onsdag 15 augusti 2012

Slut på Moa Martinson-utmaningenNu den 15 augusti har min egen utmaning där jag satt Moa Martinson i fokus tagit slut och det är dags för en liten utvärdering.

De här böckerna skulle jag läsa av Moa Martinson:
1. Kvinnor och äppelträd
2. Livets fest
3. Mor gifter sig
4. Kyrkbröllop
5. Kungens rosor

Jag tänkte även läsa biografin Moa Martinson - Ordet och kärleken av Kerstin Engman.

I slutändan lyckades jag läsa Kvinnor och äppelträd, Livets fest, Mor gifter sig, Kyrkbröllop, Kungens rosor  och slutligen även Moa Martinson - Ordet och kärleken.

Är faktiskt lite chockad över att jag faktiskt hann med alla, jag har annars en förmåga att i alla fall ha ett par böcker kvar på mina listor. Är därför mycket nöjd med det här resultatet!

Mina recensioner på böckerna kan hittas här:
Kvinnor och äppelträd
Livets fest
Mor gifter sig
Kyrkbröllop
Kungens rosor
Moa Martinson - Ordet och kärleken

Moa Martinson visade sig vara en riktigt bra författare! Jag hade inte läst en enda bok av henne innan, men jag blev verkligen glatt överraskad. Jag började med Kvinnor och Äppelträd och det var en av mina favoriter. Moas debut kommer med sprak och dunder och hon slår ett slag mot alla orättvisor i samhället och de plågor som fattigdomen för med sig. En väldigt bra bok som satte en intressant ton på hennes författarskap. Hade boken kommit idag hade jag längtat mig galen efter nästa utgivning!
Sedan fortsatte jag med Livets fest och den var dessvärre inte något för mig. Kanske blev det lite för rörigt för min smak, med alldeles för många karaktärer som vi hoppade emellan ständigt. Men efter denna läste jag Moas självbiografiska trilogi om sin egen uppväxt som omfattar böckerna Mor gifter sig, Kyrkbröllop och Kungens rosor. Kyrkbröllop var här den klart bästa boken, men alla tre visar verkligen på Moas engagemang för de frågor hon tar upp och språket är väldigt vackert.
Slutligen lästes även biografin Moa Martinson - Ordet och kärleken som är en mycket fin biografi över Moas liv, som både problematiserar och målar ett vackert porträtt av Moa som person och professionell.

Överlag gillade jag de flesta böckerna och både Kvinnor och Äppelträd och Kyrkbröllop älskade jag! Det är inte svårt att förstå varför Moa fortfarande läses och varför hon uppmärksammats så mycket. Hon verkar ha varit helt fantastisk och hennes sätt att beskriva känslor och situationer så brutalt ärligt, gjorde att jag föll direkt för hennes stil. Jag måste ju också erkänna att som gammal Norrköpingsbo, låg en stor del av nöjet i att känna igen nästan alla platser hon beskriver och få fantisera om hur det såg ut på den tiden. Här nedan finns en bild på statyn över Moa, i just Norrköping.

Sammanfattningsvis är jag mycket nöjd med den första delen av mitt Författare i fokus. Jag fick verkligen en intressant inblick i Moa Martinsons författarskap och det ska bli riktigt roligt att få fortsätta läsa hennes andra böcker.


Även Beroende av böcker antog utmaningen och har recenserat Kvinnor och Äppelträd, Mor gifter sig, Kyrkbröllop och Moa Martinson - Ordet och kärleken. Det var väldigt roligt att någon annan också ville hoppa på, stort tack för det!

Nästa författare i fokus kommer inom ett par dagar!

3 kommentarer:

 1. Visst är Moa bra, vi får inte glömma henne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja verkligen, hennes verk borde bevaras till många framtida generationer så att de också får ta del av hennes berättelser.

   Radera
 2. SV: jag tycker nog om filmen mer. Man får en klarare bild där av karaktärerna tycker jag konstigt nog. Men helt okej sommarläsning ändå. Så jo då, den går att läsa :)

  SvaraRadera