lördag 9 juli 2011

Tre veckor över tiden, av Gunnel Beckman


Tre veckor över tiden handlar om Mia som snart ska fylla 18 år och är orolig för att hon kan vara gravid. Mensen har inte kommit på tre veckor trots att hon ihärdigt väntat och väntat. Om hon är gravid vet hon inte vad hon vill göra, behålla barnet eller göra abort? Hennes pojkvän Janne vill att de ska gifta sig och att Mia ska stå i kokvrån och steka köttbullar. Men Mia är osäker, mamma har ju ofta sagt att man borde få tid att utbilda sig och bli något – inte bara bli morsa. Men är det verkligen rätt med abort? Måste man bli skräckslagen för att förstå vad det finns för risker?

Det är intressant att följa Mias vånda och boken borde faktiskt läsas i skolans undervisning. Trots att Mia inte är övertygad om att hon är gravid, då hon väntar på testresultatet under bokens handling, så väger hon argument för och emot att behålla barnet och en mycket intressant diskussion förs kring abort och huruvida det är rätt eller ej.

Det märks att boken är från 70-talet ibland i resonemangen men den är fortfarande aktuell. Beckman lyckas dessutom beskriva Mias känslor på ett träffande och igenkännande sätt. Det är även ett plus att farmor, pappa och pojkvännen Janne inte alltid reagerar på ett sätt som är förväntat och således blir boken inte för uppenbar.

Väldigt läsvärd bok om våndan inför att eventuellt vara gravid och inte alls vara redo för det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar