lördag 18 augusti 2012

Katitzi på flykt, av Katarina Taikon

I den elfte boken om Katitzi möter vi henne förtvivlad och ensam. Hon behandlas mycket illa av sin nya man Lazi och blir både misshandlad och våldtagen. Hon bestämmer sig därför för att fly. Men när hon flyr skadas familjens heder och hon eftersöks därför av alla romer i landet...

----------------------------------------------------------------

Det märks väldigt väl att historien har gått framåt och att Katitzi mognat som en följd av allt hon tvingas uppleva. Hon är inte längre den lilla flicka vi träffade för bara några få böcker sedan. Hon har mognat och tänker och talar nu på ett helt annat sätt än tidigare.

Taikon lyckas porträttera denna utveckling på ett bra sätt, men hon lyckas också framställa Lazi och hans familj på ett bra och genomtänkt sätt. Hon får fram såväl Lazis tankar som hans mor Saras och vi förstår således att det finns gråa skiftningar i familjen och att alla inte ser på Katitzi på samma sätt, även om hon behandlas väldigt illa av samtliga med tanke på vad de gör eller vad de tillåter göras mot henne.

Vi får också små glimtar av pappa Taikon och det står klart att han bara har en liten tid kvar att leva. Jag har dock fortfarande mycket svårt att förstå varför han agerar som han gör gentemot Katitzi. Vi får också från Saras perspektiv veta att alla vet om hur tanten misshandlat Katitzi men att pappa Taikon själv tycks vara "blind för det". Det kan man ju tro vad man vill om. Ser man inte att ens dotter nästan misshandlas till döds, ja, då har man sannerligen svårigheter i sin iakttagelseförmåga.

Det dras många paralleller i boken till Nürnbergrättegångarna, vilket förs in på ett bra sätt. Taikon för där också en diskussion kring om det går att rättfärdiga sitt handlande med att säga att man bara lydde order, och för ner detta på berättelsens nivå på ett snyggt sätt.

Historien blir allt mörkare ju längre vi kommer och vi har helt klart lämnat barnböckerna bakom oss. Istället för lekar och vilja att få gå i skolan, får vi nu inblick i våldtäkter, misshandel, förnedring, orättvisor och inte minst nazisternas (och Sveriges) hemska behandling av romer.

Nästa bok i serien är Katitzi i Gamla stan

Jag har tidigare recenserat:
Katitzi
Katitzi och Swing
Katitzi i ormgropen
Katitzi rymmer
Katitzi, Rosa och Paul
Katitzi i Stockholm
Katitzi och Lump-Nicke
Katitzi i skolan
Katitzi Z-1234
Katitzi barnbruden

2 kommentarer:

  1. Den ska jag läsa! För jag har alltid älskat Katitziböckerna och filmerna men har haft svårt att få tag på dem när jag gick i skolan på landet. Men de kanske finns på bibblan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att bibliotek i större städer bör ha hela serien i alla fall, men vet att det ibland kan fattas vissa delar. Hoppas att du får tag på alla! :)

      Radera