söndag 22 juli 2012

Dagens litterära datum - Juryn

Bokens engelska omslag
Dagens datum, den 22:e juli, är den dag då rättegången mot Carl Lee Hailey börjar i Grishams bok Juryn. Vi följer berättelsen främst ur advokaten Jake Birgances ögon. Carl Lee anklagas för mordet på de två män som brutalt våldtagit, misshandlat, kidnappat och försökt mörda hans tioåriga dotter. Det är en fruktansvärd berättelse om rättvisa och moral som är spännande ända in i slutet.

"Måndagen den 22 juli. Inte så lång tid efter den sista margaritan flög Jake upp från soffan och stirrade på klockan på skrivbordet. Han hade sovit i tre timmar. En svärm fladdrande fjärilar utkämpade en vild strid i hans mage. En nervös smärta ilade genom ljumskarna. Han hade inte tid med någon bakfylla." (Grisham, s. 340)

Bäst i boken är förmodligen slutpläderingarna där bokens frågeställningen verkligen kommer fram svart på vitt och Grisham frågor oss vad vi skulle göra;

"Jake lät inte ett enda tillfälle gå honom förbi. Antag, sade han, att er tioåriga dotter blir våldtagen, och ni är Vietnamveteran och väldigt skicklig på att hantera ett M16-gevär, och ni kommer över ett sådant vapen medan er dotter ligger på sjukhuset och kämpar för sitt liv. Antag att våldtäktsmännen grips, och sex dagar senare lyckas ni komma på mindre än en och en halv meters avstånd från honom när han lämnar rätten. Och ni har ett M16-gevär.
Vad gör ni?"
(Grisham, s. 444)

Filmatiseringen med Matthew McConaughey och Samuel L. Jackson

4 kommentarer:

 1. Åh, jag älskar den filmen så mycket. Den är så himla hemsk. :( Jag måste läsa boken snart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja filmen är riktigt, riktigt bra! Boken var också väldigt bra! Det är en sådan
   stark historia som verkligen berör.

   Radera
 2. Sofia: Tycker absolut du ska läsa boken, den är ännu bättre än filmen! (men det är ett gränsfall, håller med om att filmen är helt fantastisk!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det! Filmatiseringen är enormt bra!

   Radera