tisdag 26 april 2016

Systrarna Brontës värld av Ann Dinsdale

Systrarnas Brontës värld beskriver hur de tre systrarna Charlotte, Emily och Anne levde sina liv och diskuterar även deras romaner. Vi får också veta mycket om familjen Brontë, systrarnas uppväxt och vuxna liv, prästgården de växte upp i och hur de skrev sina kända verk. Alltihop är rikt illustrerat av många bilder på miljöer de vistades i, porträtt, brev och andra föremål.
----------------------------------------------------------------------------------------------

Systrarna Brontës värld (häftad)Det här är en riktigt fin bok om systrarna Brontë! Mycket vackra bilder och många intressanta historier. Det är särskilt intressant att få veta mer om bakgrunden till deras olika verk och hur dessa skrevs. Jag har läst långt ifrån alla böcker systrarna Brontë skrivit (på bloggen är endast Villette recenserad) men jag känner när jag läst den här boken att det sannerligen är en lucka i mitt läsande som behöver fyllas.

Systrarna Brontës värld beskriver både de stora händelserna i systrarnas liv och hur deras vardag gestaltade sig. Jag gillar att det finns mycket bilder även på mer vardagliga saker som de använde eller brev de skrivit och liknande. Det känns som att vi genom detta får en bild av alla de tre systrarna och en bättre inblick i deras respektive personligheter. Vi får också veta en hel del om familjens övriga medlemmar vilket skapar en helhetsbild av systrarnas liv.

Den här bokens stora behållning tycker jag är alla de fina fotografierna. Det är alltifrån teckningar och brev till hus, möbler och inredning. Jag gillar särskilt de många översiktsbilderna från de miljöer som systrarna Brontë levde i. Man kan riktigt känna hur böckerna de skrev kom till liv i dessa miljöer. Bilderna av de byggnader som hade betydelse för systrarna får mig att vilja resa dit och besöka dem och få gå runt i de hus där just systrarna Brontë en gång levde sina liv.

Systrarna Brontës värld är en härlig bok att bläddra i och den passar att hoppa lite fram och tillbaka i. Det är en lättläst text som inbjuder till att slå upp boken och läsa lite här och lite där. Det går utmärkt att läsa ett kapitel i slutet för att sedan hoppa tillbaka till början då kapitlen är relativt fristående. Eller att helt enkelt bläddra igenom och titta på bilderna medan man läser några textstycken här och där.

Kort sagt är det en väldigt vackert illustrerad bok med lättillgängliga fakta om systrarna Charlotte, Emily och Anne som inbjuder till mer läsning av deras romaner.

Ett stort tack till Anna-Karin Malmström Ehrling och Per-Ove Ehrling som är översättare till detta verk och som erbjöd mig ett recensionsexemplar av boken. Boken är utgiven på deras eget förlag Angria AB.

----------------------------------------------------------------------------------------------
Systrarna Brontës värld. Författare: Ann Dinsdale. Förlag: Angria AB (2016).
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Andra som skrivit om Systrarna Brontës värld är Hermia Says, Beas bokhylla och Hanneles bibliotek.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar