onsdag 27 april 2016

Min bästa Shakespeareupplevelse

Kulturkollos veckoutmaning handlar denna gång om Shakespeare, närmare bestämt vilken som är min bästa Shakespeareupplevelse. Jag älskar Shakespeare så det här var faktiskt inte helt lätt att välja. Jag har läst mycket Shakespeare, sett mycket filmatiseringar och sett en och annan teater. Jag förstår att många tycker att språket blir för svårt att ta till sig, för högtravande och därmed tråkigt. Själv tycker jag att det beror helt på hur mycket jag lever mig in i pjäsen och karaktärerna. De av Shakespeares verk som jag verkligen älskar - där är språket så oerhört vackert och en riktig njutning att läsa och att lyssna till. Men de av hans verk som inte riktigt är min kopp te, där kan jag också tycka att språket blir lite jobbigt att ta till sig.

Men innan jag hinner sväva ut alltför långt - min bästa Shakespeareupplevelse var det ju. Jag måste nog säga första gången jag såg filmatiseringen av En midsommarnattsdröm med bland andra Calista Flockhart och Christian Bale. Åh, som jag älskar den filmen! Och just En midsommarnattsdröm är nog min favorit bland Shakespeares verk. Jag älskar humorn och hur kärleken både framställs som en lek men hur den också kan vara smärtsam när den inte är besvarad eller är förbjuden. Kärleken blir nästan lite för stor för människan att hantera och lite hjälp behövs därför av älvorna. Allt går snett och jag tänker lite på hur man säger att gudarna kastade ner kärleken till människan för att få underhållning. Shakespeare får också fram att människor kan bete sig galet på grund av kärlek och göra saker som inte verkar vettiga för en utomstående men känns helt rimligt för den som är kär. Detta blir tydligt i hur älvorna betraktar Helena, Demetrius, Hermia och Lysander i skogen och Puck utbrister "Lord what fools these mortals be!".


Det här är ju ett av Shakespeares lättsammare verk och minst lika roligt som vilken nutida komedi som helst. Just denna filmatisering tycker jag är snyggt gjort med bra miljöer och bra skådespelare som lyckas få replikerna att låta naturliga. Detta är nog min bästa Shakespeareupplevelse för det var nog med den som jag insåg att Shakespeare inte är tung och tråkig, hans texter är som melodier och innehåller så mycket tänkvärt. De verk jag tycker riktigt mycket om kan jag läsa hur många gånger som helst - det kommer alltid finnas nya saker att upptäcka!"Love looks not with the eyes, but with the mind,
And therefore is wing'd Cupid painted blind."
//Helena, En midsommarnattsdröm6 kommentarer:

 1. Filmatiseringar av hans verk har jag gillat. Däremot har jag inte varit så förtjust i andra sorters närkontakt med dem :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Filmatiseringarna kanske ofta är lite mer lättsmälta och inte fullt så långrandiga :)

   Radera
 2. Det har gjorts många fina filmatiseringar.

  SvaraRadera
 3. Den här filmen har då inte j a g sett. :-) Ska genast kolla upp.

  SvaraRadera