måndag 13 augusti 2012

Katitzi barnbruden, av Katarina Taikon

Katitzis pappas fru behandlar Katitzi allt värre och slår henne flera gånger varje dag. Pappa Taikon försöker finna en väg ut för Katitzi och när ett löfte gör sig påmint bestämmer han sig för att Katitzi bör giftas bort...

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Den tionde boken om Katitzi gör mig fly förbannad! Jag riktigt kokar av ilska under hela boken. Dels har jag svårt att se att det kan vara bra att en trettonåring gifter sig, då en trettonåring fortfarande är ett barn i mina ögon, dels är anledningen till bröllopet också hemsk - Taikon kan inte få sin fru att sluta misshandla Katitzi och löser detta genom att gifta bort henne. Jag tycker att det är förskräckligt och jag förstår verkligen inte hur Katitzis pappa resonerar. Jag kan förstå att han inte vill lämna sin fru med tanke på att de har barn tillsammans men det måste väl ändå vara möjligt att låta Katitzi bo hos sin bror eller hos andra släktingar. Ingenting kan egentligen stå i vägen när vi talar om ett barn som blir grovt misshandlad framför ens ögon. Och vad gör Katitzis pappa? Jo han suckar och önskar att livet vore bättre för Katitzi.

Katitzis pappa framställs som en snäll man som vill göra allting för sina barn och som älskar dem högt. Han kritiseras inte och upphöjs en del till skyarna. Allt han gör som inte faller väl ut förklaras med att han har det svårt och är sjuk. Det känns som att Katarina Taikon kanske inte riktigt ser sin far på ett nyanserat sätt.
Pappa Taikon verkar inte alls vara en elak man, det är inte det, det är mer att han tycks tro att allting ligger utom hans förmåga att påverka. Men det är inte en omöjlighet att få sin fru att sluta slå ihjäl sin dotter. Det ska inte vara en omöjlighet. Och inser man att ens fru inte kan sluta misshandla dottern, så ska det inte vara omöjligt att låta dottern bo någon annanstans. Att bara låta henne på hos sin storebror Paul, vilket också föreslås, vore ju mycket bättre. Men istället suckar pappa Taikon och undrar varför livet är svårt.

Att Katitzi sedan får stå barnbrud som en lösning på problemet gör mig också förbannad och jag lider med denna lilla flicka som absolut inte vill gifta sig eller flytta hemifrån. Jag kan förstå att man har en tilltro till barnbröllop om detta tillhör gamla seder, vilket det förklaras göra av Taikon, men att använda det som en utväg för att flickan inte ska bli slagen till döds, det tycker jag är hemskt och helt förkastligt.

Jag har inte tidigare funderat så mycket över Katitzis pappas roll i det hela men efter denna boken har jag svårt för honom, hur sjuk han än är. Det är givetvis svårt för honom också, men jag anser ändå att föräldrar ska försöka skydda sina barn till varje pris. Att pappa Taikon dessutom har mage att själv slå Katitzi när hon gjort något, upprör mig också otroligt mycket. Hur kan man misshandla sitt barn när man vet att hon får utstå grov misshandel varje dag och att det är man själv som låter det pågå!?

Mot slutet av boken framkommer det även att Katitzis liv som gift inte kommer att bli lätt och om jag minns historien rätt så förändras inte hennes situation avsevärt från vad hon tidigare fått genomgå.

Nästa bok i serien är Katitzi på flykt

Jag har tidigare recenserat:
Katitzi
Katitzi och Swing
Katitzi i ormgropen
Katitzi rymmer
Katitzi, Rosa och Paul
Katitzi i Stockholm
Katitzi och Lump-Nicke
Katitzi i skolan
Katitzi Z-1234

6 kommentarer:

 1. Jag läste alla böckerna om Katitzi när jag var i slukaråldern men jag minns inte alls det elände som du beskriver i dina recensioner. Förmodligen var jag för ung för att förstå på riktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan nog ha varit så, för jag misstänker att det var samma sak för mig. Jag läste dock inte alla böcker, det här var nog den sista boken de hade på biblioteket när jag var liten. Men även innan här finns det mycket hemskheter om kriget och Katitzis egen situation som nog gick en del över huvudet på mig, förmodligen för att Katarina Taikon ändå tycks försöka lägga det mesta mellan raderna för att behålla barnen som målgrupp.

   I början av serien var det mest nostalgiskt mysigt att läsa om dessa böcker, för Katarina Taikon är verkligen en bra författare. Men ju längre serien går desto mer förbannad blir jag och hela hjärtat värker ju mer Katarina Taikon avslöjar. De sista tre böckerna i serien var nästan en pina att läsa.

   Radera
 2. Svar
  1. Åh, vet du vilken det är i serien? :)

   Radera
 3. Det är synd att de bara finns att köpa på antikvariat numera, de där böckerna. Jag har läst alla och tycker att de är väldigt, väldigt bra. Vi får inte glömma bort Katitzi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det skulle vara kul att få tag på dem, har fått låna från biblioteket nu.

   Där sa du något bra, vi får inte glömma Katitzi och alla andra som varit eller är i hennes situation! Jag tycker att Katarina Taikon på ett skickligt sätt synliggör många problem i böckerna, som vi alla borde uppmärksamma mer för att förhindra.

   Radera