söndag 17 november 2013

Skräckläs 2013: Styggelsen, av Amanda Hellberg

Singa är en flicka med klärvoajanta gåvor som under 1940-talet turnerar för att visa upp sina förmågor tillsammans med sin far på olika marknader. Vid en föreställning närvarar en kvinna som genast blir intresserad av Singa och hennes förmågor. Hon börjar smida planer om hur hon kan utnyttja Singas gåvor i den spiritistkyrka hon och hennes bror är aktiva inom.
I början av 2000-talet börjar en ung kvinna få övernaturliga syner där hon får inblick i Singas hemska öde.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------


Styggelsen är Amanda Hellbergs skönlitterära debut och oj, oj, oj vilken debut sedan! Styggelsen griper genast tag och vägrar att släppa förrän sista sidan är läst. Jag kunde verkligen inte lägga ned den. Den är hemsk och förskräcklig, jag kikade mig över axeln gång på gång, men det gick inte att lämna Singa - jag var tvungen att ta reda på vad som hände henne.

Ibland kände jag att nej, nu räcker det, den stackars flickan har varit med om tillräckligt. Men samtidigt bygger denna stegring av hemskheter ytterligare upp mystiken kring syskonparet som utnyttjar Singa. De är på flera sätt de mest intressanta karaktärerna i boken och det är de som stannat kvar längst i mitt sinne efter att jag läst den. De är omgivna av gåtor båda två.

Vissa böcker är sådana man måste få berätta om. Man måste liksom lätta på trycket och få delge någon annan vad man upplevt. Styggelsen är en sådan bok. Jag var tvungen att berätta handlingen, från början till slut, för min sambo så fort sista sidan var läst. Det kändes lite lättare att gå vidare då. Men samtidigt lämnar inte Singa mig, hon finns kvar i mina tankar tillsammans med syskonparet och jag förbluffas över Amanda Hellbergs skicklighet att porträttera människor. Det är så vidrigt att det blir otroligt och ändå tror man på det, man tror på allting som Amanda Hellberg skriver och det grundar sig i hennes sinne för detaljer och att verkligen visa människor på ett sätt som gör att man tycker sig ha träffat dem själv. Jag är väldigt imponerad och kommer definitivt läsa mer av Amanda Hellberg i framtiden.

Jag lånade den här boken på biblioteket men kommer att vilja köpa den snarast. Jag vet att jag kommer att vilja läsa om den och är övertygad om att den kommer att vara minst lika skrämmande då.

Det här var den tredje boken jag läste i temat Skräckläs 2013 och den är helt klart bäst hittills! Fruktansvärt obehaglig men åh så bra!

8 kommentarer:

 1. Det här är en bok jag velat läsa länge! :)

  SvaraRadera
 2. Den här beställde jag på förra årets bokrea men den var ju slutsåld direkt! Jag har läst Hallbergs andra roman och tyckte den var helt okej och jag gillade den på ett sätt men jag blev inte helt till mig eller kände ett behov av att läsa fler... Åååh. Nu vill jag ju ha läst DEN HÄR en dag, liksom du... ;P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tänka mig det, många verkar ha läst den. Jag har hört att de andra böckerna om Maja Grå ska vara lite mer deckar-aktiga, det här är mer en klassisk spökhistoria enligt mitt tycke. Ja! Läs den! Den är riktigt, riktigt bra! :)

   Radera
 3. Den boken hamnar på min önskelista till julen!

  SvaraRadera
 4. Amanda Hellbergs böcker har länge stått på min läslista, men det har ännu inte blivit av att jag läst någon av dem... Dumt nog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte läst något annat av henne men tänker absolut läsa mer nu efter Styggelsen! Kan verkligen rekommendera den i alla fall även om jag inte kan uttala mig om hennes andra böcker :)

   Radera