lördag 4 augusti 2012

Katitzi i skolan, av Katarina Taikon

Katitzi i skolan är den åttonde boken i Katarina Taikons självbiografiska serie om den romerska flickan Katitzi. I denna bok får Katitzi äntligen börja skolan och lära sig saker som de andra barnen. Men allting blir inte riktigt som hon tänkt sig och i skolan är man inte fullt så fördomsfri som man kunde önska...

-------------------------------------------------------------------

I den åttonde boken har serien börjat ta lite fart igen. Ett par böcker bakåt har det mest stått och stampat men nu börjar det bli lite mer fokus igen och historien förs framåt.
Här möter vi Katitzi i skolmiljön och det är på många sätt fruktansvärt hur hon behandlas av de andra barnen och somliga av skolans anställda.


Det här är en av de böcker som verkligen har ett specifikt ämne, även om också parallella historier pågår runt omkring. Överlag är detta emellertid en av de bättre böckerna, delvis på grund av den inblick vi får i svenska skolans behandling av romer under andra världskriget.

I och med den rasism som vi får möta i skolan, leds också serien på ett bra sätt tillbaka till de hemskheter som sker i kriget, vilket vi får stifta närmare bekantskap med i nästa bok.

Nästa bok i serien är Katitzi Z-1234

Jag har tidigare recenserat:
Katitzi
Katitzi och Swing
Katitzi i ormgropen
Katitzi rymmer
Katitzi, Rosa och Paul
Katitzi i Stockholm
Katitzi och Lump-Nicke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar