tisdag 28 augusti 2012

Katitzi - Uppbrott, av Katarina Taikon

Den trettonde och sista boken i Katarina Taikons självbiografiska serie om den romerska flickan Katitzi. Här möter vi en femtonårig Katitzi som för första gången ska medverka i en film och det är hon som är stjärnan. Alla ska närvara och de ska filma en romersk fest med glädje och sång. Men bland skådespelarna finns också Lazi och hans familj...

------------------------------------------------------------------

Den sista boken om Katitzi handlar mycket om avslut och val. Det är dags för Katitzi att välja vad hon vill göra med sitt liv och hon måste dessutom stå upp för sin rätt för att komma vidare i livet. Detta dras till sin spets när Lazi drar henne inför kris, en romersk domstol, för att ha lämnat honom trots att de fortfarande är gifta enligt romersk lag.

Det märks att Katitzi har växt upp och blivit en ung kvinna. Hon resonerar annorlunda och hittar ett lugn som vi inte tidigare sett i serien. Men samtidigt är hon också väldigt rädd. Det tycks som att hon, när hon väl fått en form av trygghet i sitt nya hem, kunnat möta alla sina gamla demoner och det är tydligt att dessa gör henne skräckslagen. Allt det lidande hon tvingats utstå rullas därför upp i denna bok, men Katitzi får också en chans att börja bearbeta detta.

Att låta serien avslutas med just denna händelse är ett smart val, eftersom att det tydliggör det Katarina Taikon understrukit hela tiden - hur romer behandlas och hur omgivningen ser på dem. Skiljaktigheterna blir tydliga och hon sätter punkt för det hon vill få fram. Detta kommer alldeles särskilt bra fram i slutet, i de allra sista raderna som visserligen är något tunga men också uppmanar till förändring.
Och förmodligen uppnår Katarina Taikon åtminstone viss förändring med sina böcker. Många fler människor har fått en inblick i romers liv och förhoppningsvis har många människors inställning förändrats.

Jag har väldigt svårt att bara släppa Katitzi och därför kommer det en sammanfattande kommentar kring hela serien lite senare...

Jag har tidigare recenserat:
Katitzi
Katitzi och Swing
Katitzi i ormgropen
Katitzi rymmer
Katitzi, Rosa och Paul
Katitzi i Stockholm
Katitzi och Lump-Nicke
Katitzi i skolan
Katitzi Z-1234
Katitzi barnbruden
Katitzi på flykt
Katitzi i Gamla Stan

4 kommentarer:

 1. Svar
  1. Oj, svårt att förklara men man kan väl säga att Katitzi på många sätt får en nystart i livet men med många motgångar i form av hemska minnen och en svår kamp för romers rättigheter.

   Radera
 2. Jag har försökt hitta kattizi böcker, men dom fins inte mer, har två frågor.
  1. vad hände med rosa?
  2. Han Laxi hur blev det med honom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta böckerna brukar finnas att låna på bibliotek och en hel del går att få tag på begagnat :)

   De flesta karaktärerna lämnas där de är i sista boken och vi får inte veta så mycket mer om vad som händer efter sista boken.

   Radera