tisdag 31 juli 2012

Livets fest, av Moa MartinsonLivets fest är en bok som skildrar många människors liv och vi befinner oss i Norrköping under 1800-talet. Vi möter bönder och godsägare, såväl som pigor, gatmajor och sömmerskor. Gemensamt väver deras historier en berättelse om hur livet kunde gestalta sig under denna tid.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Livets fest är på många sätt en intressant historia som har ett bra upplägg. Det är samtidigt roligt att veta att Martinson baserat uppgifterna på verkliga händelser och människor. Och jag kan ju såklart inte låta bli att tycka att det är väldigt roligt att höra om alla gator inne i Norrköping och orter utanför staden, såsom Vånga och Kuddby med tanke på att det är här jag växt upp. Men något fattas.

Ja, jag vet faktiskt inte riktigt om jag kan sätta fingret på det, men någonting fattas. Kanske har jag svårt att leva mig in i alla dessa olika människoöden. Eller så är det att jag inte fastnar för någon speciell karaktär, vilket brukar få mig att tappa intresset rätt snabbt. Det kan för all del också vara själva utgåvan som hade liten och ihoptryckt text med sidor som nästan ramlade av.

Något är det i alla fall, för denna bok griper mig inte alls så mycket som Kvinnor och Äppelträd gjorde. Där kände jag verkligen hur jag satt i Moas sällskap medan hon berättade för mig hur allting var. Men här sitter hon inte bredvid mig. Hon är inte här och kanske är det främst det som gjorde mig lite besviken.

Så nej, Livets fest var inte min kopp te men jag hade kanske för höga förväntningar efter Kvinnor och Äppelträd...

2 kommentarer:

  1. Aldrig läst något av henne faktiskt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hon är verkligen en intressant författare, så rekomenderar dig att kolla upp henne :)

      Radera