söndag 22 december 2013

Lucka nr 22

Bakom lucka 22 gömmer sig Ljusets dotter av Elisabet Nemert.

Frågan för dagen är omslagen nedan. Skriv in svaren här nedan på vilka böcker det är som gömmer sig bakom utsuddningarna.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Skriv titlarna på böckerna i en kommentar här nedan. Ett poäng för varje rätt svar.


------------------------------------------------------------------------------------------------------
För att vinna Ljusets dotter var med och tävla, tre personer vinner varsin bok och den som kommer först får välja två!

Ljusets dotter
"Marias far är förman på Edsberg. Han är fruktad och våldsam. Oftast är det hustrun, en kuvad och uppgiven kvinna, som får känna på hans knytnävar, men även Maria och hennes bröder råkar illa ut. Faderns uppfostringsmetoder har gett Maria en höftskada och hennes haltande gång och bortkomna sätt är ständigt föremål för traktens skämt och jämnårigas trakasserier. Skammen och hjälplösheten över det som sker i hemmet har ytterligare ökat hennes ensamhet och plåga.

Marias enda riktiga glädjeämne är musiken, att lyssna till den mäktiga orgeln under söndagens gudstjänst och spelmannens sprittande toner på logdanserna. I sällskap med musiken glömmer hon sina sorger och i hemlighet spelar hon på morfaderns fiol.

En kväll är spelmannen sjuk och de danslystna edsbergarna står utan musik. Maria tar fiolen och stråken och de överraskade åhörarna tror inte sina öron när de hör polka, schottis, hambo och vals ljuda under hennes fingrar. Dold bakom klungan av människor lyssnar en av samtidens mest framgångsrika musiker och det kommer att föra Maria till Stockholm och Gustav III:s hov.

Men när den unga prästen Johan Stjärna tillträder en tjänst i Sollentuna tar hennes liv än en gång en ny vändning."
(Bokus)
Hitta alla tidigare frågor och vinster här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar