fredag 27 juli 2012

Eva&Adam - Lyckliga idioter av Måns Gahrton och Johan Unenge


Eva och Adam är inte ihop och det känns svårt att vara kompisar. Plötsligt kommer också Petra in i bilden, Annikas nya plastsyster. Adam och Petra fattar tycke för varandra och Eva inser att hon fortfarande är kär i Adam, men nu är allting försent. Eller?

------------------------------------------------------------------------------------------

Den tolfte och sista (på sätt och vis) boken om Eva och Adam är ett bra avslut på en bra serie. Jag tycker om den här boken, det är mycket som händer och för ovanlighetens skull är det Adam som går vidare och Eva som blir ensam kvar.

Har man sett filmen Eva och Adam - Fyra födelsedagar och ett fiasko känner man igen mycket därifrån. Det är konserten som Eva och Petra ska sjunga på, Tobbe som träffar Sara och Annika som bara kan tänka på David. Men i fokus står såklart Eva och Adam. Eva som vill ha tillbaka Adam och Adam som är kär i Petra och som kanske, kanske har glömt bort sina känslor för Eva?

Gahrton och Unenge lyckas få till ett bra slut där de största karaktärerna får ett bra avslut på sina respektive historier. Eva och Adams förhållande kommer till sin spets och vi får veta hur det hela kommer att sluta. Men vi får även ta del av Alexanders framtidsdrömmar och hur han inser att fotboll inte är hans grej, han ska bli musiker istället. Och så blir vi lugnade av att Annika äntligen träffat någon att tycka om, någon som passar henne. Till och med Evas odrägliga storebror Tobbe hittar någon att bli kär i.

Karaktärerna runt omkring de allra största, exempelvis klassens alla figurer såsom Jonte och Kalle, får vi inte veta så mycket mer om. De får lämna plats för de mest grundläggande karaktärerna och kanske är det helt rätt såhär i slutet av en serie. Men jag skulle allt bra gärna ha velat veta vad som hände med Jonte och hans alkoholiserade pappa och med Kalle som ofta var ensam och utanför.

Allt som allt är det emellertid ett väldigt bra avslut på serien och det känns okej att lämna karaktärerna här och låta dem leva vidare utan vår vetskap...

Nej, egentligen vill jag veta mycket mer - vem försöker jag lura?

Nåja, det finns ju faktiskt en bok kvar i serien. Boken som utspelar sig innan allting började, innan Eva och Adam först träffades - Eva&Adam - Första ögonkastet.

Har tidigare recenserat:
Eva&Adam - En historia om plugget, kompisar och kärlek
Eva&Adam - Att vara eller inte vara ihop
Eva&Adam - Bästa ovänner
Eva&Adam - Fusk och farligheter
Eva&Adam - Jul jul pinsamma jul
Eva&Adam - Sista pyjamaspartyt
Eva&Adam - En midsommarnattsmardröm
Eva&Adam - Inte som en dans
Eva&Adam - Prins eller vanlig groda
Eva&Adam - Solen skiner, sura miner
Eva&Adam - Rätt tjej och fel kille

2 kommentarer:

  1. Älskade att läsa Eva & Adam böckerna när jag gick i mellanstadiet :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag med, älskar dem fortfarande! :)

      Radera