldigt läsvärd bok om livets enkla och svåra stunder.

3 kommentarer:

  1. Intressant. Den här boken är en av två som jag givit upp att läsa efter bara några kapitel under 2011.

    SvaraRadera
  2. Jag förstår varför, men jag tyckte verkligen att den tog sig efter ett tag!

    SvaraRadera
  3. Jag tyckte också om den, välskriven och realistiskt skrivet. :-)

    SvaraRadera